Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » 10 съвета от легендарния Доктор Спок

10 съвета от легендарния Доктор Спок

 

1024px-BenjaminSpock1968

10 мъдри мисли от д-р Бенджамин Спок

 

1. Вярвайте в себе си! Вие знаете повече отколкото си мислите.

 

2. С автомобилни термини: детето е двигателят, а родителите трябва да държат кормилото.

 

3. Не приемайте твърде сериозно всичко, което съседите казват. Не се плашете от това, което казват експертите. Не се страхувайте да се доверите на собствения си здрав разум.

 

4. Колкото повече хората проучват различни методи за отглеждане на деца, толкова повече те стигат до извода, че това, което добрите майки и бащи инстинктивно чувстват какво да правят за бебетата си в края на краищата е най-добрият.

 

5. През цялото време докато човек е дете, той е едновременно дете и се учи да бъде родител. След като стане родител, той е вече предимно родител, преживяващ отново детството.

 

6. Наистина всичко съм научил от майките.

 

7. Има две неща, които децата споделят с готовност – заразните болести и възрастта на майка си.

 

8. Щастието е предимно вторичен продукт на това, което ни кара да се чувстваме удовлетворени.

 

9. Когато жените се насърчават да бъдат конкурентноспособни, много от тях стават неприятни.

 

10. Бих казал, че най-сигурната мярката за зрялост при един мъж или една жена е хармонията, стилът, радостта и уважението, които създават в брака, и удоволствието и вдъхновението, с което даряват половинката си.

 

Топ 5 факта за Доктор Спок

 

1. Бенджамин Маклейн Спок е роден на 2 май 1903 година. Възпитаник е на Йейл и Колумбийския университет. Златен медалист е по гребане от Летните олимпийските игри в Париж през 1924 г.

 

2. Той е американски педиатър, известен още като доктор Спок. Също така е първият педиатър, който учи психоанализа, за да разбере нуждите на дете и семейството.

 

 

3. Книгата му „Грижи за бебето и детето“ (1946 г.) е един от най-големите бестселъри за всички времена и години наред е настолно четиво на поколения родители. Според Книгата на рекордите на Гинес, „Грижи за бебето и детето“ надминава по продажби всички останали книги в категория извън фантастиката, като се нарежда на второ място след Библията.

 

4. Бенджамин Спок развива активна политическа дейност. През 1967 г. е номиниран за вицепрезидент в кандидат-президентска двойка с Мартин Лутър Кинг.

 

5. Умира на 15 март 1998 година.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".