Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Яденето на плодове от бременната майка повишава IQ на бебето

Яденето на плодове от бременната майка повишава IQ на бебето

Яденето на определено количество плодове на ден от бременната майка повишава IQ на бъдещето дете, смятат канадски учени

 

pregnant-244662_640

 

Изследване на учени от най-големия канадски университет за проучвания Алберта показва, че жените, които активно консумират плодове по време на бременността си раждат бебета с по-висок коефициент на интелигентност. Данните са въз основа на проучване на близо 700 едногодишни деца. Изследвани са максимално много фактори, които влияят върху тяхното развитие.

 

Установено е, че жените, които ядат по време на бременност по 6-7 порции на ден плодове, бебетата им имат по-висок коефициент на интелигентност с 6-7 пункта спрямо връстниците им. Една порция всъщност е един голям плод като ябълка, портокал, банан или две шепи горски плодове.

 

Колкото бебето е по-дълго в утробата на майката, толкова по-добре се развива в бъдеще. Учените са установили, че една допълнителна порция с плодове на ден в диетата на майката се равнява все едно на още една седмица на бебето в утробата й, т.е. то се е развило по-добре.

 

Лекарите обаче съветват майките да не прекаляват с плодовете с високо съдържание на фруктоза, тъй като това може да доведе до усложнения като гестационен диабет и повишено тегло при раждането.

 

Майките задължително трябва да се консултират със своите лекари какво количество плодове да употребяват, препоръчват учените!

 

В бъдеще учените планират да продължат да следят дали се запазва положителния ефект от яденето на плодове и за по-дълъг период, а не само до 1-годишна възраст.

 

Проучването е било поместено в списание EBioMedicine, съобщават канадските медии. Още за изследването можете да прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".