Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Кое е най-важното умение, което трябва да се развива у децата, за да успеят в живота?

Кое е най-важното умение, което трябва да се развива у децата, за да успеят в живота?

 

human-763156_640

 

Комуникацията детронира конкуренцията. Да се учат децата да общуват – това може да се окаже най-новата тенденция във възпитанието, която е доловена в изследване, направено от Pew Research Center сред 3154 американци.

 

Целта е била да се открие дали в тази високо технологична епоха математиката и точните науки са най-важните за успеха на едно дете, когато порасне или то трябва да е с по-богата обща култура и да се занимава с изкуство и спорт. Или пък родителите трябва да фокусират възпитанието на децата си към качества като комуникация, логика и работа в екип.

 

Въпросът, който задава Pew Research Center на родителите, е: „Кои са най-важните умения у децата, за да успеят в живота? Посочете ги независимо дали смятате, че те са добри или не са добри.“

 

Трябва да се избира от следните умения: комуникация, четене, математика, писане, логика, работа в екип, наука, атлетичност, музикални умения, художествени умения. Родителите са имали възможност да посочват няколко отговора, ако смятат, че няколко умения са най-важни.

 

Победителят ясно се откроява – комуникацията. Това са посочили 90% от родителите.

 

Всички, които определят комуникацията като най-важна, независимо дали са родители на малки деца или са родители на 18-годишни младежи. Най-рядко са посочвани уменията, свързани със спорта и изкуствата, т.е. те най-малко биха довели до успех в живота, според анкетираните родители.

 

Ето кои умения са най-важни във възпитанието на едно дете, за да успее в живота – според изследването:

 

1. Комуникация – 90%

2. Четене – 86%

3. Математика – 79%

4. Работа в екип – 77%

5. Писане – 75%

6. Логика – 74%

7. Наука – 58%

8. Атлетичност – 25%

9. Музика – 24%

10. Изкуство – 23%

 

Има леки разлики в отговорите на майките и бащите.

 

92% от майките посочват, че комуникацията е важна. При бащите процентът е 88.

88% от майките посочват, че четенето е важно. При бащите процентът е 83.

 

И обратно мъжете оценяват по-високо математиката и науките.

 

81% от бащите посочват, че математиката е важна. При майките процентът е 76.

63% от бащите посочват, че науките са важни. При майките процентът е 54.

 

Родителите с висше образование отдават по-голямо значение на комуникацията, писането, логиката и науката в сравнение с родителите със средно образование.

 

За коментаторите на изследването първото място за „комуникацията“ определено е било изненада. Обикновено очакванията за успех в модерното общество са свързани с развитието на STEM уменията (STEM = „science, technology, engineering, and mathematics“ – наука, технологии, инженерство и математика). Професиите в тези сфери продължават да държат високи нива на заплати в САЩ. Но ако човек гледа по-общо, ще разбере, че не е чак толкова изненадващо първото място за комуникацията. В изследването не е посочено точно какво се има предвид „под успех в живота“ – дали става дума за работа или е по-комплексно – детето да води щастлив живот, когато порасне, т.е. да е в добри взаимоотношения със семейството си, с приятелите си, с колегите си. В същото време може и в това първо място да прозира страхът на родителите, че в днешно време децата почти не общуват нормално и всичко минава през Интернет с „харесване“, „споделяне“ и емотикони.

 

Изводът, който правят анализатори е, че родителите трябва да преразгледат възгледите си за това как възпитават децата си. Конкуренцията, наложена в последните години, а така също и богата обща култура, властвала преди това, вече отстъпват място на комуникацията. Новата тенденция за бъдещ успех на децата е умението им да общуват.

 

източник: Pew Research Center

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.