Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Децата на милиардери, политици и кралски величия учат китайски

Децата на милиардери, политици и кралски величия учат китайски

 

източник: https://www.facebook.com/zuck/

източник: https://www.facebook.com/zuck/

 

 

Китайският или по-точно мандарин се оказва най-модният език в момента, който е изучаван от децата на най-богатите и известни семейства в света и то от най-ранна възраст. От няколко години полицити и милиардери дават сигнали, че поколението на децата им трябва да знае китайски. И за да свикнат малките с този сложен език, родители предприемат всевъзможни действия – от наемане на китайски гувернантки до изучаване на езика у дома чрез виртуален личен асистент или ги записват в детски градини и училища с китайски. Синтезирано проучване по темата е направил влиятелният сайт Бизнес инсайдър, който извежда няколко влиятелни семейства, чиито деца учат китайски. Преди време британският Телеграф също отделяше специални статии за значението на китайския за новите поколения.

 

Кои известни семейства държат децата им да знаят китайски?

Синтезирано проучване от Бизнес инсайдър

 

1. Семейството на основателя на Амазон Джеф Безос и писателката Макензи Безос

 

Макензи Безос споделя пред Vogue, че децата им имат уроци по мандарин. Също така са изучавали математика по сингапурската програма.

2. Семейството на съоснователя на Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан

 

източник: https://www.facebook.com/zuck/

източник: https://www.facebook.com/zuck/

 

Марк Зукърбърг от години изучава мандарин. Съпругата му пък е дъщеря на китайски емигранти и говори перфектно кантонски. Двойката вече запознава дъщеря си с мандарин. Зукърбърг сподели видео, в което показва как личният му виртуален асистент учи малката Макс на мандарин.

3. Семейството на Иванка Тръмп и Джаред Кашнър

 

Внучетата на Доналд Тръмп изучават мандарин от най-ранна възраст. Дъщеря му Иванка Тръмп и съпруга й са наели за детегледачка китайка, която да им говори на този език у дома.

 

5-годишната Арабела, най-голямата внучка на Тръмп, изпя песничка, която знае за Китайската нова година.

 

 

Arabella singing a song she learned for #ChineseNewYear. Wishing everyone an amazing year to come during these days of celebration. 新年快乐!

Публикация, споделена от Ivanka Trump (@ivankatrump) на

И още:

 

4. Семейството на принц Уилям и Кейт Мидълтън

kate-middleton-prince george crocs

 

Знатното семейство има две деца, а скоро се очаква трето. Първородният им син Джордж учи в Thomas’ Battersea Day School в Лондон, където се изучава мандарин. Баща му също има много начални познания по езика. Преди време отправи поздрав на мандарин за Китайската нова година, припомнят от Бизнес инсайдър.

 

 

Още преди години като кмет на Лондон Борис Джонсън обясняваше, че британските деца трябва да учат китайски. Самият той също се е захванал с изучаването на този труден език. Децата му също го учат. А в САЩ – в едно от най-влиятелните училища (наричано „Харвард на вашингтонските частни училища“), познато с това, че там учат децата и внуците на много американски президенти, китайският и технологиите са най-важните предмети. Възпитанички на това училище са дъщерите на Барак Обама.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".