Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Какво се случва, когато децата завземат властта в семейството?

Какво се случва, когато децата завземат властта в семейството?

За диктатурата на хлапетата, разказана в една френска комедия

diktatura deca frenski film

 

Ако мислите, че децата у вас са завзели властта, само погледнете за какво става въпрос във френския филм „Demandez La Permission Aux Enfants“. За повечето съвременни семейства картинката сигурно е позната: вечно недоволство какво им е сервирано за ядене, нонстоп висене пред телевизора и гледане на елементарни анимационни филми, непрекъснат чат с приятели в Интернет или пращане на смс-и, пристрастяване към видеоигри. В добавка понякога и троснато говорене и невъзпитано поведение. Дотук май не е нищо особено, но малките от филма минават границата, когато дори крадат контролното от една учителка и го продават на съучениците си.

А през това родителите вечно трябва да се съобразяват с желанията на децата си, да са внимателни към тях и да задоволяват всичките им прищевки и пак може да не получат нито едно „Благодаря“.

Родителите дълго не обръщат внимание на това, което се случва с децата им. Смятат, че това е част от растежа и тяхното порастване. Все се надяват някога нещата да се оправят. Изведнъж осъзнават, че напълно са изпуснали контрола в семействата си.

Първоначално се обединяват татковците от две семейства и решават да се държат точно по начина, по който се държат и децата им, за да им покажат как изглеждат отстрани и да ги накарат почувстват неудобството, което изпитват родителите им. Непрекъснато се съветват и с психоложка, която им дава насоки. Например тя им дава съвет да научат децата си сами да се справят с някои трудности. Решават, че като първоначален ход няма да им носят чантите след училище. Двамата татковци се преструват, че са си счупили ръцете. Отиват до училище без кола и обясняват на децата, че трябва сами да си носят багажа. Трагедия! Децата нахално подхвърлят дали не може татковците да ползват здравите си ръце, защото чантите им пречат. При друг случай след като дъщерята в едното семейство е направила сцена сутринта, че не харесва закуската си и си вдига демонстративно краката на масата, таткото отива по обяд в училищния стол и прави същата сцена.

Най-изненадани от действията на своите деца е богато семейство от прослойката BCBG, които живеят в красива къща. Таткото се занимава със средновековна история. Майката е винаги внимателна, усмихната, спокойна. Бабата и дядото са с изискани обноски. Намекват на родителите, че децата им не се държат възпитано, но таткото и майката са заслепени от своите малки съкровища, докато не получават строго обаждане от директрисата на училището. Тогава решават и те да се включат в родителския заговор, с който да дадат урок на децата си.

Филмът е комедия, има забавни моменти. Не е някакво върхово постижение на филмовото изкуство, но му отделям време и статия, защото все повече забелязвам, че в западното общество се надигат тук-там гласове в какво превърнахме дружно децата от сегашното поколение. Засега са заглушени яростно от модните тенденции във възпитанието, но все повече виждам, че се чува и по-различно мнение. Сетих се за дискусиите в Швеция („Създадоха ли шведските толерантни родители едно поколение от деца-чудовища?“) и за повдигнатия въпрос дори в британския „Телеграф“ докъде трябва да стигат правата на децата, за да не преминават в деспотично отношение към родители и учители. А във френския филм вече се вижда и истинската диктатура на хлапетата.

 

 

Психоложката във филма обяснява на родителите, че наглостта на децата е начин да съществуване, един вид казват „Аз съм тук“, но родителите трябва да се научат да казват „Не!“. На децата обяснява, че ако не са добри с родителите си, с кого ще бъдат. Трябва да се научат да живеят заедно с тях и да са им благодарни за всички грижи и цялата любов, а и да отвръщат със също. Сега им е лесно, защото са малки и родителите им ги предпазват от всичко, но когато пораснат, животът им няма да е така „по мед и масло“ и трябва да се научат да уважават другите хора.

Филмът на френски се казва „Demandez La Permission Aux Enfants“, на английски е с името „Kid Power“, на руски „Спросить разрешение детей!“ (онлайн на руски). Може да се гледа в YouTube на френски.

Филмът може би не е достатъчно скандален, за да привлече вниманието на елитната критика и да получи повече звезди като препоръки. Обвиненията са, че е твърде битов и не се харесват нравоученията на психоложката и поуката в края на филма. И все пак аз гледам на него по съвсем различен начин – той е интересен за семейни хора с деца, които се вълнуват от възпитанието. Филмът е по-различен глас по въпроса за възпитанието на децата. Като размисли за мен е като продължение на дискусиите дали днешните родители и теории превръщат съвременните деца в чудовища и докъде може да стигне всичко това.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.