Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Музикалната революция El Sistema, която преобразява живота на бедните деца

Музикалната революция El Sistema, която преобразява живота на бедните деца

Как успешната музикална образователна програма El Sistema запалва децата по музиката във Венецуела и по света

филм: El Sistema: Music to Change Life

филм: El Sistema: Music to Change Life

 

El Sistema успява да увлече хиляди деца във Венецуела по нещо полезно и приятно – музиката.

 

Началото е поставено през 1975 година от Хосе Антонио Абреу – диригент, композитор, пианист, икономист, политик и визионер. Продукт на тази музикална образователна програма е харизматичният млад диригент Густаво Дудамел, който застана на диригентския пулт на известния Новогодишен концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2017 година. Също така продукт на El Sistema е и известният в цял свят венецуелски симфоничен оркестър „Симон Боливар” (Orquesta Sinfónica Simón Bolívar).

 

 

Целта на музикалната образователна програма El Sistema е да промени към по-добро живота на децата от бедните прослойки на обществото и на тези от средната класа. Според идеите на основателя Хосе Антонио Абреу, изкуството не трябва да е лукс и да е само за най-богатите членове на обществото. Изкуството трябва да достигне и до бедните и да им да даде шанс да се развият, да успеят и да се превърнат в личности. Най-големият проблем на бедните не е, че нямат хляб, а това, че са никои. Именно музиката им дава възможност да се развият, да се докажат и да успеят.

 

Такъв е случаят с един от най-успешните музиканти на El Sistema – Едиксон Руиз. Израстнал е сиропиталище. Нямал е баща, но Хосе Антонио Абреу се превръща за него в истински баща, който му дава шанс за по-добър живот. Започва да му преподава частни уроци, купува му контрабас. Едиксон Руиз е упорит и успява. На 17 години става става най-младият музикант, приет в Берлинската филхармония.

 

 

Визионерът Хосе Антонио Абреу

 

Хосе Антонио Абреу е роден на 7 май 1939 г. във Валера, Венецуела. Семейството му е от италиански произход. В него винаги музиката е била на почит. Дядо му основава местния симфоничен оркестър. Баба му му разкрива красотата на операта и му превежда текстовете от италиански. Майка му свири на пиано, а баща му – на китара. Хосе Антонио Абреу винаги е обичал музиката. Завършва висше образование икономика, но любовта към музиката остава.

 

Когато е млад, голямата му болка е, че в страната му музиката не е популярна и не е ценена. Във Венецуела имало само един симфоничен оркестър, в който 70% от музикантите били чужденци. Другите латиноамерикански страни – Аржентина, Бразилия, Мексико, били много по-развити в музикално отношение. Когато Хосе Антония Абреу е на 35 години, решава да промени нещата. Хрумва му революционна идея да направи добър оркестър само от венецуелци. Така през 1975 година се ражда El Sistema. Дълги години носи името Fundación del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela, (FESNOJIV). Акронимът продължава да се ползва, въпреки че вече се нарича Fundación Musical Simón Bolívar (FMSB).

 

Хосе Антонио Абреу източник: TED

Хосе Антонио Абреу
източник: TED

 

Хосе Антония Абреу получил дарение от 50 статива за ноти. Мястото за репетицията било определено – подземен паркинг. Очаквал да дойдат 100 момчета. Дошли само 11. Вместо да се отчая, той решава да промени нещата и увлече повече млади хора. По душа е музикант, по образование – икономист. Успява да съчетае познанията си от двете сфери и да изгради истинска музикална империя, която впечатлява света. Превръща El Sistema в най-добре финансираната социална програма в страната си.

 

Самият Абреу е изключително харизматична личност. Развива се и като политик, и като държавник. Бил е и министър на културата. Носител е на много отличия, сред които и на UNESCO. През 2009 година е награден от TED Prize, където разказва за своите идеи и за El Sistema:

Хосе Антонио Абреу за децата, преобразени чрез музика

 

(натиснете иконката с многоточието в долния десен ъгъл и изберете надписи на български)

 

В TED се включва и най-успешният ученик на Абреу – Густаво Дудамел:

 

(натиснете иконката с многоточието в долния десен ъгъл и изберете надписи на български)

Музикалната революция El Sistema

 

Абреу всъщност дарява надежда за децата от най-ниските слоеве на обществото. Музиката им дава увереност, самочувствие, шанс за успех. Прави ги личности. Научава ги да работят в екип, да са отговорни и дисциплинирани, възприемат и лидерски умения. Предпазва ги от наркотици, проституция, лоша среда и престъпност. Родителите на децата подкрепят безусловно програмата. Те може и да са неуки, но виждат какво прави „Системата“ за младите. Според Абреу, програмата всъщност учи и родителите от тези слоеве да бъдат родители. Те започват да се грижат за децата си, радват се и се гордеят с тях. Младите музиканти стават пример за подражание за фамилиите си.

 

Децата започват да се занимават с музика в El Sistema от ранна възраст – на 2-3-годишна възраст. Всичко е напълно безплатно. Заниманията са по 3-4 часа след училище, 6 дни в седмицата. Има много репетиции. Музикалното образование е в най-различни форми. Има хорове, оркестри. Обучението продължава до тийнейджърска възраст.

 

Младите музиканти се подготвят за включване в оркестрови формации. Също така изучават хорово пеене, джаз, фолклорна музика. Запознават се с различни музикални жанрове.

 

 

При най-малките се започва с работа по изразителност на тялото и ритъм. Децата се насърчават да поддържат телата си активни докато свирят, без да губят техника. Това е много ключово за програмата, когато поотраснат.

 

На 5-годишна възраст децата започват да свирят на първия си инструмент. Първо свирят на блокфлейта и ударни инструменти. Включват се и в хора, за да се изгради общност чрез съвместна дейност.

 

До 7-годишна възраст децата могат започнат с първия си струнен или духов инструмент. Могат да си сменят инструмента, но са съветвани да не го правят лекомислено.

 

Ранното обучение на ученика включва пеене и свирене на инструмент.

 

Има три нива на музикални занимания всяка седмица:

 

- целият ансамбъл има общи занимания

- занимания в специализирани секции

- индивидуални уроци

Често учителят в групата и при индивидуалните уроци е един и същ. Това позволява ученикът да прави бърз прогрес, тъй като грешките бързо се отстраняват, а добрите навици са развивани.

 

Учениците изнасят представления пред публика колкото е възможно по-често. Това намалява напрежението при официалното представление. Присъстват и на изпълненията на други млади музиканти от El Sistema. Така се вдъхновяват и напредват по-целеустремено. От малка възраст посещават концертите, изнасяни от представители на програмата – от най-ниското ниво до най-високото – световноизвестния симфоничен оркестър „Симон Боливар”.

 

 

Фокусът на програмата е да създаде рай за децата, където има сигурност, радост и забавления. Стремежът е да се изгради самочувствие и чувство за достойнство у всяко дете. Дисциплината не е строга, но се насърчава. Но самите деца държат да бъдат в своя местен музикален център, наричан „nucleo“, и да се обучават. Усилената работа и истинските постижения са ключови за успеха на El Sistema. Но в същото време забавлението не е забравено.

 

Голяма част от учителите и лидерите на местните музикални центрове са бивши ученици в El Sistema. Те осъзнават музикалната и социалната мисия на програмата. Създават едновременно и личности, и музиканти. Грижат се за всяко дете. Ако забележат, че някой ученик отсъства за втори път без предупреждение, лично отиват до дома му, за да се информират за отсъствието.

 

El Sistema има национална учебна програма, която се базира на музикална последователност. Но въпреки това местните лидери могат да персонализират програмата. Когато дадена местна програма дава добри резултати, тя се споделя и може да бъде приложена навсякъде.

 

В музикалната програма са включени произведения от световни класически композитори, латиноамерикански творци и венецуелски народни музиканти.

 

 

Родителите са включени в целия процес. Заделя се значително време от представителите на El Sistema, за да работят с родителите. Когато детето е на 2-3 години, учителите правят посещение в дома му, за да се убедят, че близките му са наясно със степента на ангажимента, който се изисква от тях. Когато децата започват да свирят, учителите инструктират родителите за това как е най-добре да подкрепят графика за упражнение на детето у дома, да дават обратна връзка и да насърчават младите музиканти. Ако детето влезе в младежкия или в градския оркестър, то ще получи стипендия. Родителите трябва да осъзнаят какво може да направи програмата за детето им и са убеждавани да не го вадят от нея, за да го карат да работи и да изкарва пари.

 

Едно от най-ценните неща на тази програма е, че създава общност, която взаимно си помага. Дори и да не станат световноизвестни като Густаво Дудамел, дори и да станат професионални музиканти, възпитаници на El Sistema могат да си намерят след това работа в местните музикални центрове като учители и лидери и да помагат за спасяването на още деца от нищета и им предоставят шанс за промяна в живота.

 

През всичките тези години в El Sistema са обучени милиони деца. По данни от самата програма в момента се обучават 500 000-700 000 млади музиканти. Целта е да достигнат 1 милион годишно. Музикалните центрове в цялата страна са 400.

 

 

El Sistema добива известност в чужбина – преди всичко в САЩ, Канада, Великобритания и Португалия. Този успешен модел се изучава и се прилага и на други места. Инициативата е въведена в 55 държави. България не е посочена сред тях.

 

Густаво Дудамел и симфоничният оркестър „Симон Боливар” източник: Gustavo Dudamel y el Sistema de Orquestas de Venezuela

Густаво Дудамел и симфоничният оркестър „Симон Боливар”
източник: Gustavo Dudamel y el Sistema de Orquestas de Venezuela

 

Густаво Дудамел – успешният продукт на El Sistema

Най-големият посланик на идеята, че класическата музика може да промени за по-добро живота на хората без значение от коя класа са, е чаровникът Густаво Дудамел. Той споделя:

 

„Музиката ми спаси живота. Спаси живота на хиляди деца в риск във Венецуела. Както храната, както здравеопазване, както образование, музиката също трябва да бъде право на всеки човек.“

 

Густаво Дудамел стана най-младият диригент в историята на Новогодишния концерт на Виенската филхармония – събитие, което събира в началото на всяка нова година елита на света.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: За харизматичния млад диригент Густаво Дудамел >>

РАЗБЕРЕТЕ: Как свиренето на музикален инструмент развива мозъка ни? >>

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: Музикалните бебета стават умни деца >>

НАУЧЕТЕ: „Знанието е сила“ – за американските училища KIPP за бедни деца, които успяват да влязат после в елитни колежи >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".