Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Господин Тау“ – вълшебникът, който радва всички деца

„Господин Тау“ – вълшебникът, който радва всички деца

 

gospodin tau

 

Ако има класация на родителите, които не понасят голяма част от днешните детски филмчета, с които се запълва времето за малките в много телевизии, а най-вече определените „детски канали“, сигурно ще заема една от челните позиции. Спирам, защото искам да пиша положително за други неща.

 

Сетих се за едно филмче от нашето детство – „Господин Тау“. Беше ми любимо. Преди няколко години бях го намерила и го пусках на големия ми син, когато е бил за 1 клас. Помня, че доста го хареса, а после му допаднаха и други филмчета от нашето детство – „Арабела“, „Летящият Честмир“ и др. Днес приложих изпитаната рецепта с малкия ми син и съм щастлива, че Вики напълно е завладян от „Господин Тау“. Бързам да споделя и с други родители. Може идеята да им допадне, а филмчето да се хареса и от други съвременни хлапета.

 

„Господин Тау“ („Pan Tau“ на чешки) е детски телевизионен сериал в 33 епизода. Създаден е в Чехословакия в сътрудничество с немската телевизия. Стартира през 1967 година. Проектът завършва с игрален филм през 1988 година.

 

Основната роля се изпълнява от Ото Шиманек (Otto Šimánek). Той е известен чешки мим, киноактьор и театрален актьор. Придобива голяма известност с образа на Господин Тау. Роден е на 28 април 1925 година в Тршещ. Умира на 8 май 1992 година в Прага. Учил е за електротехник, а с театър започва да се занимава като хоби още в ученическите си години. Става обаче известен с различни свои роли в театъра и в киното – особено комедии и приказки. Популярен филм с него е фантастичната кинокомедия „Zítra vstanu a opařím se čajem“ (заглавие на руски: „Завтра встану и ошпарюсь чаем“, заглавие на английски:„Tomorrow I’ll Wake Up and Scald Myself with Tea“).

 

През 2011 година в Тршещ на мястото, където някога се е родил Ото Шиманек, е поставена дървена статуя, изобразяваща актьора в неговата най-велика роля – на Господин Тау.

 

Господин Тау е известен със своето магическо бомбе, черен чадър, черен костюм с бяло цвете на ревера. Той прави няколко магически жеста на бомбето си и може да се превърне от човек в кукла или обратното, а така също може да прави и чудеса. Например да заведе децата на истинска зимна пързалка, да сътвори най-прекрасната Коледа на едно семейство, а и дори да свири на пиано вместо палаво момченце, на което му се играе. Най-важното за неговите магии е, че винаги се притичва на помощ на деца, които имат нужда и ги забавлява по най-добрия начин.

 

Господин Тау участва и в музикален клип на немски „Du bist überall“ в изпълнение на Nena, където отново се грижи за малко момиченце.

 

Първата серия на „Господин Тау“ разказва как се появява. В нея няма говор и е лесна за разбиране на всякакъв език. Има я качена във Vbox. На руски филмчето се казва „Пан Тау“ и има няколко серии за онлайн гледане – например тук. В YouTube ги има на чешки.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.