Рубрики
Начало » Бизнес » Как да мотивирате другите?

Как да мотивирате другите?

Как мениджърите да мотивират служителите си? Как жената да мотивира мъжа си и мъжът – жена си? Как родителите да мотивират децата си?

team-386673_640

 

4 важни стъпки, базирани на науката

 

Какво да направи човек, за да мотивира децата си, съпруга (съпругата) си, служителите си? Мотивацията е много мощен инструмент, който оказва влияние върху успеха в много по-голяма степен от интелигентността и уменията, пише в обширна разработка на „Тайм“, която се позовава на научни изследвания и определя 4 важни стъпки, базирани на науката, как да мотивираме хората около нас.

 

Четири стъпки как да мотивираме децата си, съпрузите/съпругите си, служителите си:

 

1. Спрете да ги подкупвате!

 

Когато актьорите питали големия режисьор Алфред Хичкок:

 

„Каква е нашата мотивация?“,

 

той отговарял:

 

„Вашата заплата“.

 

Наградата определено работи. НО оказва се, че наградата просто мотивира хората да получат наградата. Когато наградите спрат и хората спират да работят.

И още нещо – наградите не са добър стимул при творчески и аналитичен труд. Дори може да доведат до обратния ефект.

Дан Пинк обяснява, че хора се мотивират повече от автономията, майсторството и целта.

Да, трябва да се плаща на хората за това, което вършат, но не трябва да се подкупват.

Ако наградите не вършат работа, то какво би било ни полезно?

2. Накарайте ги да почувстват нещо!

Често говорим за хора, мотивирани да направят нещо от отмъщение, завист, страх, страст. Забелязвате ли, че има нещо общо? Това са чувствата. Чувствата са силни мотиватори.

Трудно правим нещо, което не ни допада. Също така не можем да устоим на нещо, което ни разчувства.

 

„Фокусирайте се върху емоциите“, съветват Чип и Дан Хийт в книгата си „Switch: How to Change Things When Change Is Hard“. „Знаенето на нещо не е достатъчно за промяна. Накарайте хората (или себе си) да го почувстват“.

 

Често хората възприемат работното си място като твърде малко заредено с положителни емоции, като нещо официално и сериозно. Няма как при такива нагласи да има мотивация. Вероятно по същия начин се чувстват и децата, когато трябва да изпълняват някое свое задължение (домашно, училищно).

Трябва да помислите кое е нещото, което най-силно ги разчувства, за да увеличите мотивацията им.

3. Подчертавайте винаги прогреса!

balance-865819_640

Изследване на Харвард, направено от Тереза Амабиле, показва, че няма нищо по-мотивиращо от напредъка.

В книгата „The Progress Principle: Using Small Wins to Ignite Joy, Engagement, and Creativity at Work“ е описано колко са важни мъничките успехи, които водят до добро настроение, ангажираност и креативност. Постоянните малки успехи са нещо по-хубаво от големия успех.

Подобно правило се извежда и в книгата „The 100 Simple Secrets of Successful People“ – удовлетворението от живота при хората, които се радват на постоянен поток от малки постижения е много по-вероятен в сравнение с тези, които се задоволяват само от големи успехи.

Прогресът е нещо много хубаво. Насърчава хората да помислят докъде са стигнали и какво са постигнали. Нещо важно – упоритите хора прекарват два пъти повече време да мислят върху своите постижения:

 

„Когато се сравняват хора, които лесно се предават с такива, които не се отказват пред трудности, изследователите откриват, че упоритите хора прекарват два пъти повече време да мислят не върху това, което са направили, а върху това, което са постигнали, върху това, че задачата е изпълнима и те са в състояние да го направят“.

 

Дан Ариели, автор на „Predictably Irrational“, обяснява как ако нямаме напредък, ако чувстваме нашата работа безсмислена, мотивацията ни умира:

Така че, за да има мотивация, трябва да се отчита прогреса. Има различни стратегии за това и при децата, и при възрастните.

 

4. Създайте култ!

 

Не буквално, но използвайте същата тактика – споделете убеждение, създайте история.

Рисковият капиталист Бен Хоровиц е защитник на тази идея – най-успешни работни култури всъщност са култове: група, обединена около дадена провокативна идея.

Джим Колинс описва в своя бестселър „Built to Last“, че при компаниите с дълго съществуване винаги има „култова култура“.

Често това е нещо от историята на компанията, нещо, което ги обединява и пред което се прекланят. Но не е нужно да е само в ретроспекция. Всеки може да създаде „култ“ и да обедини екипа си, семейството си около него.

 

Изследванията сочат еднозначно:

 

– Какво дава смисъл на живота? Историите.

– Какво дава смисъл на работата? Историите.

– Кое обединява и създава общ дух? Историите.

 

Компаниите, семействата, които могат да създадат красив исторически разказ, винаги вдъхновяват другите – служителите, членовете на семейството. Така се създава всеотдайност, която влияе на корпоративния (или семейния, или личния) успех. А така също е от решаващо значение за създаване на силно корпоративно (семейно) наследство.

 

„Историите са най-мощният инструмент от литературния арсенал на лидера“, пише в книгата си „Leading Minds: An Anatomy Of Leadership“ Хауърд Гарднър. Можете да замените лидера с родителя в отношението при децата.

 

Една от причините американският президент Линкълн да е смятан за толкова добър президент е, защото е бил добър разказвач на истории.

 

Как изкуството на добре разказаната история обединява?

 

Хората са повече мотивирани, когато се акцентира на това „Защо го правим?“ отколкото на това „Какво правим?“

Саймън Синек, автор на „Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action“, има интересна история по въпроса, която разказва:

Всички мотивиращи послания от Apple до речта на Мартин Лутър Кинг „Аз имам една мечта“ имат едно общо нещо – те започват със „Защо“, заключават от „Тайм“.

Съпружеските отношения останаха на по-зададен план, но всеки може да си приспособи съветите и в такъв план и да ги използва.

 

И да обобщим:

 

1. Спрете да подкупвате!

2. Накарайте хората да почувстват нещо!

3. Подчертайте прогреса!

4. Създайте култ (история)!

 

Доброто мислене винаги започва със силни чувства, а това ще доведе до мотивация и успехи.

 

 

източник: ТIME, TED

снимка: pixabay.com

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.