Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Как мистър Дарси и Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ биха възпитавали своите деца?

Как мистър Дарси и Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ биха възпитавали своите деца?

 

mr darcy i elisabeth benneth

 

Какво се случва след като мистър Дарси и Елизабет Бенет се оженят?

Най-вероятно биха си имали свои деца.

Не само, че това би било естественото продължение на любовта между героите от „Гордост и предразсъдъци“, а и защото това е тяхно задължение да възпитат следващото поколение, което да се грижи за имението Пембърли.

Как биха възпитавали своите деца, как биха ги обучавали, отглеждали?

Върху тези въпроси са разсъждавали много писатели и анализатори на творчеството на Джейн Остин.

 

Възпитанието на децата в епохата на Джейн Остин

 

Няколко принципа са били важни при отглеждането на деца в епохата на Джейн Остин и те се забелязват в нейното творчество. Най-вероятно биха били следвани и от героите на „Гордост и предразсъдъци“.

 

За отглеждането на децата грижата е била на двамата родители, но по-голяма роля имала майката. Наемала се гледачка, която да помага, за да може господарката на имението да се грижи и за други свои задължения.

 

jane austen deca

 

Маргарет Съливан в своя „Наръчник за Джейн Остин“ описва няколко основни принципа, които са следвали родителите (става дума за аристокрацията) в епохата на Джейн Остин при отглеждането на децата си. Най-вероятно те биха били водещи и за мистър Дарси и Елизабет Бенет, ако книгата имаше продължение в онези години.

 

1. Дръжте децата си максимално повече в провинцията – те имат нужда от пространство, за да бягат и за да играят. А също така няма нищо по-ценно за тях от чистия въздух.

 

2. Използвайте нови методи за тяхното възпитание – четете романа „Емил или за възпитанието“ на Жан-Жак Русо (основополагащ текст за образованието на личността като гражданин) и книгата„Няколко мисли за възпитанието“ (1693) на Джон Лок (тази книга в продължение на повече от век е била основна за възпитанието и образованието в Англия). Децата са добри и трябва да се развиват естествено, а не чрез потискане.

 

3. Внушете им добри принципи – научете ги да се гордеят със своята позиция в обществото, но и ги научете какви са техните отговорности и задължения, които произтичат от това – трябва да се грижат за по-малко благословените от съдбата, а така също да предадат семейното наследство на следващото поколение.

 

4. Насърчавайте креативността в децата – дайте им книги за четене, хартия за рисуване или празни листа, в които да пишат своите истории.

 

5. Не им разрешавайте да безделничат – винаги трябва да им намирате занимания и да правят нещо. Безделниченето води до невежество. Не насилвайте децата да се занимават с нещо, което не искат да учат сега. Веднага намерете друга дейност, която да замени недолюбваната.

 

6. Давайте им лакомства – ако нищо друго не може да свърши работа, парченце торта може да реши всички проблеми.

 

Майката е трябвало всяка сутрин след сън да отиде при децата си и заедно с гледачката да им помогне с измиването, с дрехите. Също така проследи как се движат дневните им занимания и да общува с учителите им. В следобедните часове е трябвало да играе с тях или да им чете книга.

 

Родителите е трябвало да възпитат благовъзпитани дами и истински джентълмени, които да се грижат за наследството.

 

И още няколко разсъждения.

 

Ако имат синове:

 

Най-вероятно най-големият син на мистър Дарси и Елизабет Бенет ще наследи имота и ще продължи семейните традиции.

Един от синовете им сигурно ще отиде в армията, а друг – ще заеме църковен пост.

 

Ако имат дъщери:

 

Ако имат дъщери – вероятно мистър Дарси ще е заделил зестра и за тях, макар че най-вероятно и самите те ще се омъжат за богати наследници.

Елизабет Бенет обаче би дала добро образование на момичетата. Не само, защото в тази епоха всички съветват, че нищо не е сигурно и една дама трябва да е образована, за да може да стане поне гувернантка или учителка, ако не успее да се омъжи и няма кой да я издържа. Но най-вече самата Лизи Бенет е отгледана по този начин и не би допуснала децата й да не получат необходимото знание.

 

А според някои по-съвременни автори, дописвали „Гордост и предразсъдъци“, семействата на Дарси и приятеля му Бингли ще се свържат чрез брачен съюз на децата им.

 

 

източник: „Наръчник за Джейн Остин“

снимка: Jane Austen and Children

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.