Рубрики
Начало » Хлапета » Обучение » Кунг-фу и персийски език

Кунг-фу и персийски език

 

persijski kungfu

 

Изключително е приятно, когато свържеш едни невероятни хора с други невероятни хора, а още по-приятно е, когато и те взаимно се харесат. От няколко дни и аз се чувствам изключително щастлива и съпреживявам и с едните, и с другите всеки техен разказ за първата им среща, за втората и какви общи планове са изградили.

Преди дни се заговорих с Ирина Шопова от Детската академия на науките, изкуствата и спорта. Покрай моя сайт и нейната Детска академия вече общуваме ежедневно и всеки ден усещаме колко са ни близки идеите за децата, образованието, човешкото познание и въобще света. От дума на дума й споменах за едни прекрасни хора, които познавам и които няма как да не ги хареса. Всички около мен, които са ги виждали, са останали като зашеметени от всичко, което умеят, от всичко, което им се е случило в живота и как намират сили винаги с усмивка да вървят напред. Това са Камран – световноизвестен кунг-фу майстор и Фаеге – иранска блогърка, фотографка, преподавател по английски и персийски. Към техните биографии мога да добавям и още, и още. Първи ги срещнаха случайно на едно събитие сестра ми Биляна Бонева и съпруга й Милен Атанасов. Спомням си как след всяка среща с тях бяха напълно завладяни от съдбата на Камран и Фаеге. А сестра ми въодушевено каза: „Като персийски богове са!“. Направиха и филм за тях – „По пътя“, който се излъчи по БНТ. Постепенно на тренировките при Камран се включи племенничката ми, после малкият ми син, после големият, а сега и съпругът ми и зет ми. Разказах на Ирина за тези прекрасни хора с удивителни способности. И ето днес – нещата се получиха.

Колко интересно нещо е съдбата!

Преди време Ирина ми писа, за ме поздрави за сайта ми и за да ми разкаже за нейния голям проект – Детската академия за науката, изкуствата и спорта. Започнахме кореспонденция. Включи се във всичките кампании на „Престави се в Danybon“. Бях изключително щастлива, че се познаваме и самата аз се четях с голям интерес статиите й какво се случва в Академията и се ровех на сайта им. Не можех да се нарадвам, че общувам с толкова ерудиран и деен човек. Всяко детайлче от биографията й буди респект.

Винаги съм изпитвала подобни чувства и при познанството ми с Камран и Фаеге. Всеки разговор с тях ме е карал да търся още информация, а това толкова ме е обогатявало.

Разменихме няколко мейла с Ирина и с Фаеге. После се свързаха помежду си и нямах търпения да науча как е минала първата им среща. Ирина беше невероятно щастлива и веднага ми писа. Същото направи и Фаеге и препредаде благодарностите и на Камран.

Добрата новина е, че не само тези прекрасни хора се запознаха и харесаха, но и че започват общи проекти в Детската академия. Камран ще води курсове по кунг-фу, а Фаеге ще преподава персийски. По-надолу ще ви препредам важната информация и за двата курса. Малкият ми син вече е записан при Камран на кунф-фу, а към кунг-футо ще му добавим и шах в Академията.

А ето и информацията за кунг-футо при Камран в Школата за изпреварващо обучение към Детската академия на науките, изкуствата и спорта:

Школата за изпреварващо обучение организира курс по Кунг фу ТОА за деца и родители.

Кунг фу ТОА е иранско бойно изкуство, разработено от проф. д-р Ибрахим Мирзаи в периода от 1950 до 1970 г.

Стилът е уникален, базиран на комбинации от Северени и Южни стилове на Шаолин Кунг Фу. ТОA се базира на овладяването на бойни техники, които са еднакво ефективни както с оръжие, така и без оръжие. Днес Кунг Фу TОA е най-популярното бойно изкуство в Иран.

Кунг фу ТОA съдържа към 73 000 техники, комбинации и движения. Преобладават динамичните, вълнообразни и силно подчертани техники (нар. „шокови“), често завършващи с въртеливи движения.

Тренировките се водят лично от Мастер Камран Гераминежад, два пъти седмично, в събота и в неделя от 10.00 часа, на адрес: София, ул. Бузлуджа 19, ет. 2.

Всички групи са съставени от 6 деца / възрастни, с оглед възрастта и уменията на участниците. Продължителността на тренировките също е съобразена с възрастта на участниците.
Първата възрастова група е за деца от 5 до 8 години, втората група е за деца от 9 до 16 години, а третата – за младежи над 16 години и възрастни.
Облеклото е удобен спортен екип (желателно в черно), обувки не са необходими.

За информация и записване: 02 9651083; 0899 757009; 0888 222863; 0876 929249.

И сега информацията за курса по персийски с Фаеге:

Предлагаме на Вашето внимание още една уникална възможност – курс по ПЕРСИЙСКИ ЕЗИК за деца и възрастни.

Персийският език (پارسی) е ирански език от семейството на индоевропейските езици, говорен от над 60 милиона души в Иран, Афганистан и Таджикистан, където е официален език, както и в Узбекистан, Пакистан, Ирак и много страни по света със значителни пресийскоезични имигрантски общности.

Днес персийският език, подобно на българския, има няколко книжовни норми:

* Парси (Фарси) в Иран
* Дари в Афганистан
* Таджики в Средна Азия

Парси и дари са изключително близки и използват вариант на арабската азбука, но въпреки силното арабско лексикално влияние запазват граматичните си сходства с повечето съвременни европейски езици. В същото време таджикският използва кирилица и се отличава с множество архаични характеристики и много по-малкия брой арабски заемки.

Съвременният персийски език е продължение на средноперсийския, официалният религиозен и литературен език на Сасанидското царство (от началото на 3 до средата на 7 век), а чрез него и на староперсийския език от епохата на Ахеменидите (550-330 г. пр.Хр.). В продължение на векове персийският език се използва широко в художествената и научната литература в източните части на ислямския свят. Той оказва значително влияние върху съседните му тюркски, арабски, кавказки и индо-ирански езици в Средна Азия, Близкия Изток и Индия, и особено върху говорения в Южна Азия урду.
Съвременният персийски език е новоперсийски език, наложил се в днешен Иран и Афганистан през 11 в., след приемането на исляма, заради което той ползва разширен вариант на арабската азбука.

Курсът по персийски език към Школата за изпреварващо обучение е предвиден за деца от 5 до 19 години и за възрастни.
Ръководител на заниманията е Фаеге – известна иранска журналистка, филолог, чийто роден език е персийският.
Групите са съставени от 6 деца или възрастни, съобразно възрастта и уменията на всеки участник.

Надявам се информацията да ви е полезна. Мисля още тази седмица да се включим с малкия ми син. Ще разказвам как вървят нещата. Пожелавам успех на моите приятели – Ирина, Фаеге и Камран. Чудесно е, че се намериха и че ще ни предложат нещо супер стойностно.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.