Рубрики
Начало » Блог » Кунг Фу за деца през лятото с Кунг Фу майстора Камран Гераминежад

Кунг Фу за деца през лятото с Кунг Фу майстора Камран Гераминежад

kamran i viki

От няколко седмици синовете ми ходят на Кунг Фу, а аз, спазвайки обещанието си към вас да споделям интересни идеи и опит, бързам да ви похваля и това занимание за деца. Тренировките се водят от Кунг Фу майстора Камран Гераминежад.

За Камран бях чувала много. Преди няколко месеца сестра ми – Биляна Бонева и зет ми – Милен Атанасов правиха репортаж и филм за него и за иранската блогърка Faeghe Arshk.

„Това са едни от най-зареждащите хора, които познаваме. Невероятно положителни и винаги има какво да научиш!“,  често ми разказва за тях Биляна. „Като персийски богове са!“ – това ми каза в един от нашите разговори, а аз много се впечатлих и го запомних. Сега, след като съм ги виждала няколко пъти и макар и да ги познавам съвсем бегло, също мога да кажа, че има нещо като магия в тях.

Първо на тренировки тръгна 5-годишната ми племенничка Ирина, която така се запали по Кунг Фу, че започна сама да обучава приятелчетата си. Когато сме се виждали, винаги ни показваше някое движение. Много е старателна!

В началото на юли, докато големият ми син беше на математическа лагер-школа, реших да запиша и малкия ми син Вики (почти на 5 г.). На него веднага му хареса и беше убеден, че продължава. Когато се върна и големият ми син Ники (12 г.), му споменах, че брат му вече ходи на Кунг Фу и му казах, че ако иска, може и той да идва. Така дружно и фамилно вече ходим на тренировки от няколко седмици, а вчера Камран доста похвали Ники за напредъка му. Ники се е занимавал с много спортове, но за първи път го виждам чак толкова да е старателен в изпълнението на всяко детайлче. Знаете, момчетата не са много по упоритите упражнения и малко ги попретупват, предпочитат веднага да почва играта. Но тук ми направи впечатление, че е много концентиран и запомня всяко движение. Интересно му е и най-вече иска да се научи. Малкият пък е много възхитен от Камран. Само го следи с поглед къде е и какво прави, това, разбира се, доста му пречи да се концентрира в тренировката, но пък много се превърза и наистина за него Кунг Фу майсторът си е истински авторитет. Говорят си на английски и винаги се опитва да му разкаже нещо за себе си. Вчера още като го видя го информира, че скоро става на 5 години и ще има рожден ден. Ники е по-сдържан, но и по-изпълнителен. Вчера му споменах, че школата си има сайт, а той ми каза, че отдавна всичко е изчел от сайта им и е проучил кое движение какво символизира.

И така с нашите фамилни Кунг Фу преживявания. Дори мъжът ми взе да се чуди дали не може и семейно да се включваме, т.е. и родителите – вместо само да узчакваме децата от тренировка, да можем и ние да участваме. И на Евгений много му хареса.

Дали се натоварват? Натоварват се в най-положителния смисъл. След тренировката се чувстват прекрасно и дълго си говорим след това кое какво е и как е минало. Вики ходи на Кунг Фу след детската градина. А Ники пък сутрин всеки ден е на френски, а в четвъртък след тренировката по Кунг Фу е и на тенис. Заниманията доста ги освежават, а най-вече са им забавни и интересни. Научават доста.

Друго интересно:

Заниманията са по Персийско Кунг Фу или Кунг Фу То’ а, което е създадена от иранския учител Ибрахим Мирзаи в периода от 1950 до 1970 г. Мирзаи развива и създава този стил целящ цялата енергия на тялото да бъде използвана по най-добрия начин. Още информация за стила можете да намерите на сайта http://www.thepathofkungfu.org.

Надявам се споделеното от мен да ви е полезно. Много ми се иска децата да могат да продължат и през учебната година.

Източници: БНТ – репортаж и филмhttp://www.thepathofkungfu.org

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.