Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Къде парижкият елит разхожда децата си?

Къде парижкият елит разхожда децата си?

 

Thesupermat via Wikimedia Commons

Thesupermat
via Wikimedia Commons

 

Децата трябва да са активни, да излизат навън и да спортуват, пише в емблематичната книга на Тиери Манто за френския елит „BCBG“. Авторът обяснява, че децата BCBG се срещат с други деца BCBG и то на специални BCBG места – т.е. конкретни места, където ходи парижкият елит. Забравете да ги видите по някои популярни сред масата места – например те не се шляят по Шанз-Елизе (Champs-Élysées). Подбират си добре местата за разходка. Обожават парковете. Ще ги ги откриете например в Люксембургската градина.

 

Какво е BCBG?

BCBG (бесебеже) е популярна субкултура във Франция, особено в Париж. Определението се използва най-вече за изключително стилните представители на висшата класа. Те са добре възпитани и образовани, имат добри контакти, произхождат от стари фамилии, за предпочитане с аристократично потекло.

 

La-Vie-Est-Un-Long-Fleuve-Tranquille-film

 

BCBG означава Bon chic bon genre (добър стил, добър вид). Американските им събратя са т.н. „Preppy“, а британските – Sloane Ranger.

 

Къде можете да срещнете BCBG семействата?

BCBG места за разходка в Париж:

 

Улица Ranelagh, която се намира в „гетото на богатите“ – 16 район в Париж

 

 

Люксембургската градина (Jardin du Luxembourg)

 

Парк Монсо (Parc Monceau) в 8 район в Париж

 

Parc de Bagatelle – в сърцето на Булонския лес

 

 

Jardin d’Acclimatation – в северната част на Булонския лес

 

 

Паркът на Версай

 

 

Parc de Saint-Cloud – в близост до Париж

Подобни разкази се описват в книгите за другите популярни елити – Препитата в САЩ и Sloane Rangers във Великобритания. Тези книга са станали хит през 80-те години, а в последно време модата им се възвръща в Америка. За подобна тенденция се разказва и в книгата за богатите майките от Манхатън – „Приматите от Парк авеню“. Те общуват основно помежду си и ходят на конректни места, където ще срещнат само себеподобни.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: За добрите маниери и живота на френското добро общество BCBG >>

РАЗБЕРЕТЕ ЗА ФЕНОМЕНА: Елитен брак по френски >>

РАЗХОДЕТЕ СЕ ИЗ: Люксембургската градина >>

 

jardin du luxembourg 1

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".