Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Mалките посетители в Музея за изящни изкуства в Руан

Mалките посетители в Музея за изящни изкуства в Руан

Пътеписи от Франция

 

rouen muzej izkustva 49

 

Едни от най-милите ми спомени при посещението ми във Франция са свързани с децата, които виждах в музеите. А най-милият ми спомен беше от Музея за изящни изкуства (Musée des beaux-arts de Rouen) във френското градче Руан. Музеят е изключително богат. Притежава картини на много известни художници. В него се чувствах най-уютно, защото спокойно разглеждах залите.

 

rouen muzej izkustva 35

 

Бях почти сама в музея. Малко след залите на импресионистите около мен се появи група деца. Разглеждаха любопитно картините. Не вдигаха никакъв шум и спокойно се движеха без никой да се притеснява, че в музея има деца. Спираха при някоя интересна картина, тихо разговаряха и обсъждаха. Наблюдавах ги с голям интерес.

 

rouen muzej izkustva 48

 

Винаги свързвам френската образователна система с по-задълбочени познания по история на изкуството. И вероятно обучението започва от ранна възраст. Чувала съм, че в по-горните класове имат и сериозни изпити за художници и известни картини. Когато съм в някой музей, винаги мога да позная кои сред посетителите са французи. Притежават много познания по въпросите за изкуството. Знаят при коя картина спрат, на какво да обърнат внимание. И винаги увлекателно и с лекота разказват за нея. Поне тези французи, с които съм се заговаряла, срещала или съм наблюдавала тайно и с възхита. Това явно се постига не само в класната стая, но и с тези приятни посещения в музеите от ранна възраст.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".