Рубрики
Начало » Хлапета » Как да мотивирате детето?

Как да мотивирате детето?

Свържете името на детето с име на известна личност.

Идеята е на майка от Русе в писмо до „Данибон“.

 

maria motivacia

 

Вчера получих страхотно писмо от майка от Русе (това е моят роден град). Писмото беше във връзка със статията за „Златна книга на таланта“ и как да мотивираме децата. Там имаше описан хубав „трик“ как да ги накараме да решават трудни задачи. Много просто – казваме им, че известен математик е роден на тази дата и това веднага покачва значително мотивацията им да се „борят“ със задачките. И във връзка с този пример, получих още една чудесна идея – да се използва името на детето и то да се свърже със същото име на известна личност. В случая малката Мария от Русе иска да стане химик след като е прочела за Мария Кюри.

Примерът е чудесен и го споделям с вас:

„Благодаря Ви за интересната статия с 52 съвета от „Златната книга на таланта“! Много полезни материали публикувате! Искам да споделя един личен пример във връзка с мотивацията и датата, на която са родени децата. Не се бях сещала да мотивирам дъщеря ми с рождената дата на някой известен математик, но ми направи впечатление, че тя много се мотивира като прочете за Мария Кюри и реши да става химичка, защото и тя се казвала Мария, т.е тя сама си направи асоциацията и мотивацията в случая с известна личност. Пак благодаря за полезните статии. Безценни са! Продължавайте в същия дух!“

Благодаря за чудесния пример и успех на малката Мария!

Тези дни доста мисля по тези примери и колко малко трябва едно дете да бъде запалено по дадена идея, по даден предмет и да бъде мотивирано да се развива. Големият ми син Николай, който е кръстен на баща ми Никола, беше проучил всичко още на 6-годишна възраст за древногръцката богиня на победата Нике (още тогава беше запален по митологиите) и беше сигурен, че е кръстен и на нея. Затова трябвало винаги да побеждава. Бяхме му поставили задача да измисли име на брат си. Двамата имат 7 години разлика. Ники беше направил огромни списъци с имена. Накрая се спря на името Виктор, за да бъдат и двамата винаги победители. Това са наши мили спомени и лични истории, но явно за децата името и датата са много мотивиращи фактори за стремеж към победа, развитие и желание да приличат на известните личности.

Ето какво още споделих във Фейсбук преди дни и как Ники свързваше като малък победите си в шаха с рождения си ден – 15 март, защото на този ден е роден и нашият шахматист Веселин Топалов:

„Точно това ми трябва!“ – това си казах още след прочетената първа страница на „Златна книга на таланта“. Всички майки на тинейджъри ще ме разберат, а и на по-малки деца също. В един момент целият ни арсенал от трикове как да убеждаваме хлапетата, че нещо е важно и трябва да се направи, започва да свършва. Особено в 7 клас, когато нонстоп се нуждаят от много мотивация. Така че аз жадно награбих книгата със съвети как да развиваме таланта в децата си и започнах да черпя идеи. И сега няма как да не ги споделя с вас. Написана е от журналист, който обикаля места по света, откъдето най-често има шампиони в различни области – „инкубатори за таланти“ . И винаги записва всичко, което научава или наблюдава. Има хубави примери как се раждат руските тенис-звезди. Съветите са страхотни! Ценни са не само за родители, но и за учители, и за мениджъри. Мога да потвърдя напълно, че един наистина действа. Ако детето ви е родено на една и съща дата с някой велик човек или пък шампион, убедена съм, че се вдъхновява от този факт. Големият ми син Ники например е роден на 15 март. Тогава е роден и българският шахматист Веско Топалов. Когато беше малък, Ники винаги посочва, че даден негов успех или победа в шаха се дължи единствено на това, че са родени на една и съща дата с Веско Топалов. Убеден беше, че причината е именно в датата – 15 март. Всъщност сега разбирам, че това си е супер трик да възпламениш детето в дадена област и това е начин да развие таланта си.“

Също ценен трик е ако има шампиони от дадена държава или град. В нашия случай беше Веселин Топалов, но съм забелязала, че винаги, когато в дадена област имаме успехи, след това лавинообразно има по-малки деца, които искат да се развиват точно в тази област. В момента наблюдаваме този феномен в математиката и с всяка година все повече малки математици се влюбват в математиката, а броят на участниците в математическите състезания расте много. И още нещо ми прави впечатление и имам няколко примера за това от наблюденията ми през годините на математическите състезания – появили се математик в някое училище, веднага има последователи и в по-малките класове. С всяка година броят им или успехите им бързо нарастват. Ако използваме обяснението на Малкълм Гладуел – това е „зараза“, но в случая е с много положителни ефекти.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.