Рубрики
Начало » Бизнес » Концепцията Mushup – как успешно да сме и родители, и да работим качествено

Концепцията Mushup – как успешно да сме и родители, и да работим качествено

 

technology-791029_640

 

„Когато ми се обадят от училището на детето ми, докато съм на работа – разбира се, че ще вдигна телефона. Когато пък сме вечер вкъщи и имам служебно обаждане, разбира се, че ще го приема“.

 

Това споделя Дженифър Далски, президент на Change.org. Тя се противопоставя на крайното разбиране за баланс между работа и личен живот. Споделя по-различна концепция, която далеч повече отговаря на реалния живот на съвременния човек в сравнение с много теории: „Докато работя, аз продължавам и да съм родител, а докато съм със семейството си – аз съм също така и ръководител на компания“. Нарича концепцията си „Машъп“ (Mushup).

 

Извежда я от технологичния свят, където това определение Mushup се използва за уебстраници и приложения, които използват различни източници и накрая се получава нещо коренно различно и ново. Същият израз се използва и в музиката, където може да се обединят две-три песни в едно и да се получи съвсем ново и различно парче.

 

По същия начин функционира и съвременният човек – той е сбор от различни роли – родител, ръководите, служител и т.н. и няма смисъл в дадена среда да е само в едната си роля. Ако детето му има празненство, когато е на работа – разбира се, че трябва да отиде на събитието на хлапето си. Ако родителите му са болни и трябва да ги заведе на лекар в работно време, разбира се, че ще го стори.

 

Много жени, които имат деца, често се чувстват виновни, че в нито една сфера не са достатъчно добри – нито в родителството, нито в работата, защото се опитват да балансират. Не трябва да изпитват такава вина. Всъщност с подхода Машъп нещата изглеждат далеч по-ясни и лесни. Всичко е въпрос на гъвкавост.

 

Ако шефът и колегите ви знаят, че вие сте чудесни професионалисти и ще свършите качествено работата си, какво значение има кога и къде я вършите? Защо да не отидете на детското тържество, а после да довършите заданието си и то с високо качество. Ключов момент в концепцията Машъп е осъзнаването, че някой ще свърши ангажимента си перфектно и резултатите дори ще са над очакванията, но всичко е далеч по-гъвкаво и може дори да не е в рамките на работното място и на работните часове.

 

mashup

 

Новата концепция е лидерска концепция, смята Дженифър Далски. Лидерът трябва да очертае ясни цели и очаквания. Освен това лидерът трябва да насърчава членовете на своя екип да търсят какво е важно за тях и как да съвместяват различните си роли, според концепцията Машъп.

 

Лидерът трябва и да е пример за хората от екипа си как прилага Машъп концепцията. Дженифър Далски разказва как, когато е работила в Yahoo, главната маркетингова директорка си е тръгвала всеки път в 17,30 ч., за да се прибере навреме и да вечеря със семейството си. Без да се крие, без да се притеснява и го е правела достатъчно видимо за своя екип с една единствена цел – да се почувстват спокойни и свободни да направят същото, т.е. да имат достатъчно време и за близките си. Това е лидерско поведение – главната маркетингова директорка разбира и оценява колко е важна работата, но също така е важен и животът извън нея. Хората не са само мениджъри, служители, но те са и родители или пък имат семейства и приятели, на които също трябва да обръщат внимание.

 

Дженифър Далски разказва, че винаги се е стремила да се възползва максимално от двете си роли – мениджър и родител. Често е насрочвала срещи в офисите на компанията в чужбина, когато децата й са във ваканция и така са пътували цялото семейство. Съчетавала е командировка със семейна почивка. Хем децата могат да разгледат някоя нова страна, хем са заедно всички, хем си изпълнява ангажиментите в дадения офис. Самите й деца пък могат да се срещнат с колегите й и да видят с какво се занимава майка им, да разберат какво е бизнес и как е устроена компанията.

 

Далски дава и друг пример. Когато имали много работа, налагало се на целия й екип да остава до по-късно всяка сряда. Точно тогава мъжът й водел децата на гости в офиса след като се навечерят и хлапетата носели бисквити за почерпка на всичките й колеги. Това било знак, че и другите имат възможност да си поканят семействата, когато се налага да работят до по-късно. Далски искала да наложи в бизнеса едно по-различно разбиране за семейно-приятелска среда, която е отворена към близките на работещите в компанията.

 

Далски изповядва и още едно разбиране. За нея животът е това, което има значение – нещо, което идва от истинските взаимоотношения между хората, които се обичат и от работата, която си заслужава.

 

Така че няма как човек изкуствено да се стреми за баланс между работата и живота. Той трябва да се фокусира върху хората, които обича и работата, която си заслужава. Тъй като никога няма да има време за всичко напълно, Машъп моделът е решение за съвместяване на различните си роли, а лидерите в различните компании могат да го превърнат в реалност.

 

Дженифър Далски е от изпълнителните директори в Силициева долина. Тя напуска Гугъл през януари 2013 г., за да стане президент на Change.org. Нарежда се сред другите супер успешни жени в технологичната сфера, които са започнали кариери в Гугъл и са продължили в други компании на ръководни постове като Мариса Майер, СЕО на Yahoo и Шерил Сандберг, СОО на Фейсбук.

 

Далски е завършила Cornell University. Тя е един от първите 500 служители на Yahoo.

 

Change.org е успешна компания и онлайн платформа за петиции. Първоначално Дулски е била само потребител, но след това е рекрутната за висок мениджърски пост.

 

Дженифър Далски има интересни концепции за мениджмънта, за лидерството и за жените в технологичната индустрия. Тя е от лидерите на мнение по тези теми.

 

 

източник: http://fortune.com/, Wikipedia, Change.org

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.