Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Музикалните бебета стават умни деца

Музикалните бебета стават умни деца

 

music-818459_640

 

 

Музикалните бебета стават умни деца, заключават австралийски учени от Университета в Куинсланд. Те са направили мащабно изследване сред 3000 малчугани. Тези, които от малки били занимавани от родителите си у дома с музика, после развили изключително много интелектуалния си потенциал.

 

Да се измислят музикални игри, да се прави музика от хлапетата и родителите, да се свири на музикални инструменти в домашна неформална обстановка, да се пеят или дори да се съчиняват песнички, да се слуша музика вкъщи или в колата – всичко това бързо води до прекрасни резултати и то не само по отношение на интелекта, а и развива у децата социалните умения, концентрацията и дори смятането.

 

music baby

 

Децата, които до 2-3-годишна възраст са били редовно занимавани с музика от родителите си вкъщи, са развили изключително много интелектуалния си потенциал, концентрацията си, социалните си умения, сочи изследването.

 

Учените установяват огромна връзка между неформалните музикални занимания на хлапетата с родителите и по-късните интелектуални и социално-емоционални способности на детето.

 

Проучването измерва два фактора:

 

как влияят неформалните музикални занимания на родителите с хлапетата от една страна

и от друга – как се отразява четенето на книги на малките от родителите им.

 

music baby3

 

 

Учените от Университета в Куинсланд установили, че неформалните музикални занимания имат изключителен превес над четенето по отношение на по-доброто социално поведение, по-добрата концентрация и в малко по-малка степен, но пак има голяма зависимост – по отношение на смятането.

 

Екипът е открил, че неформалните музикални занимания у дома на възраст между две и тригодишна възраст могат да доведат до по-добра грамотност, по-добри математически способности, социални умения и по-добра концентрация и регулиране на емоциите. И подобрението се усеща още на 5-годишна възраст.

 

 

Целта на проучването е била да се изследва как в Австралия семействата използват музиката в семейните занимания. Изводите на учените са, че в страната трябва да се насърчи използването на музиката в родителските практики и в ранното обучение и развитие.

 

Родителите трябва да измислят заедно с децата си песнички, да свирят заедно на различни музикални инструменти, да създават музика от немузикални инструменти, например – предмети от бита, да слушат песнички у дома и по време на пътуване в колата, да пеят заедно – дори и в банята.

 

music baby1

 

Друг важен момент е тези преживявания да са споделени – между децата и родителите и да се извършват в неформална обстановка под формата на забавна игра. Родителите могат да почнат да ограмотяват децата си с песнички за буквите, за цифрите, чужди езици. Така освен музика, ще се добави и още едно познание.

 

Всъщност истинската сила на музикалната игра е в това, че е комбинация от няколко важни фактора – креативност, звук, общуване лице в лице с близък човек. Обучението изключително много се засилва от всички тези фактори, които носят положителни емоции.

 

music baby2

 

При музикалните занимания у дома родителите трябва да се поучат от своя опит с четенето. Музикалните занимания на децата обикновено се провеждат само в школи или при учители. Това е нещо хубаво и дава резултати. Но идеята е музиката да се пренесе и у дома и да сближи още повече деца и родители, а така също и допълнително да ги развие. Четенето рядко се „аутсорсва“ и родителите знаят, че е тяхно задължение. Затова и дава толкова положителни резултати. Така че много преди да започнат формалните музикални уроци, родителите могат да направят чудеса като измислят музикални игри на хлапетата си.

 

music baby4

 

Музиката в ранните детски години дава на децата огромни предимства след това, когато пораснат.

 

Музикалните бебета наистина ще станат умни деца и възрастни.

 

music baby5

 

Влиянието на музиката върху психическото и социалното развитие на хората отдавна привлича родители, изследователи и дори философи.

 

Науката е доказала, че влиянието на музиката върху мозъка е изключително голямо.

 

Правени са изследвания сред ученици.

 

След като започват да вземат музикални уроци, им се повишава коефициентът на интелигентност.

 

Ученици, които свирят на музикален инструмент, обикновено по-добре се представят в училище.

 

Също така музиката има огромно влияние и върху когнитивните способности при възрастните хора.

 

А ако всички тези възможности се пренесат още в ранните години на детето, резултатите ще са впечатляващи, убедени са учените.

 

източник: theconversation.com, the University of Queensland

снимки: the University of Queensland

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.