Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Как свиренето на музикален инструмент развива мозъка ни?

Как свиренето на музикален инструмент развива мозъка ни?

 

piano-658470_640

 

Музиката отдавна е призната, че е много важен фактор за развиване на мозъка. В последните години редица изследвания продължават да доказват съществената й роля. Дори самото слушане на музика развива нашия мозък, а когато се и свири на музикален инструмент, влиянието е огромно.

 

Все повече се прокрадва тезата, че музиката дава повече преимущества за развиване на мозъка в сравнение с другите дейности, защото действа много комплексно и активира много области.

 

Невробиолозите правят изследвания как работи човешкият мозък. Използват скенери. Наблюдават какви са реакциите при четене, при решаване на математически задачи. Вижда се кои области на мозъка се активират при извършването на тези дейности.

 

 

violin-254018_640

 

Когато участниците започнали да слушат музика, това активирало много повече области в мозъка им и те светнали едновременно на скенерите. За части от секундата човешкият мозък извършва много и сложни действия между момента, в който чуваме музиката за първи път и този, в който започваме да тактуваме с крак.

 

Следващата стъпка в проучването била да се изследват музикантите.

 

Свиренето на музикален инструмент едновременно развива лявото и дясното полукълбо на мозъка. Лявото полукълбо е свързано с математиката и езиците, а на дясното полукълбо дължим креативността. По тази причина музикантите са много добри при решаване на казуси. Справят се по-ефективно и креативно както в академична, така и в социална среда. Имат развита фина моторика, а така също и изключително добра памет.

 

symphony-orchestra-183611_640

 

„Ако слушането на музика активира много области на мозъка, то свиренето на музикален инструмент е „мозъчният еквивалент на пълна физическа тренировка“,“ споделя Анита Колинс, продуцент на филма „Как свиренето на музикален инструмент подпомага мозъка“, който е поместен и в Ted-ed.

 

Свиренето на музикален инструмент на практика ангажира всички области на мозъка едновременно и най-вече тези, свързани със зрение, слух и моторика.

 

 

Анита Колинс представя в приятна анимация няколко изследвания как музикалните инструменти развиват мозъка.

 

 

Всичко можем да си обясним със спортните тренировки. Спортуваме ли много, това укрепва мускулите ни. По подобен начин е и в музиката. Започнем ли да свирим редовно и дисциплинирано на музикален инструмент, това ще развие много функции на мозъка ни. А когато успеем да развием мозъка си, това ще окаже влияние и върху други дейности. Така ще станем по-добри и в тях.

 

И един пример, който се сещам:

Винаги ми е било много интересно как изключително интелигентни лекари, признати имена, често свирят и на музикални инструменти или са запалени меломани.

 

Други проучвания сочат, че хора, които дори и за малко са се занимавали с музика или са вземали уроци, след това бързо показват подобрение в много области.

 

Направено е и друго интересно изследване, което показва, че има в известна степен значение и на какъв инструмент се свири, за да се развие най-добре мозъка.

 

Свиренето на пиано развива едновременно добре и двете полукълба на мозъка, тъй като пианистите използват в най-голяма степен симетрично двете си ръце и всичките си пръсти докато свирят. При свиренето на струнен инструмент също се изискват фини двигателни умения и координация на ръцете, но има асинхронност между движенията.

 

Покрай новите изследвания все повече в последните години се гледа на заниманията с музика не само като възможност за професионално развитие или обща култура, но и за развиване на мозъка и повишаване на интелекта. Дори слушането на музика ни прави по-умни, а при свиренето на музикален инструмент резултатите са още по-добри.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.