Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » По-щастливият брат печели повече като възрастен

По-щастливият брат печели повече като възрастен

Щастието се отплаща

 

boys-286179_640

 

Някои казват, че щастието се купува, но нови проучвания сочат, че щастието помага на хората да печелят повече.

 

Щастието води до по-високи доходи, сочи изследване на д-р Жан–Емануел дьо Неве от
University College London и Андрю Освалд от University of Warwick. Според учените, щастието не е функция на дохода, а обратно. Те използват данните от голямата американска база данни Add Health, за да направят своя анализ. Проучава се дали нивата на щастие на хората, когато са били млади, подсказват нивата на дохода на по-късен етап от живота.

 

В проучаването са включени хиляди братя и сестри и така се елиминира факторът: родители, т.е. по-богатото семейство да е фактор за по-щастливи деца, които да станат възрастни хора с по-високи доходи.

 

„Данните сочат, че по-щастливият брат ще направи повече пари“, споделя д-р Жан–Емануел дьо Неве пред автора на книгата „Малък наръчник по люка“ Майк Викинг.

 

Може да се прогнозира и с колко скача доходът на човек, ако си повиши нивото на щастие с един пункт в 5-степенна скала. Ако човек е на 22 години и повиши нивото си на щастие с един пункт за 7 години, това се равнява на 2000 долара по-висок доход, когато е вече на 29 години.

 

Хората, които са положително настроени, обикновено завършват университет, намират си работа, получават повишение. Това са все фактори, които допринасят за по-високите доходи и за връзката между щастието и парите.

 

Директорът на Института за изследване на щастието в Копенхаген Майк Викинг използва това изследване, за да направи връзка между щастието и парите. Той обаче шеговито съветва родителите да не споделят това изследване с децата си, защото те веднага ще имат довод да не си пишат домашните, а да вършат само неща, които ги правят щастливи.

 

Ето още интересни анализи от д-р Жан–Емануел дьо Неве:

 

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".