Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Какво е „Препи“? Или няколко основни насоки за елитната американска прослойка

Какво е „Препи“? Или няколко основни насоки за елитната американска прослойка

 

Meet the Hilfigers

 

„Препи“ (preppy, preppie или prep) е съкращение от английската дума „preparatory“ (подготвителен). Това е модерна субкултура в Съединените щати. Свързва се с американския елит, който учи в частни подготвителни училища, известни като prep schools, откъдето се насочва към елитните колежи и университети. „Препитата“ си имат свой начин на живот – определени дейности, училища, университети, професии, среда, изказ, облекло, маниери, етикет.

 

Кой може да е „Препи“?

 

Обикновено това са представители на висшата и на най-високата прослойка на средната класа в североизточната част на САЩ, които учат в частни подготвителни училища, а след това в „Бръшляновата лига“ или в други първокласни и престижни колежи и университети.

 

Какво представлява тази прослойка?

 

„Добре образована, с добри контакти, въпреки че е изключително учтива спрямо другите социални групи, няма сериозни взаимоотношения с тях“, пише авторката на популярната книга „Тhe Official Preppy Handbook“ („Официален наръчник на Preppy“) на Лиза Бърнбах.

„Да бъдеш добре образован, да имаш нужните контакти помага много на това социално-икономически да си във висшата класа, което води със себе си до престижно висше образование и професионални успехи с високи доходи“, добавя Бърнбах.

 

Каква е „Препи“ модата?

 

Тя се заражда в края на 40-те и през 50-те години на миналия век. Стилът е като облеклото на възпитаниците на университетите от „Бръшляновата лига“. J. Press са най-добрият пример за облеклото на възпитаниците от елитните частни колежи и на субкултурата „Preppy“. В средата на 20 век пионери в модната тенденция при тази прослойка са J. Press и Brooks Brothers. Те имат магазини в „Бръшляновата лига“, включително в Харвард, Йейл и Принстън.

Други популярни марки, които се свързват с „Препи“ стила са: Lilly Pulitzer, Lacoste, Izod и Dooney & Bourke. А в по-ново време: Ralph Lauren, J. Crew, Vineyard Vines, Elizabeth McKay, Marc Jacobs, Luella Bartley, Daniel Cremieux, Kate Spade New York и Tommy Hilfiger.

 

Културни икони на „Препи“-тата са:

 

Одри Хепбърн, Грейс Кели, Жаклин Кенеди Онасис, Глория Гинес, Бейб Пейли, Слим Кейт, C. Z. Guest.

 

Кои са популярните спортове?

 

Конен спорт, ветроходство или яхтинг, риболов, гребане, лакрос, тенис и ръгби.

 

Подобни прослойки в други държави:

 

BCBG (Bon chic bon genre) – Франция

Sloane Ranger

 

Книги, в които се описва тази прослойка „Препи“:

 

„Тhe Official Preppy Handbook“ („Официален наръчник на Preppy“) и „True Prep“ („Истинският Prep“) на Лиза Бърнбах.

 

 

източник: „Тhe Official Preppy Handbook“, Wikipedia

снимка: Tommy Hilfiger “Meet the Hilfigers”

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.