Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Първите деца в семейството обикновено са по-умни

Първите деца в семейството обикновено са по-умни

 

brothers-444924_640

 

Най-голямото дете в семейството обикновено е с най-висок коефициент на интелигентност, сочи изследване на Университета в Лайпциг. Всяко следващо дете е с по-нисък коефициент. Причината за това не е в биологията, а се дължи на начина на отглеждане.

 

По-малките братя и сестри се радват на по-голяма свобода при отглеждането и те правят каквото си искат.

 

Докато върху първото дете се концентрират голяма част от родителските амбиции и сили то да успее.

 

По-малките братя и сестри също често се възприемат като по-малко умни, въпреки че разликата в коефициента на интелигентност обикновено е твърде малък – около 1,5 точки за всеки по-малък член в семейството.

 

Друга причина, която вероятно оказва влияние, е – първите деца имат предимство пред другите, защото само те са имали привилегията да бъдат единствено дете в семейството и тогава цялото внимание е било концентрирано върху тях.

 

Третият фактор, който се оказва положителен за най-големите деца – когато предават знанията си върху по-малките си братя или сестри, това повишава нивото на тяхната собствена интелигентност. Вече са в ролята на обучители, преподаватели и по-добре осмислят знанията и информацията.

 

Анализът на Университета в Лайпциг е въз основа на три проучвания, едното е проведено във Великобритания. Обхванати са над 20 000 души. Правени са IQ и личностни тестове. Резултатите ясно показват, че първите деца са с по-висок коефициент на интелигентност, който намалява при всяко следващо дете в семейството.

 

Изследователят Юли Рорер, който е съавтор на проучването, споделя:

 

Има теория, че при по-малките деца се „размиват“ ресурсите на родителите.

Първородното дете получава при раждането си цялото внимание на майка си и баща си. Всяко следващо дете винаги е в позиция да дели вниманието поне с още едно дете.

Друг възможен фактор е, че най-голямото дете се явява и нещо като учител на по-малките, тъй като постоянно им обяснява как „работи“ светът. Преподаването на други хора изисква по-високо ниво на познание. Децата си припомнят собствени знания, структурират информацията, премислят как по-лесно да я обяснят на по-малките си братя и сестри. Това определено дава голям интелектуален тласък при първородните деца.

 

Характеристики на най-големите деца

 

целеустремени

надеждни

съвестни

предпазливи

самоконтролират се

 

 

Характеристики на средните деца

 

търсят одобрение от другите

чудесно се чувстват в големи групи

имат много приятели и познати

миротворци

донякъде бунтари

 

Характеристики на най-малките деца

 

обичат да се забавляват

манипулативни

не обичат сложните неща

търсят внимание

егоцентрични

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.