Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Как родителите в Германия възпитават децата си?

Как родителите в Германия възпитават децата си?

 

girl-1424937_640

 

Германците създават семейства до 30-годишна възраст, но не бързат със създаването на наследник. Те са наясно колко е важна тази стъпка. Детските градини не работят до късно и родителите трябва да ползват услугите на детегледачки, а това е скъпа услуга. Бабите и дядовците не се включват в гледането на внуците си, те имат свой живот, но им подаряват подаръци за празниците.

 

Германките се стремят към създаване на кариера и раждането на дете може да повлияе негативно на това стремление. По тази причина германците много внимателно планират кога да имат деца. Ако решат да имат, към всичко се подхожда много внимателно. Дори преди да се е родило още детето, се търси детегледачка и педиатър, а ако е необходимо – пренасят се в по-просторно жилище.

 

5 принципа в отглеждането на деца в Германия

Описани от американска писателка

 

Немските родители зачитат изключително много независимостта и отговорното поведение. Ако видите родители в парка, ще си помислите, че те игнорират децата си, тъй като имат нетипичното поведение на модерния родител – вечно да кръжат около хлапетата си. Не, те не ги игнорират, а им имат доверие. Свободното отглеждане на деца е норма в Берлин.

 

1. Навън сред природата всеки ден

picnic-548666_640

Немската поговорка гласи:

 

„Няма лошо време, има неподходящи дрехи.“

 

И немските родители се придържат към това правило. Те гледат да извеждат децата си всеки ден навън без значение дали вали, дали е студено или е просто времето не е хубаво. За тях е важно децата да са на чист въздух и да играят на открито всеки ден. Лошото време не може да бъде извинение децата и родителите да си останат у дома по пижами цял ден.

Играта на двора е залегнала и в политиките на училищата и детските градини.

 

2. Децата не трябва да бъдат натискани да четат 

В детските градини в Берлин децата няма да усвоят академични знания. Те са там, за да играят, а не за да се учат да четат. Ученето е оставено за началното училище. Но дори и в 1 клас академичните знания не са нещо сложно.

 

3. Децата правят експерименти заедно с възрастните. Дори и с огън.

Eдин ден второкласничка се прибрала развълнувана вкъщи. Вълнението било около проект за огъня. Трябвало да палят свещи и да правят експерименти с кибритени клечки. Заедно, майка и дъщеря, запалили свещите и изгорили безопасно разни неща. Идеята е децата се научават да работят правилно с огъня.

 

4. Децата трябва да се оставят да ходят навсякъде сами

germany-1001712_640

Децата ходят почти навсякъде сами. Учениците ходят на училище сами. Разхождат се сами из квартала си. Някои дори ползват метрото сами. Германските родители също се притесняват за безопасността на децата си, но притесненията им са от трафика, а не от отвличания.

5. Започването на училище е празник

 

За немците може би има три важни събития в живота: започването на училище, превръщането на детето в младеж и женитбата. Започването на училището е голям празник. Децата очакват този момент от години и се радват, когато най-после станат ученици. Вторият важен момент е, когато детето стане на 14 години и вече е младеж. Отново има парти и подаръци.

 

Някои от идеите може да ви допаднат, други – не, но това е споделен и интересен опит. Описан е от американската писателка Сара Заске в TIME.

 

На какво германските родители учат децата си?

Наблюденията са описани в сайта „Воспитай“

 

girl-1424955_640

1. Германските родители учат децата си на режим

 

Още от съвсем малки децата се научават да спазват режим.

Трябва да си лягат в 20 часа.

Гледането на телевизия също е регулирано.

Децата трябва да си водят дневник и да се опитват да си планират деня. В него трябва да вписват и рождените дни на членовете на семейството и на приятелите.

Научават се от малки да планират своя бюджет и да управляват финансите си. Получават джобни пари, които слагат в касички.

 

2. Германските родители учат децата си да общуват с други деца

Още преди децата да са тръгнали на градина, заедно с майките си посещават групи за игра с други деца. Там прекарват времето си със свои връстници и се учат да общуват с тях, а майките обменят опит помежду си.

 

3. Детето избира какво да прави в детската градина

football-349437_640

 

Принципът на нашите градини е: детето прави това, което е нужно според учителката.

Принципът на немските градини е: детето прави това, което реши да прави.

 

В градините на децата се дава възможност да изберат да правят това, което им е на душата. Едно дете може да стои в стаята за отдих, където има меки постелки и тиха музика. Друго може да кара колело.

 

В немските детски градини децата не се учат да четат и пишат, а се учат на съвместни дейности – как да играят по правилата, учат се на дисциплина, учат се да се концентрират.

 

4. Децата се възпитават да обичат училището си

darmstadt-103155_640

 

Четенето и писането се преподават в началното училище. Уроците при малките ученици се провеждат под формата на игра.

Напредъкът на децата се пази в тайна. Дори оценките от контролните не се казват пред целия клас, тъй като това може да повлияе на достойнството на дадено дете.

Децата в класната стая постоянно се местят, за да се научат да изграждат взаимоотношения с различни деца, а не само с едно приятелче.

И нещо много важно – децата са възпитавани да обичат училището си. По този начин изпитват и наслада от ученето.

 

5 отличителни черти в немското възпитание

football-349436_640

1. Децата имат права 

В Германия се гледа по много сериозен начин на защитата на правата на децата. То е запознато със своите права още в детската градина. Детето може да даде родителите си на съд и това не е шега. Немските родители могат да бъдат съдени за това, че бият, обиждат или наказват децата си.

 

2. Немските родители не се занимават много с възпитанието на децата си

Немските родители са по-заети с работата си и в това да си намират интересни занимания, отколкото с възпитанието на децата си. Щастливи са да отидат на кино, дискотека, театър, оставяйки децата на грижите на детегледачките си. Децата влизат в конфликти с детегледачките си, тъй като смятат, че те са виновни родителите им да не са по-често заедно с тях.

 

3. Гледането на телевизия е много вредно

Немските експерти смятат, че гледането на телевизия е много вредно за децата. По тази причина немските родители се опитват да не позволяват на децата си да стоят дълго пред телевизорите, въпреки че немските телевизии имат и детски канали. Възрастните или не гледат телевизия (в много домове дори няма), или включват телевизорите, когато децата заспят.

Децата не ходят често и на кино. По тази причина са заети по цял ден с игри, рисуване, музикални уроци или различни клубове и кръжоци. Това е програмата за естетическото възпитание на децата в Германия.

 

4. Важна е детската площадка

skating-674498_640

 

Почти всяко заможно семейство в Германия има в къщата си детска площадка и малък басейн. Семействата, които не са в състояние да си позволят къща, живеят в апартаменти. Около блоковете има детски площадки. Децата, които играят на тези площадки, се наглеждат от родители, които се редуват за този ангажимент по списък. Мигранти и преселници също могат да водят децата си на тези общи площадки.

Играта на детските площадки се отразява много добре върху малките. Прави ги самостоятелни, общителни и възпитани.

5. Консултациите с психолозите стават модерни

children-826959_640

 

Въпреки благосъстоянието на немските деца, все повече немски родители започват да се обръщат за консултации към психолози и психотерапевти. Семействата се обръщат за професионална помощ по различни въпроси – защо детето е необщително, защо съседчетата го изолират, защо няма приятели.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Златните правила на гръцките родители за отглеждане на деца >>

Създадоха ли шведските толерантни родители едно поколение от деца-чудовища? >>

Как родителите от средната класа и от бедните семейства в Америка отглеждат и възпитават децата си? >>

Как възпитават децата си родителите от Германия, Швеция, Норвегия, Корея, Франция, Финландия, Япония и Китай? >>

Защо никога да не излизате на любовна среща с … >>

10 правила от щастливия живот на италианците >>

 

 

източници: TIME, Воспитай, Matador Network  

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".