Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Какъв тип родител сте? Тигър, хеликоптер, доставчик, герой

Какъв тип родител сте? Тигър, хеликоптер, доставчик, герой

roditeli-helicopteri

 

За майките-тигри се водеха бурни дискусии миналата година. За родители-„хеликоптери“, ако не сме чували, поне се досещаме. Интересно е обаче делението на родителите на четири вида – тигри, хеликоптери, доставчици и герои.

 

Ето и самото деление:

Родителите – тигри

Този тип родители са изцяло насочени към резултатите и как се справя детето. Важни са постиженията, спорните успехи, музикалните рецитали, театралните представления, високите оценки.

Посланието е:

 

„Постиженията – това си ти“.

 

Акцентът е върху дните, в които детето се справя добре.

Когато има провали – следва родителско мръщене, смъмряне, гледане накриво.

Сякаш детето е ценно само, когато се справя, а родителската любов все едно е в пряка зависимост с успехите и постиженията.

Тези родители са като треньори и са амбицирани да правят шампиони.

Родителите-хеликоптери

 

Този тип родители се грижат основно за самочувствието и достойнството на децата си.

Посланието при тях е:

 

„Вие сте това, което другите казват, че сте“.

 

Тези деца са бомбардирани от хвалебствия и похвали без да има връзка с техните постижения и усилия. Те стават зависими от доброто мнението на другите. Научават се да манипулират поведението си единствено с цел да получат одобрение и похвали.

Родителите-хеликоптери искат всячески да предпазят децата си от всякакво емоционално страдание, което идва от сурова или отрицателна оценка. В крайна сметка „продуктът“ след време може да бъде с нереално напомпано самочувствие.

 

roditeli 1

Родителите-доставчици

Колкото и да е невероятно има и такъв тип родители. Те гледат само да задоволяват основните нужди на децата си от храна, подслон, образование, без да се натоварват емоционално или интелектуално. Не се интересуват нито от постиженията им, нито от самочувствието им. Може дори да ги водят на спорт и други занимания, но целта е единствено някой друг да се грижи временно за тях, нещо като „бавачка“. На децата се гледа като на някакво неудобство докато пораснат, когато ще започнат сами да се справят в живота и ще се изнесат от вкъщи. Дете от такава среда изпитва истински глад за внимание.

Родителите-герои

Този тип родители обръщат еднакво внимание и на представянето на децата си, и на самочувствието им.

Посланието обаче е коренно различно:

 

„Ти си едно прекрасно създание и затова си ценно“.

 

На резултатите се гледа като на резултати за компетентност, които идват естествено, защото детето е положило усилия.

Високото самочувствие е страничен продукт от похвалите за постижения, постигнати с голям труд.

В този момент идва и наградата за целия процес в развитието на детето. Родителите го подкрепят независимо дали има успехи и какво казват другите. Важни са усилията и компетентността му.

 

 

Вие какъв тип родител сте? А родителите ви?

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.