Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Как родителите в Италия и Франция отглеждат децата си?

Как родителите в Италия и Франция отглеждат децата си?

 

naples-1842509_640

Неапол

 

 

Италианската и френската култури са много близки, но по отношение на отглеждането и възпитанието на децата изглежда имат доста разлики. За това свидетелства Ривка Бераби, която е французойка, а съпругът й е от Южна Италия. Тя изготвя списък с разликите в разбиранията на италианците и французите по различни въпроси.

 

Ролята на майката

 

Италия

 

Майката е човекът, който отговаря за добруването на семейството. Очаква се тя да остави настрана своите собствени нужди в името на доброто на семейството.

 

Франция

 

Руан, Франция

Детска площадка в Руан, Франция

 

Майката трябва да поеме ролята си на майка, но също така и делегира задачи, за да може да съчетава личния си живот със семейния.

 

Ролята на бащата

 

Италия

 

Бащата е глава на семейството. Той олицетворява властта и дори може да вдъхва страх. Той не се грижи за приготвянето на храна и не се занимава с въпросите, свързани с децата.

 

Франция

 

Бащата работи в тандем с майката по отношение на всички образователни въпроси и дейности. Той е ангажиран с дисциплината и със спазването на правилата. Помага при лягането на децата, игрите, семейните излети и домашните.

 

Дядовци и баби

Dolce-Gabbana-Spring-Summer-2016

 

Италия

 

В Италия дядовците и бабите имат водеща роля по отношение на възпитанието и грижите за децата.

 

Франция

 

Във Франция дядовците и бабите са „случаен източник“ на грижи за децата и то при някой спешен случай. Обикновено се наема чужд човек да се грижи за малките деца.

 

Възпитание според пола на децата

 

Италия

 

Момчетата са по-малко насърчавани да работят къщна работа. Те имат по-голяма свобода да излизат и да играят навън. Родителите отделят повече внимание на техния успех в гимназиите.

 

Франция

 

Момчетата и момичетата са възпитавани по подобен начин. Те имат еднакви задължения вкъщи и. Предоставя им се еднаква свобода. Момчетата и момичетата са насърчавани да изразяват своите емоции.

 

Ролята на родителите

 

Италия

 

Родителите насочват децата си и се опитват да им помагат да избегнат грешките. У децата се възпитава с много силен акцент етичното поведение и задължението да бъдат добри членове на обществото. Родителите не се учат да бъдат родители. Това е знание, което се предава от поколение на поколение.

 

Франция

 

musey rouen deca

Руан, Франция

 

Детските способности и таланти трябва да бъдат развивани. И двамата родители трябва да помогнат на децата си да развият критическо мислене и да се научат да вземат свои собствени решения. Какъв родител да бъдеш – това е лично решение, а понякога се посещават професионалисти, които дават съвети.

 

Правила и наказания

 

Италия

 

Няма определени правила, които да диктуват поведението на детето. Понякога детето може да получи устни предупреждения или да бъде скастрено така, че да не повтаря действията си.

 

Франция

 

Много е важно да са установени и обяснени правилата. По-добре е да се преговаря с детето, отколкото да бъде нашляпано. Насърчава се говоренето с децата.

 

Спане и ядене

pizza da francesco rome

 

Италия

 

Детето може да спи, когато си поиска, но времето за ядене се спазва стриктно. Цялото семейство се храни заедно, когато всички присъстват.

 

Франция

 

Децата се хранят преди възрастните. Въпреки това родителите имат контрол върху това какво ядат децата. От възрастните зависи изборът на храна, за да се осигури добро и баласирано ядене.

 

Насърчаване на любознателността

 

Италия

 

Не се счита за продуктивно да се насърчава любознателността на децата в ранна възраст, смята френската майка. Хигиената, дрехите и храната са по-важни отколкото интелектуалното пробуждане.

 

Франция

 

Насърчава се ранното интелектуално развитие у децата. Винаги се търсят начини да се развие тяхната креативност и да отворят умовете им за знания.

 

Значението на емоционалното здраве

 

Италия

 

Приема се, че ако родителят показва твърде много чувства, това може да възпрепятства след това способността му да бъде твърд спрямо децата си в определени ситуации или да загуби уважението им.

 

Франция

 

Майката и бащата демонстрират открито своята привързаност. Правят комплименти. Отдават голямо значение на детето си с надеждата да му изградят самочувствие.

 

Люксембургската градина в Париж

Люксембургската градина в Париж, любимо място за разходка на парижките деца

 

Сравнението е направено от парижанка, омъжена за неаполитанец. Усещат се все пак симпатиите й за френското възпитание. Статията й е поместена в списанието за глобално възпитание на деца In Culture Parent. В коментарите към публикацията се включват и други родители. Някои са съгласни с наблюденията й. Други – от Северна Италия, смятат, че не е съвсем така, тъй като авторката описва по-скоро нравите в Южна Италия. Според тях, Северна Италия е по-близа като възприятие на живота до Австрия, Швейцария и Франция. Французойката все пак уточнява, че описанието й на френското възпитание се отнася най-вече за семействата с високо образование.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

За добрите маниери и живота на френското добро общество BCBG >>

Къде парижкият елит разхожда децата си? >>

Златните правила на гръцките родители за отглеждане на деца >>

Създадоха ли шведските толерантни родители едно поколение от деца-чудовища? >>

Как родителите в Германия възпитават децата си? >>

Как родителите от средната класа и от бедните семейства в Америка отглеждат и възпитават децата си? >>

Как възпитават децата си родителите от Германия, Швеция, Норвегия, Корея, Франция, Финландия, Япония и Китай? >>

10 правила от щастливия живот на италианците >>

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".