Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » 7 сигнала, които показват, че може би сте по-умен от средното ниво

7 сигнала, които показват, че може би сте по-умен от средното ниво

 

solo-violinist-619154_640

 

1. Вземате уроци по музика

 

Учените са категорични – музиката помага на детския мозък да се развива.

Проучване от 2013 г. показва, че деца, които постигат високи резултати, обикновено се занимават с музика.

Според научна разработка от 2014 година 6-годишни деца, които са вземали 9 месеца уроци по пиано, са си повишили коефициента на интелигентност в сравнение с деца, които са ходили на кръжоци по драма или не са посещавали никакви допълнителни занимания.

И още едно изследване, проведено през 2011 г., е в подкрепа на музиката. То сочи, че само няколко месеца занимания с музика водят до по-добра вербална интелигентност при деца между 4 и 6-годишна възраст.

 

 

2.  Не пушите

 

Израелско изследване от 2010 година, в което са включени 20 000 мъже, прави следните заключения:

Средният коефициент на интелигентност при мъже пушачи на възраст между 18 и 21 години е 94. При непушачи коефициентът на интелигентност е 101.

При братя – този, който е непушач, е с по-висок IQ в сравнение с пушача.

 

3. Вие сте най-голямото дете в семейството

 

Обикновено най-големите деца в семейството са с по-висок коефициент на интелигентност и това не се дължи на генетика, а на връзката между родителите и децата. При първите деца родителите имат повече време и енергия и могат да се занимават с тях повече. Също така първите деца се явяват често и обучители на по-малките, което им помага да се развиват.

 

4. Вие сте левичар.

 

girl-763060_640

 

Все повече нови изследвания свързват левичарите с дивергентното мислене. Това е разнопосочно, комплексно мислене, което не се задоволява с най-достъпното решение на един проблем, а се търсят необичайни пътища за преодоляването му. То е тип форма на креативното мислене. Хората с такова мислене търсят колкото е възможно повече решения на един проблем. С лекота генерират нови идеи и предоставят адекватни отговори на поставените задачи.

Левичарите са по-умели при комбинирането на две неща в нещо ново и съвсем различно. Например от прът и консервена кутия да измайсторят къщичка за птички.

Има много левичари в архитектурата и в музиката.

 

5. Вие сте слаб

 

Разбира се изследването е френско.

През 2006 година френски учени са правили тестове за интелигентност на 2200 души в продължение на 5 години.

Установили зависимостта:

По-голяма талия <=> по-нисък коефициент на интелигентност.

Всички, които надебелели през тези 5 години, показали по-ниски нива на тестовете за интелигентност и коефициентът им паднал.
Всички, които си запазили килограмите, си запазили и коефициента на интелигентност.

 

6. Вие сте висок

 

Това е доста дискутиран и оспорван аргумент. Приема се често и като спекулация, но е добре да го включим.

Проучване на Принстън доказва, че по-високите деца се представят по-добре на когнитивни тестове. По-добрите резултати по време на образованието им дават предимства след това на трудовия пазар и това обяснява защо често по-високите хора печелят повече. И това не е свързано с дискриминация, социална доминация или самочувствие, а с когнитивните способности още в детска възраст.

 

7. Вие имате котка

 

cat-and-book-975572_640

 

Ако имате куче, ви се налага все да излизате навън и да го разхождате.

Ако имате обаче котка, тя не иска да бъде разхождана навън, а предпочита да я гушкате у вас. Това ви кара да си стоите повече у дома.

Хората с котки са по-чувствителни, те са интровертни. Обичат да си стоят у дома и да четат книги.

Проучване от 2014 година показва, че хората, които имат котки, дават по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.