Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Социалната компетентност на детето в детската градина предсказва бъдещето му като възрастен

Социалната компетентност на детето в детската градина предсказва бъдещето му като възрастен

Тест за определяне на социалната компетентност на децата в детската градина

 

kids-348156_640

източник: pixabay.com

 

Деца, които споделят нещата си с другите, които сами разрешават проблемите си и си сътрудничат с другите хлапета в детската градина, е по-малко вероятно да отпаднат от училище, когато станат ученици или да извършат криминално престъпление, когато пораснат, сочи научно изследване, базирано на многогодишно проучване.

Изследването се казва: „Early Social-Emotional Functioning and Public Health: The Relationship Between Kindergarten Social Competence and Future Wellness“. То стартира в началото на 90-те години. През 1991 г. са изследвани 750 деца в детските градини в САЩ (Durham, NC; Нешвил, Тенеси; селските райони на Пенсилвания и Сиатъл) и е проследен техния живот до 25-годишна възраст. 58% са били момчета, 42% – момичета. 50% са били бели, 46% – чернокожи, 4% – други.

Учените са установили, че „социалната компетентност“ на децата в детската градина е много сигурен фактор, който може да предскаже тяхното бъдеще. Дори може да предсказва в по-голяма степен в сравнение с много други фактори. Например, детската агресия не винаги е знак, че това дете ще стане престъпник, когато порасне.

 

Какво откриват учените?

 

Учените са направили 5-степенна скала, в която учителите маркират за различни социални компетентности къде се намира конкретното дете. Установени са интересни зависимости:

– за всяко увеличение с 1 точка по скалата при дадено дете е било по-сигурно, че то ще завърши висше образование и ще има стабилна работа.

– в другата крайност: с всяка точка по-надолу в скалата има 67% вероятност, че дадено дете може да бъде арестувано като порасне.

 

„Бяхме изненадани да открием, че има връзка между тази скала, която засича ранната социална компетентност при децата в детската градина и какво се случва с тях в определени насоки, когато пораснат“, споделя Деймън Джоунс, асистент-професор в Пенсилванския държавен университет и един от авторите на изследването.

 

Тест за определяне на социалната компетентност на децата в детската градина

 

deca detska plostadka

 

Учителите са помолени за всяко дете от детската градина да отбележат неговата социална компетентност като поставят оценка в 5-степенна скала.

 

1. Детето само успява да разреши проблемите си с другите деца.
2. Много добре разбира чувствата на другите.
3. Споделя нещата си с другите.
4. Сътрудничи си с другите без подканяне.
5. Полезен е на другите.
6. Слуша чуждата гледна точка.
7. Дава предложение или изказва мнение без да е деспотичен.
8. Действа приятелски спрямо другите.
 

Колкото по-високи оценки в 5-степенната скала е получило дадено дете на този тест, толкова по-хубава диплома ще има от гимназията и по-успешен ще бъде животът му като възрастен, заключават учените.

 

Какво показва изследването?

 

Изследването показва, че има огромна връзка между социалната компетентност на децата в детската градина и това, какво ще се случи с тях в бъдеще и то в различни сфери:

 

- образование

- работа

- дали ще извършат криминално престъпление

- дали ще употребяват наркотични вещества

- какво ще е тяхното психично здраве.

Как може да помогне изследването?

 

Според учените, изследването може да помогне на всички, които работят с деца в детски градини и на родителите, още от ранна възраст да разкодират въз основа на теста за социална компетентност дали би имало някакъв проблем, който може да се появи в бъдещото, когато детето порасне. И разбира се – да се предотвратят негативните бъдещи моменти.

 

източници: „Early Social-Emotional Functioning and Public Health: The Relationship Between Kindergarten Social Competence and Future Wellness“http://blogs.edweek.org/

снимка: pixabay.com

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.