Рубрики
Начало » Хлапета » Обучение » Къде в София учениците могат да се научат да програмират?

Къде в София учениците могат да се научат да програмират?

 обн. 25.2.2016 г. 

 

binary-823382_640

 

Компютрите, информатиката и програмирането все повече навлизат в българското училище и в извънкласните форми на обучение. Има и специализирани IT академии, школи и курсове. Някои са безплатни, други са платени. Някои предлагат по-забавно обучение, при други е с по-практична насоченост, при трети е подготовка за състезания. Хубавото е, че се появяват интересни възможности за децата.

 

Събрах няколко идеи къде учениците от София могат да се учат да програмират и да се занимават с информатика. Има и за най-малките, има и за по-големите. За някои съм чувала, за други са ми казвали или писали, трети познавам малко по-добре покрай опита ми с големия ми син. Допускам, че има и още възможности, затова списъкът не е окончателен, а ще бъде допълван. Пишете ми, за да добавям нова информация.

Списъкът с възможностите е подреден по азбучен ред.

 

 

1. Американски колеж в София – клуб по информатика 

Ръководител: Елка Кондакова, преподавател по информатика в АК.

Клубът е само за ученици от Колежа. Провежда се всяка сряда в два учебни часа след редовните часове.

От 10 клас един от профилите (общо са четири – физика, химия, информатика и хуманитарни науки), които учениците трябва да изберат, е „Информатика“.

 

2. Детска академия на науките, изкуствата и спорта

Школа по информатика, в която се предлагат занимания за по-малки ученици на възраст от 6 до 9 години. Включва начална компютърна грамотност, рисуване с компютър, правене на анимации.

 

3. Dojo@11

Dojo@11 е постоянен безплатен клуб по програмиране за деца на възраст между 6 и 13 години, които се учат да създават сайтове, приложения и игри. Организиран е от CoderDojo България. Реализира се от екип от доброволци – ментори и организатори.

Инициативата за неговото създаване в България идва от Дигитална национална коалиция.

Dojo@11 oбикновено e отворено всяка втора и четвърта събота на месеца от 11:00ч. до 13:00ч. в пространството на стартъп акселератора Eleven за предварително регистрирани деца.

 

 

4. HTML5 Game Development

Сбирките по разработка на игри за пръв път се провеждат в школата www.zle.si. Най-актуална версия се намира на www.zle.si/code.zip

Актуалната програма на школите е достъпна тук.

(източник)

 

5. MNKnowledge

Безплатно обучение по алгоритми за ученици в София.

Обучението е насочено към ученици с познания по програмиране (в частност С/С++). Провежда се в НПМГ.

Лектор е гл.ас. Петър Армянов, един от най-ярките лица на ФМИ в последните години. Другите лектори можете да видите тук.

 

6. MobiSystems и ПЧМГ – школа по компютърни науки

Курсове по състезателно програмиране, приложно програмиране,  програмиране за мобилни устройства.

Подходящи са за ученици от от 5-ти до 12-ти клас.

Предвидени са срещи и консултации със специалисти от MobiSystems, а така също и с бивши състезатели по информатика и информационните технологии.

Ще се организират и лагер школи.

 

7. НПМГ 

НПМГ е една от силните школи в София за състезанията по информатика.

Много състезания, олимпиади и „контроли“ се провеждат там. Изключително голяма е ролята на Евгений Василев за организацията на всички тези големи състезания, а така също на г-жа Диди Налбантова.

НПМГ имат курсове по информатика.

Още информация вижте тук. Благодаря на Диана Иванова за линка!

 

8. ПЧМГ

В сайта на училището е посочено, че имат школа по информатика.

ПЧМГ провежда и курсове, които се организират съвместно с MobiSystems (вижте по-горе).

 

9. СМГ

СМГ е най-силната софийска школа, от която са най-големият брой състезатели.

Ръководители на състезателите по информатика от СМГ са известни наши треньори като: Явор Никифоров и Бойко Банчев.

На сайта на училището открих и http://informatics.smg.bg/index.php, където има материали по информатика за ученици от 9 до 12 клас.

Още информация за школата в СМГ – вижте тук (Благодаря на Диана Иванова за линка!).

 

10. СофтУни

Има доста курсове, които вероятно биха подходящи за по-големи ученици.

Алгоритми септември 2015

Алгоритми октомври 2015

Подборът е направен от този сайт.

 

11. Академия на Телерик 

В последните години „Академия на Телерик“ направи много за обучението по информатика за децата не само в София, но и в България. Над 1100 деца от цялата страна се обучават тази година в школите им.

Детската академия на Телерик за ученици от 4-6 клас, които са преминали успешно изпита. Те се обучават в две учебни направления – „Алгоритмично програмиране“ и „Разработка на компютърни игри“. Обучението е безплатно.

Училищната академия на Телерик – през тази година учебната програма е фокусирана върху един от най-популярните програмни езици в момента – Java. Обучението е безплатно, но е необходима регистрация.

Алго академията на Телерик – алгоритмично програмиране за подготовка на ученици за национални състезания и олимпиади. Необходима е регистрация. Обучението е безплатно.

Още вижте тук.

 

Нова инициатива за деца от 1 до 3 клас:

(обн. 25.2.2016 г.)

 

„Детската академия на Телерик“ стартира съвместно с CoderDojo България работилници по програмиране за деца от първи до трети клас в София. Първата среща ще се проведе на 27 февруари 2016 г. от 13:30 до 15:15 ч. в учебния център на „Академията на Телерик“. Участието е безплатно, необходима е предварителна регистрация на децата.

 

 

12. FunDay

Предоставя обучение по информатика и програмиране. Обучението е на английски език.

Забавна информатика с Blockly за най-малките – това е визуално средство за създаване на алгоритъм чрез блокове от действия, които свързани последователно, реализират изпълнението на дадена задача. Работи се в уеб браузър и наподобява Scratch, като генерира JavaScript изходен код.

FUNDAY IT Academy – курс по Обектно ориентирано програмиране (ООП) по JavaScript. Езикът се използва основно за придаване на интерактивност в уебсайтовете, но и за програмиране на уеб приложения – анимация и игри. Обучението е на английски език.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.