Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Кои способности на детето подсказват, че ще стане бъдещ лидер?

Кои способности на детето подсказват, че ще стане бъдещ лидер?

 

classroom-488375_640

 

Може ли да се предскаже дали едно 10-годишно хлапе ще стане успешен бъдещ лидер или мениджър?

Оказва се, че може.

Проучване на Stirling University и на University College Dublin доказва, че наличието на определени качества в едно 10-годишно хлапе са фактор за предсказване, че той може да стане лидер.

 

Как е проведено проучването?

 

Изследователите са направили огромно проучване в продължение на десетилетия. То се базира на изследване на 17 000 души. Били са интервюирани, когато са били на 10 години. Използван е тест „British Ability Scales (BAS)“.

Какво представлява теста за способности BAS?

 

Ето филмче какво представлява този тест:

А ето и пример за такъв тест BAS – вижте тук.

 

Включва 4 раздела:

 

1. „Какво означава тази дума?“ – казва се дума и детето трябва да каже какво означава. Например: спорт, пътуване, приспивна песен и др.

 

2. „Повтаряне на цифри“ – казвате няколко числа едновременно с кратка пауза между тях и детето трябва да ги повтори. Почвате с 2 и стигате до 8 числа, които казвате едно след друго. Казвате ги само веднъж, ако иска повторение – повторете му ги, но не зачитайте после отговора като верен.

 

3. „Подобни“ – казвате три думи на подобни неща и детето трябва да каже четвърта. Например, „портокал, ягода, банан“, „червено, синьо, кафяво“ и др.

 

4.“Матрици“ – детето попълва липсващото квадратче с нещо, което е най-подходящо спрямо другите рисунки или казва кое е излишното.

 

Втори етап от изследването:

bas test

 

Когато изследваните лица са станали по-възрастни (на 26, 30, 34, 38 и 42 години), изследователите провеждат втория етап от изследването и отново ги интервюират. Трябвало е да посочат с какво се занимават, каква длъжност имат, на лидерска позиция ли са. Интересното е, че на 38-годишна възраст най-много хора са постигнали лидерски позиции. Но през тези 5 възрастови етапа (на 26, 30, 34, 38 и 42 години) се оказва, че има тясна връзка между високото ниво на когнитивни способности в детска възраст и лидерски позиции като голям.

 

Какво показва проучването?

 

child-865116_640

 

Проучването показва, че 40% от хората, които на 10-годишна възраст са показали високо ниво на когнитивни способности, са станали лидери.

Също така, хората, които като малки са показали високо ниво на когнитивни способности, са били много по-склонни да поемат лидерски позиции като възрастни.

Децата, които показват високо ниво на когнитивни способности, всъщност се отличават от другите с няколко много силни черти: умеят да разсъждават, могат да разрешават проблеми, имат добра памет и богат речник. Това са важни черти и за успешните лидери и именно по тази причина има връзка между високото ниво на когнитивни способности и лидерските качества. Но дори и на позиция „служител“, хората с високо ниво на когнитивни способности също са предпочитани, защото бързо могат да обработват голямо количество информация от няколко източника, да генерират решения и да решават проблеми.

 

Резултатите от изследването показват, че първоначалните индивидуални различия в детството по отношение на когнитивни способности могат дълбоко да се отразят на пътя, по който ще се развие човек и дали ще се оформи като лидер в бъдещата си трудова кариера, пишат авторите на проучването.

 

И все пак децата, които не са показали високи нива на тестовете за когнитивни способности, могат да ползват тези тестове като основа, за да видят къде грешат и какво трябва да развиват. Учени смятат, че може да се повиши нивото на когнитивните способности като се намират нови предизвикателства, които да помагат на детето да разсъждава и да решава проблеми, а така също и да му се развие творческото мислене.

Важна е ролята и на образованието. Образованието е път между когнитивните способности и лидерството. Студентите с по-високи нива на когнитивни способности по-рядко отпадат от университетите и в по-голяма степен е вероятно да се представят отлично. Също така често те се стремят и към по-добро образование, което после им дава повече възможности за работа и по-бързо развитие в кариерата.

Колкото едно дете е с по-високи нива на когнитивни способности, толкова шансовете му да заеме лидерска роля в бъдеще са по-големи, смятат учените.

 

източник: Childhood general cognitive ability predicts leadership role occupancy across life: Evidence from 17,000 cohort study participants, Бизнес инсайдър, British Ability Scales – Vimeo, тест

снимка: British Ability Scales – Vimeo

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.