Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » IQ въпрос: „Зъбите се отнасят към кокошката както гнездото към …“

IQ въпрос: „Зъбите се отнасят към кокошката както гнездото към …“

 

zubite kokoshkata

 

„Зъбите се отнасят към кокошката както гнездото към …“ (Teeth is to hen as nest is to …). Този IQ въпрос е поместен в книгата „Outliers: The Story of Success“ („Изключителните“) на Малкълм Гладуел и кара от няколко години много хора, докоснали се до книгата му или сблъскали се с въпроса, да се замислят. Самият автор казва, че не знае какъв е точният отговор.

Въпросът е от супертеста за интелигентност за хора с над 145 IQ, създаден от Роналд К. Хьофлин и е част от неговите аналогии с думи.

В Интернет има доста дискусии какъв ли е правилният отговор. Роналд К. Хьофлин препраща към фрази, които са се използвали между 1650 г. и 1850 г. Но преди да се поровите и вие, можете първо да пробват и без помощ, да се сетите за аналогии. Може би няма да са верни, но все пак са добра тренировка за мозъка. А и не забравяйте – по въпроса има доста спорове и всичко е по-скоро приятна интелектуална занимавка.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.