Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Топ 3 на най-умните хора в света в наши дни

Топ 3 на най-умните хора в света в наши дни

 

Терънс Тао Courtesy of the John D. and Catherine T. MacArthur Foundation [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons

Терънс Тао
Courtesy of the John D. and Catherine T. MacArthur Foundation [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons

Темата за гениите и за възможностите, знанията, уменията, които притежават, е била винаги любима на хората за четене, обсъждане и възхищение. Всяко дете, което покаже свръхголеми интелектуални възможности, се превръща в топ новина за световните медии. Някои гении успяват да развият таланта си и стават големи професионалисти в своята сфера, други предпочитат да се отдръпнат, трети „прегарят“ рано и някак не сбъдват очакванията на другите да станат велики. Гениалността е нещо, което всеки човек се прекланя. Но какво мислят самите гении? За един от топ гениите на нашето време обаче гениалността няма нищо с щастливия живот. Самият той предпочита да живее като обикновен човек и никой да не знае, че е гений. И все пак кои са гениите в наши дни с най-висок коефициент на интелигентност?

Трима от най-гениалните хора в наши дни

 

1. Терънс Тао – австралийско-американски математик от китайски произход – IQ – около 230

Терънс Тао Babenson at the English language Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)

Терънс Тао
Babenson at the English language Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)

Терънс Тао е роден на 17 юли 1975 година в Австралия. Той е най-младият участник в Международната олимпиада по математика и то три поредни години – 1986, 1987 и 1988 година. Бил е на 10 години, когато за първи път участва. Тогава печели бронзов медал. На следващата година става сребърен медалист, а когато е на 13 години взема златен медал. Остава в историята на Олимпиадата като най-младият медалист и то спечелил три медала на такава малка възраст.

 

Терънс Тао на 10 години By Terence Tao [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Терънс Тао на 10 години
By Terence Tao [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

На 8-годишна възраст Тао постига резултат от 760 точки в теста SAT. На 20-годишна възраст получава докторска степен от Университета в Принстън. На 24 години вече е най-младият професор в Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

 

Баща му е педиатър, родом от Шанхай. Майка му е учителка по математика с отличия в математиката и физиката. Родена е в Хонконг. Родителите му се запознават в университета в Хонконг, където учат. Семейството им емигрира за Австралия. Теранс Тао има двама братя, които живеят все още в Австралия. Те са представлявали страната на Международната олимпиада по математика.

 

Терънс Тао и неговата съпруга Лаура, която работи в НАСА, живеят заедно с двете си деца в Лос Анджелис, Калифорния.

 

2. Кристофър Хирата – американски физик – IQ около 225

Кристофър Хирата

Кристофър Хирата

 

Роден е през 1982 година. Tой е дете гений. Става най-младият американец, влязъл в националния отбор на САЩ за Международната олимпиада по физика през 1996 година. Бил е само на 13 години. Става студент в престижния Caltech на 14 години. На 16 години вече работи за НАСА по проекта за изследване на възможността за колонизиране на Марс. Взема докторска степен по физика от Принстън на 22-годишна възраст.

 

3. Ким Унг-Йонг – строителен инженер от Корея – IQ 210

Ким Унг-Йонг

Ким Унг-Йонг

 

Роден е на 7 март 1962 година в Корея. Баща му е професор.

На 4-месечна възраст е започнал да говорил, а на 6-месечна възраст вече е говорел добре. На 3-годишна възраст е можел да чете на корейски, японски, английски, немски и други чужди езици. От малка възраст е определен като дете гений.

 

Ким Унг-Йонг като малък

Ким Унг-Йонг като малък

 

На 5-годишна възраст се явява в телевизионно шоу в Япония. По време на шоуто решава диференциални уравнения и пише поеми на няколко езика – английски, мандарин, японски, корейски, испански.

 

В наши дни споделя, че дори и колегите му не знаят, че е гений. Радва се на обикновения си живот като служител в корпорация. Обожава двамата си сина. Много медии го определят като „провалил се гений“, а той отговаря спокойно, че смята, че щастливият живот не зависи от високия коефициент на интелигентност.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".