Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Възпитаването на богати деца е също толкова сложно колкото и на бедните

Възпитаването на богати деца е също толкова сложно колкото и на бедните

 

money-2724245_640

 

„Да възпиташ деца, които живеят в охолство, е далече по-трудно, отколкото предполагат хората“, споделя милионер от Холивуд пред Малкълм Гладуел, а възгледите му са описани в книгата „Давид и Голиат“.

 

„Вярно, бедността погубва мнозина.

Но богатството също може да те съсипе, понеже губиш амбиция, губиш гордостта си, губиш усещането си за лична стойност.

И в двата края на спектъра е трудно.

Вероятно най-благоприятните обстоятелства са някъде по средата“.

 

Милионерът, споделил своите възгледи за възпитанието на богати деца, е тръгнал от бедно семейство от „смесен квартал“. Всичко е постигнал сам. На 9 години започва да почиства съседните дворове от сняг и есенни листа. Наема и „работници“ сред своите връстници и им разпределя работата по почистването. След това минава да провери как са си свършили ангажимента. Ако някой не работи качествено, го уволнява. На 11 години вече има 600 долара в банка, изкарани с труд. Тази сума се равнява на 5000 долара в наши дни. Баща му се карал, когато не изгася електричеството у дома им, и му показвал сметката за ток, като му напомнял, че плащат много за електричество, защото го е домързяло да изгаси лампата. Когато става на 16 години, отива да работи във фирмата на баща си за скраб. Било уморителен и тежък труд. Вече мисли, че нарочно баща му го е взел на работа, за да го накара да се развива. Като студент предлага на състудентите си да им носи дрехите на химическо чистене. Когато посещавали баскетболен мач, не можел да си позволи да си купи билет с хубаво място, а сядал зад някоя колона. Чудил се какво ли е да си на хубав мач на първите редици в публиката.

 

Сега има огромна къща в Бевърли Хилс. Притежава частен самолет, ферари в гаража. Осъзнава каква сила са парите и каква свобода са му дали.

 

Стремят се към нещо различно. Парите бяха средство, което можех да използвам, за да постигна стремежите, желанията и амбицията си… Харесваше ми енергията, която носят парите. Дадоха ми самочувствие. Чувствах, че имам по-голям контрол върху живота си.

 

Родили му се деца, които много обичал. Като всеки родител, искал да им даде повече отколкото той е имал като малък. Но се изправил пред огромно противоречие. Той е успял в живота, защото се учил по трудния начин. Благодарение на неговия успех обаче, децата му нямало как да научат същите уроци от живота. Децата на мултимилионерите не чистят чужди дворове, а бащите им не им размахват сметките за ток. Осъзнал, че със милионите долари, които има, ще му е много по-трудно да мотивира децата си да постигнат нещо сами в живота си.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".