Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Златните правила на гръцките родители за отглеждане на деца

Златните правила на гръцките родители за отглеждане на деца

 

greece may 2015 14

 

Всяка нация има своите правила, ценности, тайни и дори чудотворни рецепти за правилно отглеждане на децата. В някои държави ще срещнете железните закони – например, че не е препоръчително децата да ходят с родителите си на ресторанти, защото ще притесняват другите посетители. Също така не може да молите баби и дядовци, за да ви помагат в отглеждането на малките. Те си имат свой живот и са направили достатъчно за вас. Затова работете здравата, за да можете да си позволите детегледачки. В други държави обаче – например в Италия, Гърция, а може би и в България, е напълно нормално децата да се движат с родителите си и дори другите хора се радват на такива семейства. А бабите и дядовците са затова баби и дядовци, за да помагат и да трупат хубави спомени с внуците. Запознах ви с щастливия живот на италианците, а сега ще ви разкажа за разбиранията на гърците как се отглеждат деца. Не са далече от нашите възприятия или поне по някои въпроси са близко до това, което ние помним как е било у нас.

 

Златните правила на гърците за отглеждане на деца

 

1. Времето за ядене се спазва

zithos 9

 

Гръцките родители настояват децата им да ядат колкото се може повече. Вярват, че храната дава сили и затова не трябва да се оставя и една хапка в чинията, защото силата ще ги напусне.

Гръцките родители учат децата си, че времето за хранене е също така социално събитие за цялото семейство, т.е. тогава цялото семейство се събира и се водят много разговори. Дори гръцките деца да са цял ден извън дома си и да са с приятели, нормално е да им кажат, че трябва да се приберат вкъщи за вечеря и после пак ще излязат.

 

2. Не забравяйте, че винаги е студено, макар и да не е 

greece may 2015 1

 

Гръцкият родител винаги напомня на детето си да си вземе яке и това се случва всеки път, когато то е прекрачило прага на дома и отчаяно се прави, че не чува напомнянето. Тази заръка ги следва дори през горещия август.

 

Нищо не се знае! Може да има течение, смята грижовният гръцки родител.

 

Според гръцките майки, винаги има течение. То е навсякъде и през всички сезони. Промъква се с единствената цел – да разболее децата им.

 

3. Семейството и цялата фамилия е от голямо значение и трябва да се почита

greece may 2015 25

 

Всички баби, дядовци, лели, чичовци, братовчеди са основната част от живота на едно гръцко дете и то трябва да се научи да поддържа много тесни връзки с тези роднини.

Гръцките деца може и да се ужасяват от празниците, тъй като трябва да се обадят на всеки свой втори братовчед и да го поздравят за Коледа или Великден, но един ден те ще оценят мрежата от любими хора около себе си.

 

4. Децата трябва да бъдат научени как да бъдат добри гости

ble 7

 

Повечето гръцки родители биха умрели от срам, ако разберат, че децата им са се държали невъзпитано в дома на роднини или близки приятели.

Гръцките деца са научени, че когато се ходи на гости, трябва да се занесе нещо. Обикновено се носи баклава или други гръцки сладкиши. Също така знаят, че винаги трябва да предложат да помогнат, когато са на гости.

 

5. Дръжте децата си близко, но не ги затваряйте вкъщи при вас

kusta-greece

 

Гръцките родители оставят децата си да ходят из квартала, на плажа или да се разхождат на местния градски площад с приятели от ранна възраст. Идете на един гръцки площад и ще видите деца на около 7 години, които си играят и си говорят с приятелче до късно през нощта.

 

mimove solun 4

 

За гръцкия родител рана на крака или изкълчен глезен не е голяма работа, тъй като е следствие на играта на децата. Това са просто деца и раните са част от израстването.

 

6. Социалният живот на родителите не секва, когато се появят децата

sinya masa greece

 

За гръцките родители е важно да са част от общността и воденето на добър социален живот е нещо важно. Това, че имат деца не означава, че спират да се виждат с приятели и да излизат вечерно време по ресторанти и заведения. Нещо типично е да срещнете по тези места хлапета в нощните часове, когато би трябвало да са вече в леглото.

Също така не е необичайно родителите на приятелчетата на децата да станат и семейни приятели или другият случай – децата на вашите приятели да станат приятели на вашите деца. Така че цели семейства се забавляват заедно и прекарват вечери и приятни събития заедно.

7. Детегледачките са рядкост

 

solun igrachki 9

 

Детегледачките са за богатите и за елита. Повечето семейства наистина не използват детегледачки, защото ако е необходимо някой да се грижи за децата, винаги могат да се обадят на баби, дядовци, лели, чичовци, съседи, приятели, за да ги гледат за няколко часа. Близките социални контакти са за това – винаги има някой на разположение да помага. Просто бъдете готови да върнете услугата в бъдеще.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

20 гръцки поговорки >>

Пътеписи от Гърция >>

10 правила от щастливия живот на италианците >>

Създадоха ли шведските толерантни родители едно поколение от деца-чудовища? >>

Как родителите в Германия възпитават децата си? >>

Как родителите от средната класа и от бедните семейства в Америка отглеждат и възпитават децата си? >>

Как възпитават децата си родителите от Германия, Швеция, Норвегия, Корея, Франция, Финландия, Япония и Китай? >>

 

Гръцките разбирания за възпитание и отглеждане на деца са описани в сайта matadornetwork.com.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".