Рубрики
Начало » Инициативи » 4490 деца гласуваха за любима книга в Наградата „Бисерче вълшебно”

4490 деца гласуваха за любима книга в Наградата „Бисерче вълшебно”

На 22 април ще станат известни любимите книги на малчуганите за 2015 година

Biserche-poster-for-web-01

 

 

Точно в 23:59 часа на 17.04.2016 г. бе преустановено гласуването в единствената награда за най-добра детска книга, чието жури са децата – „Бисерче вълшебно“ 2016.

 

Броят на гласувалите деца надхвърля този от миналата година – цели 4490 сравнено с 3881 през 2015 г. Това увеличение в броя на гласовете затвърждава ползата от въвеждането на форми за колективно гласуване от учителите и библиотекарите, чрез които да бъдат подпомогнати учениците от начален курс да изразят своето мнение. През 2016 г. получените колективни форми са над 200, а в миналогодишното издание те бяха около 120.

 

Тенденцията да се включват повече участници на възраст между 6 и 10 години се запазва непроменена, но се наблюдава и повишен интерес от страна на по-големите читатели между 11 и 15 години. Както и в предишните издания на наградата, и в „Бисерче вълшебно“ 2016 всяко от номинираните 117 заглавия е намерило свой поддръжник. Така надпреварата между номинираните книги в трите категории – „Откриватели“ (6-8г.), „Мечтатели“ (9-11г.) и „Майстори” (12-15г.) отново се очертава като изключително оспорвана.

 

Тази година най-голям е броят на гласувалите деца от Силистра – 613. 360 деца от Попово са подкрепили своя любима книга, а впечатляващо е и постижението на читалищната библиотека в село Труд, общ. Пловдив – 223 гласа, сравнено със 114 от Пловдив.

 

Кои са книгите в трите възрастови категории, събрали най-много детски гласове, ще стане известно на церемония по награждаването на 22 април 2016 г. Тогава ще бъдат връчени специално изработените статуетки на победителите в категории „Откриватели“, „Мечтатели“ и „Майстори”, както и в категорията с пожелателен вот „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“.

 

По традиция кампанията ще завърши с детски книжен празник. Тази година той ще се проведе в Силистра на 26 април 2016 г. от 13:00 часа на площада пред РБ „Партений Павлович“. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите, а в края на събитието ще бъдат изтеглени и имената на децата от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2016, които ще получат някоя от специалните награди – 2 таблета и 10 комплекта с книги. Всички деца, присъстващи на детския празник, ще могат да се запишат за участие в томбола с награди, осигурени от фондация „Детски книги“.

 

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

 

„Данибон“ е медиен партньор на наградата „Бисерче вълшебно“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".