Рубрики
Начало » Инициативи » “Базар на професиите” среща децата с мечтаната професия

“Базар на професиите” среща децата с мечтаната професия

 

bazar-na-professite

 

“Базар на професиите” – това е мястото, което ще привлече на 22 и 23 ноември в София Тех Парк много деца и младежи. Те ще се запознаят по най-увлекалния начин с различните професии, които ще бъдат представени от професионалисти от над 20 компании и над 40 лектори.

 

Инициативата се провежда за 5-та поредна година. Реализирана е от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Целта е да подпомага ранното кариерното ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия. Насочена е към 8-16-годишните.

 

Как преминава един работен ден? 

Angel Georgiev

 

Какъв е пътят до мечтаната професия? Защо трудът е ценен за oбществото? Това са част от въпросите, на които хлапетата ще намерят отговор.

 

“Изборът на професия е важен и трябва да бъде направен информирано и отговорно. Базарът е чудесна възможност деца и родители да се срещнат с много специалисти от различни области. Колкото и контакти и възможности да има всеки от нас, непосилна задача за всеки родител е да осигури не само такова разнообразие, но и хора, които са се подготвили специално, за да представят професиите си по интересен и разбираем начин”, коментира Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

 

В програмата в петък, 22 ноември, ще вземат участие организирани училищни групи, които могат да се регистрират до запълване на местата тук.

 

Programa petyk

 

А в събота, 23 ноември, събитието ще е отворено за всички деца и младежи, които имат желание да разберат тайните на различните професии, както и за техните родители и близки.

 

Programa sybota

 

Освен ценен помощник в насочването в кариерния свят, Базарът е прекрасна възможност децата да прекарат един ден в смислени занимания с любимите си хора.

 

Как се става композитор? 

 

Maria Karakusheva_lektor

Посетителите на Базар на професиите 2019 ще имат уникалната възможност в рамките на един ден да чуят от самия Владимир Николов как се става волейболист от световно ниво, да научат как се става композитор от Мария Каракушева и да не забравят, че работата може да е кауза – от Ива Петрова от фондация Bcause. От Жюстин Томс ще разберат какво е да си специалист по дигитален маркетинг, а защо е важно да има защитник на правата на децата ще разясни Мария Янкова от UNICEF.

 

Искате ли да станете 3D артист?

 

3D артист, минералог, жестомимичен преводач, фотограф, астроном, социален предприемач – посетителите на Базара ще се запознаят с тези и още мног други професии. Презентациите ще са интересни и забавни, ще има и игри, например “Пътешественик в бъдещето”, която ще пренесе участниците в 3D виртуален свят! Част от лекциите ще бъдат заснети и ще могат да бъдат ползвани като обучителни материали.

 

“Базар на професиите” е част от програмата “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя стартира преди 7 години и до момента над 5200 деца са опознали работното място на своите родители. Целта на финалната част от програмата – „Базар на професиите” – е да помогне на децата и младите хора да разберат от първо лице какво прави даден професионалист в своята сфера.

 

„Данибон“ е медиен партньор на “Базар на професиите”.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".