Рубрики
Начало » Инициативи » Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015

Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015

biser4e vul6ebno 0 (1)
Ако децата ви не само четат книги, но и обичат да изказват своето мнение за тях, можете да им предложите да се почувстват като истинско жури с ясна позиция, която може да бъде изразена, като се включат в гласуването за наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. Гласуването ще продължи до 12 април 2015 г. В него могат да участват деца от 6 до 15 години. Те могат да гласуват за любимата си книга през изминалата година.

Номинираните заглавия за Наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 са детска художествена литература, издадена на български език в периода 01.01.2014 г. – 31.12.2014 г. Книгите, участващи в надпреварата за наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, се номинират от самите издатели.

Номинираните заглавия са разпределени в следните категории:

„Откриватели“ – за деца на възраст 6-8-годишна възраст, които сега откриват света на книгите; 

„Мечтатели“ – за по-големи деца на възраст 9-10, които вече могат да се наслаждават на книжните пътешествия и мечтаят.

„Майстори“ – за тийнейджъри на 12-15-годишна, които вече са „майстори“ в четенето.

Самите издатели определят в коя група да попадне дадена книга.

Има и четвърта категория:

„Иноваторите“ – номинираните книги в нея са интерактивни и мултимедийни детско-юношески книги.

Номинираните заглавия са общо 91, споделя пред електронния портал „Детски книги“ Валентина Стоева, председател на Съвета на Фондация „Детски книги”. 88 са в трите възрастови категории и 3 – в категория „Иноватори”. Книгите на българските автори са над 25.

Три книги на издателство „Софтпрес“, които ви бяха представени в Данибон, също са сред номинираните – „Сто снежни човек“, „Животът ми като таен агент“ и „Азбучни гатанки“.

Всички деца от 6 до 15-годишна възраст могат да се включат в гласуването на своята любима книга. Всяко дете има правото да избере само една любима книга на следния принцип:

– участниците на възраст от 6 до 8 г. включително, попадащи в категория “Откриватели”, имат правото да гласуват за книги от трите възрастови категории, както и за книга от категория “Иноватори”;

- участниците на възраст от 9 до 11 г. включително, попадащи в категория “Мечтатели”, имат правото да гласуват за книга от категории “Мечтатели” или “Майстори”, както и за книга от категория “Иноватори”;

- участниците на възраст от 12 до 15 г. включително, попадащи в категория “Майстори”, имат правото да гласуват за книга единствено от категория “Майстори”, както и за книга от категория “Иноватори”.

Всеки участник гласува онлайн, попълвайки форма за гласуване. Може да се гласува само веднъж.

Подробности за наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ можете да прочетете на сайта http://biserche.com/.

В първото издание на „Бисерче вълшебно“ през 2013 година са се включили 1391 деца. Най-добрите книги според тях бяха: “Малката Божана в деня на боклуците” (категория “Млади читатели”) и “Героите на Олимп: Знакът на Атина”  (категория “Запалени читатели”) .

Във второто издание през 2014 г. гласуваха 1853 деца и техните гласове определиха като победители в двете възрастови категории “Приключенията на мотовете” и “Героите на Олимп: Домът на Хадес”.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 година се провежда под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.