Рубрики
Начало » Инициативи » Победителите в “Бисерче вълшебно” 2015

Победителите в “Бисерче вълшебно” 2015

 

biserche pobediteli

 

„Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор” на Луис Карол, „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” на Джан Бърчет и Сара Воглър и “Сняг вали” на Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл спечелиха вота на българските деца в Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015. В гласуването се включиха 3881 деца от цялата страна.

В категорията “Откриватели“, в която гласуват децата на възраст от 6 до 8 години, със 132 гласа победител стана „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор” на Луис Карол (изд. Лабиринт). Второто място с 90 гласа е за “Азбучни гатанки” с автор Любомир Николов (изд. Софтпрес), следвана от “Боско: Елфите” (изд. ФЮТ) с 89 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 138 читателски гласа събра „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” и те се оказаха достатъчни за първото място. 128 деца са оценили достойнствата на “Двете Кралства: Разкази за гласовете на Щастието” на Катя Антонова (изд. Рибка), с което й отреждат второто място в категорията. Третото място пък се поделя от “Детективите Агата и Лари: Престъпление в Айфеловата кула” и “SOS Животни в беда: Спасяването на болните кученца” (и двете на изд. ФЮТ) с по 123 гласа.

В категорията за най-големите читатели – „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е с автор Рик Риърдън. Тийнейджърите предпочетоха “Сняг вали” (изд. Егмонт България), която получи 75 гласа. Второто място остана за Риърдън и “Героите на Олимп: Кръвта на Олимп” (изд. Егмонт България) с 66 гласа, а 40 гласа отредиха третото място за “Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта” (изд. Ибис).

Специални поощрителни грамоти и нов вид статуетки получиха и трите книги номинирани в незадължителната за гласуване категорията „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“ – “Малката Божана в подводния свят” (ИК Жанет 45), “Последната игра. Поканата” (изд. Егмонт България) и “Сън в лятна нощ” (изд. ЕМАС). Книгата “Градът на скейтбордовете: Слончето от цирка” на издателство EcoKids получи награда “Избор на бъдещите читатели с мнение” под формата на позлатена бебешка лъжичка и грамота. Тази награда бе връчена поради големия интерес на децата под 6 години да подкрепят любимата си книжка. В специална отделна форма за гласуване 326 бъдещи читатели дадоха своя вот, а от тях 204 гласа бяха тъкмо за героите на Мария Мартин.

Всички деца са поканени да се включат в детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ на 26 април 2015 г. от 11:30 часа в Bulgaria Mall (ниво +1) в София.

Проектът “Бисерче вълшебно” се провежда за трета поредна година и цели да да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Наградата за втори път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатор е фондация “Детски книги”.

Сайтът „Данибон“ е медиен партньор на инициативата.

 

снимка: http://biserche.com/, фотограф: Георги Казаков

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.