Рубрики
Начало » Инициативи » „Читателска щафета” с пакостливи герои и патилански приключения

„Читателска щафета” с пакостливи герои и патилански приключения

Ако пакостите вървят след теб, включи се в „Читателска щафета 5: Патилански приключения“

 

unnamed

 

 

Тази учебна година хлапетата няма как да не се влюбят в четенето. Стартира петото издание на „Читателска щафета“ и организаторите са подбрали книжки с любими пакостливи герои. Кое дете не обича сладките пакостници Патилан, неговите патиланци или Малкия Никола?!

 

“Отдавна искахме да направим “Читателска щафета” с пакостливи герои. А какво по-добро време за това от 2016 г., в която отбелязваме 130 години от рождението на Ран Босилек и 90 години от написването на “Патиланско царство”? Веднага подбрахме книгите, чрез които да покажем на българските читатели и съвременните патиланци”, споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация “Детски книги”.

 

В рамките на „Читателска щафета 5: Патилански приключения“ всички деца на възраст от 6 до 13 години са поканени да прочетат между 26 септември 2016 г. и 7 януари 2017 г. най-малко три книги по избор от поредиците с истории за палавници и пакостници като Малкия Никола, Ужасния Хенри, Макси, Майлс и Найлс.

 

След прочита на избраните четива, участниците трябва да изпратят по пощата попълнена форма за участие, подписана от родител, учител или библиотекар и да се включат в надпреварата за значки и награди.

 

Специално внимание в тазгодишната кампания е обърнато на начинаещите читатели от 6 до 8 г. (включително), които по-трудно се справят с по-обемните книги. За тях организаторите са предложили книжките от поредицата “Малкият Николà за най-малките”, като така се стремят да дадат равен шанс на неуверените читатели да си спечелят колекционерски значки.

 

Целта на „Читателска щафета“ е развиване на грамотността на децата чрез възпитаване на любов към книгите. Заглавията, включени в селекцията на всяко издание, са подходящи и за привличане на интереса на нечетящите деца или пък на онези с обучителни трудности.

 

“Читателска щафета 5″ ще продължи три месеца, през които ще покажем на децата, че четенето може да бъде истински завладяващо. Подготвили сме и няколко интересни съпътстващи конкурса, които ще стартират малко по-късно и ще предизвикат читателите да развихрят творческото си въображение”, сподели Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация “Детски книги”.

 

Кампанията е новаторски за България метод, въведен от фондация „Детски книги“ с вече изградена устойчивост. През предишните четири издания на щафетата над 2500 деца са прочели над 10 000 книги. Освен възпитаване на любов към четенето у децата, кампанията цели да подпомогне учителите и библиотекарите, като им предложи свежи идеи и работещ механизъм, чрез който книгата да стане част от живота на българските деца.

 

По традиция организаторите са предвидили 500 специални колекционерски значки за първите 500 от най-запалените читатели – патиланци. Всички деца, изпратили форми за участие, ще се включат в томбола за големите награди – 2 таблета и 3 комплекта с книги.

 

За повече информация за правилата на кампанията, включените заглавия, формата за участие, както и предстоящите съпътстващи конкурси и литературни клубове, можете да следите специалния сайт на “Читателска щафета 5: Патилански приключения”.

 

Сайтът „Данибон“ е медиен партньор на “Читателска щафета 5: Патилански приключения”.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".