Рубрики
Начало » Инициативи » Кои детски книги са победители в „Бисерче вълшебно“ 2018?

Кои детски книги са победители в „Бисерче вълшебно“ 2018?

 

Специални гости на церемонията в неделя вечер бяха малките певци от детски хор "Пим-пам" с диригент Ирена Христова.

Специални гости на церемонията в неделя вечер бяха малките певци от детски хор „Пим-пам“ с диригент Ирена Христова.

 

 

С гласовете на 9447 деца от цялата страна бяха избрани общо седем призьора сред 101 номинирани заглавия на автори от 19 страни в шестото издание на Наградата „Бисерче вълшебно“, организирана от фондация “Детски книги”. Те получиха отличията си на церемония в Младежкия театър „Николай Бинев“ в София на 22 април, рождения ден на Валери Петров, на чието стихотворение е кръстена и наградата.

 

Кои са книгите победители в Наградата „Бисерче вълшебно“?

„Мечокът и пианото“ с текст и илюстрации от Дейвид Личфийлд (изд. „Фют“) спечели сред книгите за най-малките в категория „Откриватели” (5-7 г.).

„S.O.S. Нова учителка“ на Доминик Демерс (изд. „Прозорец“) е победител в категория „Изследователи” (8-10 г.).

„Невидим“ на влогъра Стан (изд. „Егмонт“) взе наградата в категория „Мечтатели” (11-13 г.).

„Сянката“ от италианския автор Джузепе Феста (изд. „Фют“), който преди броени дни беше в България, спечели първо място в при „Майстори” (14-16 г.).

„Тялото говори“ на Цвета Белчева събра най-много гласове в новосъздадената категория „Нещотърсачи” (5-16 г.) – близо 1500.

 

Организаторите на наградата връчиха и две грамоти за художествена и нехудожествена книга с най-много гласове от читатели под 5-годишна възраст:

 

„Приказки за цялото семейство“ от Диана Петрова

„Откъде идва храната?“ на Виктория Иванова

 

И двете книги са публикувани от издателство „Софтпрес“.

 

 

 

С две статуетки си тръгна екипът на издателство „Фют“ от церемонията по награждаването на победителите в шестото издание на наградата „Бисерче вълшебно“.

 

С две статуетки си тръгна екипът на издателство „Фют“ от церемонията по награждаването на победителите в шестото издание на "Бисерче вълшебно"

С две статуетки си тръгна екипът на издателство „Фют“ от церемонията

 

Фондация „Детски книги“ награди и няколко читалищни и училищни библиотеки от София, Попово и пловдивското с. Труд със специални благодарствени грамоти за активна подкрепа за наградата „Бисерче вълшебно“ през годините.

 

 

„Децата обичат красивите книги и тази година състезанието беше изключително оспорвано. Благодаря за подкрепата не само на официалните институции, а и на учителите и библиотекарите, които често прекарват повече време с децата, отколкото ние, родителите им. Без тях, колкото и да искаме децата ни да четат, това нямаше да е възможно“, коментира Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията. Тя уточни, че и след крайния срок продължават да пристигат попълнени форми за гласуване и реално участвалите деца надминават 10 000.

 

 

„Децата обичат красивите книги и тази година състезанието беше изключително оспорвано, коментира Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията.

„Децата обичат красивите книги и тази година състезанието беше изключително оспорвано“, коментира Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията.

 

За първа година от провеждането на наградата от 2013 г. насам най-много гласували има от София – 2721 гласа. След това се нареждат Силистра, Попово, Русе и с. Труд.

 

Наградата “Бисерче вълшебно” 2018 се осъществява от фондация “Детски книги” по проект, финансиран от програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Министерство на културата.

 

„Данибон“ е медиен партньор на Наградата „Бисерче вълшебно“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".