Рубрики
Начало » Инициативи » Стартира гласуването за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2016

Стартира гласуването за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2016

 

Biserche-front-page-outline-01-01

 

С рекорден брой номинирани книги стартира четвъртото издание на националната награда “Бисерче вълшебно”.

 

Повече от 120 заглавия ще провокират българските деца да изберат своята любима детско-юношеска книга за предходната година.

 

Впечатляващ е броят на номинираните заглавия – 117 в трите възрастови категории през 2016 г., споделят организаторите.

По условие книгите са издадени през предходната календарна година и не присъстват в задължителните списъци по литература в училище. В категория „Откриватели“ (6-8 г.) за вота на най-малките, които сега откриват света на книгите, се състезават 33 книги. При „Мечтатели“ (9-11 г.) всички, които вече могат сами да пътуват из света на фантазията и книжните приключения, ще могат да избират между 31 заглавия. При най-големите и тренирани читатели – „Майстори“ (12-15 г.) – за вота ще се борят цели 53 заглавия.

За втора поредна година в наградата има и специална категория „Иноватори”, в която гласуването е пожелателно. Номинираните в нея заглавия са интерактивни и мултимедийни книги, издадени у нас през 2015 г. Тук номинираните заглавия са 7, докато миналата година бяха само 3.

 

 

От всички номинирани издания тази година, книгите на българските автори също са с рекорден брой – общо 32 във възрастовите категории и допълнителната “Иноватори”. Всички те ще бъдат изпратени в най-голямата детско-юношеска библиотека в света – Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен, за да се състезават за място в престижния каталог White Ravens. Тази инициатива бе възобновена през 2015 г. от фондация “Детски книги” след повече от 10 години прекъсване. В резултат на това в каталога за миналата година бяха селектирани две български книги сред всички отличени 200 заглавия на съвременната детска литература от цял свят.

 

Преди началото на гласуването, от края на 2015 г., стартира и посланическа кампания „Активните бисерчета”. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца.

 

Гласуването на сайта www.biserche.com стартира на 9-и февруари и ще продължи до 17-и април 2016 г.

 

Тази година вотът ще бъде официално открит в Попово, един от най-активните градове от предходните издания на наградата.

 

“Избрахме да открием линиите за гласуване в Попово, защото бяхме силно впечатлени от добрата работа на училищната библиотека. Заедно с читалищната библиотека, детските градини и учителите в града, успяха да ангажират вниманието на над 50% от учениците, които гласуваха за любима книга в предходното издание. Смятаме, че това е успешен пример за ролята на училищните библиотеки в насърчаването на четенето и се надяваме той да стимулира и останалите училищни библиотеки да бъдат активни” – сподели Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

 

Възможност да бъде част от журито на наградата „Бисерче вълшебно“ има всяко дете на възраст от 6 до 15 години включително, което гласува онлайн за своята любима книга на сайта на инициативата – www.biserche.com.

 

Вотът за любима книга може да донесе на децата книжни комплекти, осигурени от партньорите на инициативата. По традиция организаторите раздават и специални награди, които обявяват към края на гласуването. За втора година ще бъде възможно и колективно гласуване в помощ на учителите и библиотекарите, които също могат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга.

 

Проектът е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

 

biserche

 

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта “Аз чета”. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

 

 

Сайтът „Данибон“ е медиен партньор на „Бисерче вълшебно“.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.