Рубрики
Начало » Интересно » Над 1 милион души посетиха изложбата на Леонардо в Лувъра

Над 1 милион души посетиха изложбата на Леонардо в Лувъра

Пътеписи от Франция

 

leonardo izlojba louvre vhod

 

Изложбата с творби на Леонардо да Винчи в Лувъра е едно от най-големите световни събития за 2019 и 2020 година. За закупуване на билети се чакаше дълго на онлайн опашка. Тя беше посветена на 500 години от смъртта на художника. 10 години са продължили научните изследвания на творчеството на ренесансовия гений и дипломатическите преговори с други държави и музеи, в които има творби на Леонардо да Винчи. Целта, която са си поставили организаторите, е да съберат на едно място голяма част от произведнията на да Винчи. Присъстваха и рисунки, отпуснати от британската кралица Елизабет II от Кралската колекция. Известният френски музей притежава най-голямата колекция в света на картини на Леонард да Винчи – пет, а също и 22 рисунки.

 

leonardo izlojba louvre poslednata vecherya

 

„Мона Лиза“ можеше да се види на обичайното място на първия етаж и не беше в залите на изложбата.

 

На изложбата се влизаше с предварително закупени билети. Допускът беше контролиран – точно за определения час. Бяха изложени картини, скици, рисунки, тефтери със записки. Изложбата показваше Леонардо да Винчи в пълната му светлина на гениален творец, който подхожда научно и дори математически към всяко свое произведение. За да се разбере идеята на художника много помагаха и снимките, правени на инфрачервено осветление, чрез които се предоставяше възможност да се види основата на картината.

 

leonardo izlojba louvre infrachervena

 

Близо 1,1 милиона посетители са се докоснали до творчеството на Леонардо да Винчи по време на събитието. Средно по 10 000 души са влизали на ден в специалните помещения, в които беше изложбата. Тя продължи от 24 октомври 2019 година до 24 февруари 2020 година. Посещаемостта надмина предишния рекорд на Лувъра от 2018 година, когато около 540 000 души посетиха изложбата, посветена на френския художник Йожен Дьолакроа. Изложбата беше отразена от всички големи медии и категорично беше определена като едно от най-важните световни събития за 2019 и 2020 година, което е трудно скоро отново да се повтори.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".