Рубрики
Начало » Интересно » 10 лоши навика, които влияят зле на човешката психика

10 лоши навика, които влияят зле на човешката психика

 

woman-638384_640

 

Депресията може да бъде предизивкана от нещо неприятно в човешкия живот – загуба на близък, загуба на работа, финансови проблеми. Но може да се дължи и на дребни ежедневни вредни навици. Много зависи как човек общува с другите, колко е завладян от социалните медии и мобилния си телефон, а дори и каква походка има. Хубавото е, че тези лоши навици лесно могат да се променят и човек да се радва на щастлив живот.

 

1. Имате отпусната походка

Нашите настроения могат да повлияят на нашата походка. Оказва се обаче, че и обратното е вярно, сочи изследване, публикувано в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Учени са направили следния експеримент: накарали са хора да ходя с отпуснати рамене, прегърбени, минално да си движат ръцете. Накрая се установило, че те имат по-лошо настроение в сравнение с тези, които ходели с по-жизнена походка. Тези, които имали по-отпусната походка, си спомняли основно негативни емоции. Били депресирани.

Първа стъпка към щастието:

Вдигнете глава, вирнете брадичка, изправете раменете. Така трябва да ходите. И скоро ще почнете да гледате по-свежо на живота.

 

2. Постоянно правите снимки на всичко

В ерата на Instagram и Фейсбук масово хората правят снимки, а не се наслаждават на момента. Проучване, публикувано в Psychological Science, сочи, че хората, които непрекъснато снимат, трудно запомнят дадено преживяване. Направен е експеримент в музей. Участниците е трябвало да наблюдават едни експонати, а други само да ги снимат. Оказва се, че по-трудно са запомнили тези, които са заснели.

 

Втора стъпка към щастието:

Дори и да снимате, фокусирайте се върху предмета. А най-добре е просто да се отпуснете и да се забавлявате. Насладете се на красотата и участвайте в забавата.

3. Не тренирате

Ако човек тренира 3 пъти на седмица, рискът от депресия намалява с 19%, сочи проучване на JAMA Psychiatry. University College London също установява, че има връзка между физическата активност и депресията. Започват да регистрират много случаи на депресия при родените през 1958 година (преди да навършат 50-годишна възраст). Уставяват, че тези, които са с депресия, по-малко се движат.

 

Трета стъпка към щастието:

Просто се раздвижете. Не е нужно голямо спортно натоварване. Дори само приятна разходка или качване на стълби ще помогнат.

4. Постоянно отлагате

Помислете кои задачи отлагате. Ако причината е, че дадена задача ви е скучна и не ви допада да я правите, не е толкова сложен този проблем и лесно ще измислите как да се справите. Но ако избягвате дадена задача, защото тя буди у вас притеснение или страх, трябва да приложите стратегии, за да преодолеете това безпокойство.

 

Четвърта стъпка към щастието:

Преди да започнете да се занимавате със задачата, която ви притеснява, направете нещо, което да ви е приятно и да ви отпусне. Например – слушайте любима музика, спортувайте, отдайте се на приятно занимание. Така ще преодолеете стреса и ще вкарате приятни нотки в живота си преди да се захванете с нещо, което ви тревожи.

 

5. Приемате живота твърде сериозно

hiking-1149891_640

Представете си, че вървите по улицата, не виждате някое камъче, спъвате се и падате. След това изпитвате срам и се изчервявате. Ако това ви се е случило, значи наистина гледате на живота твърде сериозно. Трябва да намерите начин как да се отпуснете, да се забавлявате, да се посмеете. Има много проучвания, които показват ползите от смеха за нашето здраве. Смехът е страхотно лекарство срещу депресия и тревожност.

 

Пета стъпка към щастието:

Всеки ден търсете нещо хумористично. Гледайте забавни телевизионни шоупрограми, четете вицове, прекарвайте време със забавни приятели, които ви развеселяват. Можете да пробвате и да станете доброволец за работа с малки хлапета. Те често съвсем естествено казват много забавни неща.

 

6. Не спите

Сънят влияе на всичко – на емоционалните и умствените ни способности, на функцията на органите, казва Диедра Клей, професор по психология в Bastyr University. Сънят е начинът нашето тяло да се възстанови. Без сън нищо няма да е наред.

 

Шеста стъпка към щастието:

Разберете защо не можете да спите и след като установите причината, направете всичко възможно, за да създадете едно спокойна среда, в която да се отпуснете и да спите добре.

 

7. Никога не сте сами

Покрай децата, брака, работата, човек никога не може да намери време само за себе си и да бъде сам. Много е важно човек да намира време за себе си. Няма значение дали ще е за 10 минути или за 1 ден. Ако човек не намира време за себе си, депресията и тревожността започват да се промъкват в него.

 

Седма стъпка към щастието:

Направете график и в него отбележете времето, което е само за вас. А по-важното е – задължително се възползвайте от това свое време.

 

8. Не разговаряте с никого

Ако основно използвате Фейсбук и другите социални медии за контакт с вашите приятели, вие реално нямате голям контакт с тях.

 

Фейсбук все пак е сайт за забавление. Разговорите там не са съвсем истински и няма как да разберем напълно хората, а също така „висенето“ в социалните медии намалява реалните преживявания и чувства, смята д-р Майкъл Мантел, психолог и коуч, който изследва поведението на хората.

Същото е с мобилните телефони, които предлагат незабавно удовлетворение. Очакванията са да натиснем едно копче и да успеем да се свържем веднага, с когото пожелаем.

Също така сме се научили да не общуваме лице в лице с други хора, а да комуникираме само виртуално. Това влияе на способността ни да стоим в една стая с някого и да общуваме с него.

В края на живота няма да има никакво значение кой колко последователи има в социалните медии, но приятелите винаги ще са важни.

 

Осма стъпка към щастието:

Поне веднъж в седмицата се срещайте с някой приятел или член на вашето семейство.

 

9. Не можете да живеете без вашия телефон

Кога за последно сте били без никакви електронни джаджи? Ако не можете да си спомните, това вече не е добър знак.

 

Електронните устройства около нас ни превъзбуждат до краен предел, ако винаги сме в такова състояние, не можем да си починем и да се възстановим, пише професор Диедра Клей. Това ще доведе до депресия и тревожност.

 

Девета стъпка към щастието:

Създайте си график и в него впишете един ден в седмицата, в който няма да ползвате никакви електронни устройства. Ако не можете да издържите един ден, опитайте поне с половин.

 

10. Мултитаскинг

Преди време мултитаскингът се насърчаваше. В последните години все повече се отрича. Хората сме се научили да правим много неща едновременно. Дори и във времето си за почивка и хапване, ние вършим нещо. Помислете си колко хора си вземат нещо за ядене и обядват на бюрото си, а през това време може да „отмятат“ още някоя служебна задача. Или пък си проверяват пощата и съобщенията в социалните медии. Дори и при едно пасивно занимание като гледане на телевизия днешният човек вади телефона си и започва да преглежда информации.

 

Изследванията показват, че дори хората да си мислят, че са по-продуктивни при мултитаскинг, всъщност изобщо не е така. Мултитаскингът води до стрес, до невъзможност да се наблюдава заобикалящата среда и до намаляване на ефективното обущаване с други хора.

 

Десета стъпка към щастието

Всичко е много просто и лесно. Махнете телефона си. Изключете телевизора. Не мислете за социални медии и какво да напишете като статус там. Обърнете внимание на това, което правите. Дайте възможност на мозъка си да обработи всичко, което се случва около вас в реално време. Може би това е най-доброто нещо, което можете да направите за психическото си здраве.

 

 

Съветите са базирани на научни изследвания и са дадени от сайта Health.com, цитирани от TIME.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.