Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Джентълмен » 10 любими неща на аристокрацията, които са харесани и от масите

10 любими неща на аристокрацията, които са харесани и от масите

 

Принц Чарлз и Лейди Даяна източник: REX, Telegraph

Принц Чарлз и Лейди Даяна
източник: REX, Telegraph

 

Червените мъжки панталони са нещо свещено за висшата английска класа. В последните години все повече от младите брадати хипстъри от Хакни в Лондон (район, който няма добра слава) започват да си присвояват този атрибут, почитан досега от продавачите на вино от Шрусбъри и брокерите от Сафрон Уолдън, пише британският „Телеграф“.

 

„Това е ужас!“, коментира Хари Уолъп в своята статия в „Телеграф“, където разказва (къде шеговито, къде сериозно) за публикация в „Country Life“, констатираща, че висшата класа вече е отвратена от червените панталони, защото в наши дни се носят от цял легион от хипстъри.

„Червените панталони са нещо свещено! Какво ще последва? Дали тези хипстъри няма да започнат вече да си купуват и черни лабрадори?“, пита шеговито Хари Уолъп.

 

Червените панталони не са единственият атрибут на аристокрацията, който страда от синдрома „изтичане към пролетариата“ (“prole drift”) – термин, измислен от Пол Фюсел, който се отнася за луксозни продукти, които са харесвани от масите.

 

Проучвания от последните години показват, че класовата система продължава да властва във Великобритания. Хари Уолъп оформя списък с 10 луксозни продукта, които някога са били свързвани само с висшата класа, но сега са любими и на масите.

 

1. Пръстен с печат

Момчетата от висшата класа не носят бижута, но винаги има едно изключение. Това изключение е престенът, който се носи на кутрето на лявата ръка. В идеалния случай това е златен пръстен с хелиотроп, а фамилният герб (но не и инициалите) е гравиран върху камъка.

 

2. Гумените ботуши Hunter

Лейди Даяна даде своя голям принос за популяризиране на тези ботуши. Зелените ловджийски ботуши Hunter се превърнаха в нещо като униформа за елитната прослойка Sloane Rangers. Носеха ги в тресавищата на Шотландия и по влажната трева на частния клуб Hurlingham.

Репутацията Hunter на непретенциозни, добри и качествени ботуши за лов и риболов беше накърнена първо заради административни проблеми на компанията, а след това новите собственици ги наложиха като модни атрибути.

 

източник: Alasdhair Willis, Hunter

източник: Alasdhair Willis, Hunter

 

Стигна се дори до момента, в който Кейт Мос ги носи с къси панталони или със златиста рокличка.

 

 

Гумените ботуши Hunter вече не изглеждат така аристократични.

 

3. Шери

Шампанското отдавна страда от синдрома на „изтичане към пролетариата“. Супермаркетите го продават на все по-ниска и по-ниска цена, подтиквани от маркетинговата война за привличане на масите.

Висшата класа може да преглътне този факт.

 

„Светът става по-добро място, ако все повече хора пият шампанско“, отбелязва „Телеграф“ с типичен британски хумор.

 

 

Това, което обаче притеснява аристокрацията е съдбата на любимото шери – предпочитаната напитка на много аристократични семейства.

 

4. Бродираните чехли

Обувките са важно нещо, но още по-важни са чехлите, които задължително присъстват в багажа, който всеки джентълмен взема за събирането за стрелба през уикенда. Ще бъдат носени дори на вечерното парти, когато се слагат черни папионки. На тях е избродиран семейният герб. Бродираното се е извършвало от съпругата на височайшата особа.

В наше време много магазини предлагат тази услуга. Ако нямате семеен герб, могат да ви избродират вашите инициали. А още по-крайно – подобни чехли се предлагат и на всякакви базари срещу стотинки.

 

5. Сапунът Молтън Браун

източник: www.moltonbrown.com

източник: www.moltonbrown.com

 

Преди този сапун се е срещал само в хубавите къщи във Фулъм в Лондон, а сега е навсякъде.

 

6. Плетени вълнени вратовръзки

Дълго време това беше отличителната черта на аристократичната интелигенция, сега модата се е пренесла към „всякакви типове с грозни костюми и лошо планирани кариери“.

 

7. Якетата Barbour

източник: Barbour, Duncan Moffat

източник: Barbour, Duncan Moffat

 

Много преди хипстърите да откраднат червените панталони, те превзеха якетата Barbour. Обожават състарените зелени якета Barbour.

Тези якета са измислени да се носят по време на лов и им приляга да са в кал и пера, а не моден атрибут за престижност подобно на ботушите Hunter. При тях също се наблюдава много силно синдромът на „изтичане към масите“.

 

8. Кашмирените пуловери с V-образно деколте

Кашмирът в наши дни е станал невероятно евтин, констатира Хари Уолъп от британския „Телеграф“.

 

В ерата на Sloane Rangers кашмирените пуловери са били на цена около 100 паунда. Днес някои марки ги предлагат на цена от 10 паунда в големи вериги магазини. По Коледа в Tesco се продават десетки хиляди кашмирени пуловери.

Кашмиреният пуловер се превърна в достъпен лукс.

 

9. Сив панталон

Това е по-трезвата версия на червения панталон. Той е удобен, топли и е мултифункционален. Може да се носи в неделя при посещение в църква или по време на парти в събота вечер. Обикновено е в комбинация с блейзър с месингови копчета в стил а ла принц Чарлз.

 

 

В момента в много магазини като Marks and Spencer и H&M се продават на ниски цени. Харесвани са от младите хипстъри, които смело навиват крачолите им, за да им се виждат глезените.

10. Малините

 

raspberries-163840_640

 

„Плодовете също ли са подвластни на класовия признак?“

„Да“, отговаря Хари Уолъп.

 

Ако се изгради пирамида на плодовете по класов признак, най-долу са бананите, които са добре познати на всички.

Ягодите или по-скоро сезонните ягоди са почти до върха на пирамидата. Те са били някога един от акцентите в социалния календар на дългоочаквания The Glorious 12th (откриване на сезона за лов на червени яребици, обикновено на 12 август), заедно с аспержите и яйцата от чайки. Но в супермаркетите отдавна се продават ягоди, отглеждани например в Чили. Така ягодите стават все по-масови.

В последните години малините също започват да губят своята престижност, отбелязва британският „Телеграф“. Отглеждат се в чужбина, стават все по-евтини и повсеместни.

Единственият наистина луксозен аристократичен плод си остава цариградското грозде, което не се появява в супермаркетите и може да се консумира само от хора с идеално ограден двор и поддържана градина.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.