Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » 10 културни спирки в и около Неапол

10 културни спирки в и около Неапол

Пътеписи от Италия

ПРЕПОРЪЧАНО ОТ „ДАНИБОН“

 

national archaeological museum naples 125

 

 

„Vedi Napoli e poi muori!“

 

Всеки е чувал известния израз „Виж Неапол и умри!“. Някои посочват Гьоте, който пътешества из Италия през 1786-88 година, като автор на тази силна фраза, други – бурбонските крале, които са властвали по тези земи. Каквато и да е истината за произхода, едно може да се каже – Неапол наистина трябва да се посети. А още по-точно би трябвало да се каже:

 

„Виж Неапол и се върни отново!“

 

Семейно посетихме Неапол между една Коледа и Нова година. И макар програмата ни да беше плътно натоварена с културни и исторически забележителности и кулинарни преживявания, отново градя планове да се върнем и да доразгледаме или да видим най-важните неща отново.

 

Оформих моя списък какво задължително трябва да се посети, види и опита в района на Неапол.

10 забележителности в и около Неапол, които са задължителни културни спирки

 

1. Помпей

 

pompeii 27 dec 2017 355

 

Без съмнение това е забележителност номер 1 при всяко пътешествие в района на Неапол. Уникално! Ще се разхождате и ще се удивлявате каква цивилизация са имали римляните преди векове – неща, които едва в наши дни успяваме да достигнем и то най-вече в развитите държави.

 

Предвидете си един ден за разглеждане. Има много кавко да се види. Ако ви притеснява времето, заделете поне няколко часа.

 

Препоръчвам ви да си наемете местен екскурзовод. Цената на човек е около 15-20 евро/човек, ако сте в група.

 

Задължително след това посетете и Националния археологически музей в Неапол, а също и Херкулан.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Един ден в Помпей

Вижте как Везувий унищожава Помпей

Хубави документални и туристически филми за Помпей

 

2. Херкулан

ercolano 1

 

Това е другото известно градче, което е с подобна съдба и слава като Помпей. Също е засипано от Везувий. Тук къщите са били по-богати. Повечето постройки са били летни крайморски вили на богатите римляни. Разкопана е по-малка площ и се обхожда по-бързо в сравнение с Помпей.

 

Ако има възможност да наемете екскурзовод, също ще е полезно. Ние не успяхме.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Фоторазходка из Херкулан

 

3. Националният археологически музей в Неапол

 

national archaeological museum naples 129

 

Това е музей на световно ниво. Ако разлиствате екциклопедии за история на изкуствата, ще видите колко ценни експонати са изложени в него. Това и забележителност номер 1 за град Неапол.

 

hercules national archaeological museum naples 232

 

Предвидете един ден или повече часове за обиколка из музея. Ние чакахме и на дълга опашка за влизане.

 

Наемете екскурзовод. Цената е 60 евро и си заслужава. Показа ни и ни разказа неща, които нямаше да ги забележим и да ги прочетем в някой пътеводител.

 

national archaeological museum naples 164  alexander makedonski

 

Тук са изложени най-ценните находки от Помпей, Херкулан и други известни места в района.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Из Нациолналния археологически музей в Неапол – забележителност номер 1 в хилядолетния град

Какво задължително трябва да се види в Националния археологически музей в Неапол?

Хубави туристически филми от Националния археологически музей в Неапол

 

4. Кралският дворец в Казерта

 

Reggia di Caserta 142

 

 

Кратко пътешествие извън Неапол ще ви пренесе в един по-различен свят от това, с което се свързва този район. Може да ви напомни на френския Версай или Шьонбрун във Виена. И има защо. В Казерта е царувала истинска виенска принцеса – дъщерята на известната австрийска императрица Мария Терезия и сестрата на френската кралица Мария Антоанета.

 

Предвидете поне един следобед за обиколка из двореца. В близост има страхотни ресторантчета. Незабравим кулинарен спомен за мен бяха ньокети с трюфел и горгонзола, които опитах в Казерта.

 

Trattoria Chichibio caserta 21

 

Поглезете се с наемането на файтон, с който да се разходите из парка. Струва 50 евро.

 

park kon caserta 47

 

Ако цената ви е висока и времето е подходящо, направете си разходки из английската и италианската градини. Тогава обаче трябва да предвидите и повече време за посещението си в Кралския дворец в Казерта.

 

Преди да влезете в кралските апартаменти, поспрете пред статуята на Херкулес и я сравнете с неговия събрат в Националния археологически музей в Неапол.

 

Reggia di Caserta 44 hercules

 

След това отделете време за бавно разглеждане на красивото стълбище.

 

Reggia di Caserta 251 stulbiste

 

Феновете на „Междузвездни войни“ трябва да се опитат да си спомням в коя серия са го виждали и могат да пресъздадат същата сцена. За обиколка на кралските апартаменти са ви необходими може би поне 2 часа.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Из кралския дворец в Казерта

 

5. Гладиаторската арена в Капуа

gladiatorska arena capua 15

 

Известният тракийски гладиатор Спартак свързва името си с Капуа. От това място тръгва неговото робско въстание. На тази гладиаторска арена най-вероятно и той е участвал в битки.

 

Амфитеатърът е много добре запазен. Може да се разгледат и подземията му, а така също и да се поразходите из коридорите, по които са се движили гладиаторите и дивите зверове преди да излязат на арената.

 

До амфитеатъра има и Музей на гладиатора. На метри от него е и приятно ресторантче. В същата сграда е и билетната каса за закупуване на билети за посещение на амфитеатъра.

6. Коледната колекция в манастира музей Сан Мартино

san martino neapol 57

 

Този манастир е място на богати колекции. Някога монасите, които са го създали и управлявали, са били истински естети. Обожавали изкуството. Колекционирали ценни картини. Канели известни скулптори да работят за тях. Сред тях бил дори бащата на Бернини.

 

san martino neapol 79

 

Отделете поне 2 часа да разгледате колекциите на манастира.

 

Задължително обаче трябва да видите коледната колекция – с известните ясли за Рождество Христово. Те са истински шедьоври. Наричат се presepe. Тук е изложена и най-известната сцена – Presepe Cuciniello.

 

Неаполитанският стип при тези сцени е световноизвестен. Религиозната тематика присъства само чрез образите на Исус Христос и Дева Мария, а всички фигурки наоколо преди всичко пресъздават ежедневието на хората в района.

 

В манастира има приятно кафене, което е част от верига на известна сладкарничка, основана през 1905 г., в която се предлагат местни сладкиши и ароматно кафе и чай.

 

Scaturchio san martino 11

 

Ако имате време, поразходете се из богатия квартал Вомеро, в който се намира манастира. Напомня повече на скъп квартал в Париж.

 

Гледката към Неапол от терасата на манастира Сан Мартино е прекрасна.

 

napoli ot san martino 1

 

След като разгледате манастира музей, поспрете на терасата и се насладете. След това стъполовидната пътечка можете да се насочите към историческия център на Неапол или към крайбрежието като преминете покрай известния и леко плашещ Испански квартал, за който много италианци със сигурност ще ви посъветват да стоите надалече.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Сред коледните шедьоври на манастира музей „Сан Мартино“ в Неапол

Коледните шедьоври в музея „Сан Мартино“ в Неапол

Какво задължително трябва да се види в музея „Сан Мартино“ в Неапол?

 

7. Коледната уличка Сан Грегорио Армено

via san gregorio armeno 16

 

На тази уличка неаполитанските занаятчии са изложили своите коледни шедьоври – рождественските ясли, напричани presepe. Разходете се, разгледайте и се насладете на тези произведения. Има в най-различни размери и с най-различни дейности – при едни се показват как се правят пици или спагети, при други как се шие и т.н. Обикновено са задвижени или пък са с лампички. Не са евтини, но някои са на достъпни цени. Други са изключително скъпи.

 

via san gregorio armeno 64

 

Ако обичате да си купувате сувенири от местата, които посещавате и сте си заделили бюджет за това, препоръчвам ви да изберете нещо от тези занаятчии. Дори и да не си вземете коледна сцена, можете да си изберете някоя фигурка. Ако купувате повече сувенири, попитайте за намаление.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Коледа в Неапол

 

8. Неаполитанска пицария в историческия център

 

Antica Pizzeria dal 1954 di Rosa Capasso 37

 

В района около коледната уличка има много хубави пицарии. Потърсете някоя в историческия център. Можете да се ориентирате коя е добра по големите опашки пред нея. Чака се доста, но си заслужава. Най-известна е L’Antica Pizzeria da Michele. Не успяхме да я посетим, но похапнахме в друга добра пицария и още си спомням вкусните ястия. Не беше изобщо скъпо, но много се чакаше – и за маса, а после и за ястията. Но се заредете с търпение – наистина удоволствието после ще бъде още по-голямо. Нас ни настаниха сравнително бързо на маса, може би защото бяхме с дете, а децата са на особена почит в Неапол. После обаче почакахме много. През това време отскочиха да купя сувенири от коледната уличка, тъй като времето напредваше и магазините бяха започнали да затварят.

 

Всички винаги пробват пица Маргарита, която е създадена в Неапол. Препоръчвам ви обаче да пробвате и далеч по-малко известната й посестрима – пица Маринара. В Неапол тя се приготвя семпло – само тесто, домат, чесън, босилек, риган и зехтин. Невероятна е! Опитайте я задължително. След Неапол у дома редовно правя опити да я докарам поне малко до това, което опитах там, само леко се доближавам до този вкус.

 

9. Площад „Плебишито“ 

Piazza del Plebiscito 3

 

Този площад отново ви показва Неапол с по-различно лице. Просторен и обграден от красиви сгради. Вижда се и крайбрежието, а ако погледнете нагоре ще видите манастира „Сан Мартино“ и замъка „Сант-Елмо“. Тук са неокласическата църква „Сан Франческо ди Паола“, която направена по образец на Пантеона в Рим, а също така испанският Кралски дворец и известният оперен театър „Сан Карло“.

10. Соренто

 

sorento 13

 

Соренто ми хареса. Много. Много е по-различен от Неапол. И двата града обаче заслужават да бъдат посетени и да се усети атмосферата в тях. Неапол е с повече културни и исторически забележителност, по-шумен и по-предизвикателен. Той е град на хиляди години. Соренто е по-туристическа дестинация за хора, които обичат по-изисканите места за почивка и разходки. Приятно кокетно градче с романтичен полъх.

 

Разходете се в центъра на града. Хапнете в някой от хубавите ресторанти на пиаца Тассо. Опитайте спагети с миди.

 

restorant Aurora sorento 26

 

В ресторантче в този град пробвах най-вкусните, които ядох в различни заведения в района на Неапол. Пробвайте и лимончело. Вижте колко са големи местните лимони.

 

Сувенири можете да си купите от  централната търговска улица „Сан Цезаро“.

 

sorento 46

 

Ако имате достатъчно време, обиколете забележителностите на Соренто.

 

sorento 1

 

Завършете разходката си на крайбрежието, където ще се почувствате като в някой романтичен филм от отминала епоха.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Из кокетния град Соренто, в който сякаш си в романтичен филм от отминала епоха

Хубави туристически филми за Соренто

 

Ако статиите за Неапол и Италия ви вълнуват или обичате да четете пътеписи, ето още публикации:

Пътеписи от Неапол

Статии за Неапол

Пътеписи от Италия

Пътеписи в сайта „Данибон“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".