Рубрики
Начало » Интересно » 10 ежедневни навика, които могат да направят човека успешен, а дори и милионер

10 ежедневни навика, които могат да направят човека успешен, а дори и милионер

 

http://jaymantri.com/

http://jaymantri.com/

 

Ако искате да сте успешен, трябва да си платите цената за това. А цената е високо ниво на дисциплина. Дисциплинираният човек е способен да жертва краткосрочните удоволствия за дългосрочните цели. За да стане човек успешен, той трябва да има правилните дневни навици. Само дисциплинираните хора с правилните навици могат да променят живота си към по-добро.

 

Съветите са дадени от Даниел Али, предприемач, който ги описва в своя публикация за Business Insider.

1. Ежедневно учене

 

„Най-великият университет е колекцията от книги.“

Томас Карлайл

books-552572_640

 

Първото и най-важно нещо за един човек е ученето. Не трябва да допуска и един ден без учене.

 

„Всеки ден уча по 3 часа. Това включва четене на книги, речници, гледане на видеоклипове, разговори с моя коуч“, споделя предприемачът Даниел Али.

 

Четенето е най-важното. Всеки ден човек трябва да отделя време за четене на книги и да се опитва да извлича от тях максимално най-много идеи.

 

„Когато чета, оставям телефона си в съседната стая. Мога да си позволя да пропусна ядене, но не мога да си позволя да пропусна четене на книги“, допълва Даниел Али.

 

2. Поставяне на ясни цели 

write-593333_640

 

Всеки ден трябва да си поставяте ясни цели. Можете да си водите книга, в която да вписвате целите, които искате да постигнете през деня, седмицата, месеца, годината и след години. Този процес кара човек да мечтае, да мисли позитивно и го откъсва от ежедневните дребни проблеми. Той знае, че иска да постигне нещо повече.

 

„Вече имам над 100 такива книги, в които съм описал своите цели“, разказва предприемачът Даниел Али.

 

Смело описвайте дори най-дръзките си мечти. След като ги опишете, ще сте наясно със себе си какво искате да постигнете, за да имате вълнуващ живот.

3. Планиране

 

day-planner-828611_640

 

Можете да имате безкрайни цели, но все пак трябва да планирате как да ги постигнете.

 

Ако имате цели какво да постигнете за 10 години, първо вие трябва да оформите по-малки времеви интервали – години, месеци, седмици, дни, и в тях да опишете стъпка по стъпка как ще постигнете голямата цел. След като оформите стъпките за постигане на целта, трябва да измислите начин и как да се държите отговорен за следвате на този план.

 

„Един от клиентите ми искаше да стане страхотен професионален говорител, но не знаеше как да планира постигането на тази своя мечта. Казах му да си постави висока цел и да планира как да я постигне. Например, при 120 речи за 1 година той щеше да осъществи мечтата си. На месец се получаваха по 10 речи, т.е. щеше да има по 1 реч на всеки 3 дни. След като планирахме нещата, той призна, че така целта му му се струва по-постижима“, споделя Даниел Али.

 

4. Мрежа от контакти

play-stone-1237497_640

 

В днешно време човек има много възможности да се свърже с различни хора и да поддържа контакти. Също така трябва да е активната страна, а не пасивната. Не трябва да се чака обажданията и мейлите сами да дойдат, а е необходимо усилие, за да се достигне до другите. Това трябва да е ежедневен навик.

 

„Използвам системата, наречена „Правилото на 10-те“. Изпращам 10 съобщения, 10 писма и провеждам 10 телефонни обаждания на ден. Отделно непрекъснато правя видеоклипове, изнасям речи, пиша статии. Това ми позволява да стигна до масите. Публикувам по няколко пъти на ден в профилите си в социалните мрежи. Всичко това е много добре за мрежата от контакти“.

 

5. Водене на дневник

typewriter-801921_640

 

Всеки има нужда от време, за да помисли. За да се мисли ефективно, трябва да се води дневник. Това позволява да се опише как е протекъл денят и да се поставят въпроси. В допълнение – така ще можете да следите идеите си, историите си, шегите, цитатите, уроците, успехите, провалите. Можете да вписвате кого сте срещнали, накъде отивате.

 

„Всеки ден пиша поне 4 страници в дневника си. Към днешна дата имам две дузини с дневници. Те ми дават време да помисля за моите най-големи постижения, предизвикателства, възможности. Понякога пиша в дневника си повече от час. Когато погледна назад и прочета мои стари дневници, съм изумен колко път съм извървял“, споделя Даниел Али.

 

6. Спортуване

http://jaymantri.com/

http://jaymantri.com/

 

За да бъдете успешен в живота, тялото ви трябва да е в страхотна форма. Умът ви постоянно иска тялото ви да прави неочакваното, затова трябва да сте подготвени. Добре е да спортувате поне за един час по 3-5 пъти на седмица.

 

7. Почивка

hammock-1031363_640

 

Само силните хора знаят как да си почиват. Някои хора не умеят да почиват и „прегарят“. Ако човек не се научи да почива, в крайна сметка губи после ценно време, защото не може да мисли пълноценно, когато е уморен.

 

Намерете начин как да релаксирате, когато се уморите. Може да бъде разходка навън или да се отпуснете с готвене или със слушане на джаз музика. Всеки човек си има своите любими неща, които му помагат да си почива пълноценно.

 

8. Разговор със себе си

guitarist-407212_640

 

Всеки ден човек разговаря сам със себе си.

 

Статистиката сочи, че това се случва поне 12 000 пъти на ден, пише Даниел Али.

 

Разликата между успешния и неуспешния човек е в това, което си казват. Успешните хора се насърчават сами какво трябва да свършат.

 

9. Овладяване до майсторство на занаята

forge-550622_640

 

Всеки ден трябва да ставаме по-добри в това, което вършим. Всеки човек има някакъв талант, който трябва да упражнява ежедневно. Ако не го използва, може да го загуби. Майсторството отнема години, но ако сте готови да бъдете най-добър в това, което правите, няма да имате конкуренция.

 

10. Изграждане на правилни взаимоотношения с другите 

http://jaymantri.com/

http://jaymantri.com/

 

Успешните хора са се научили, че трябва да имат правилните взаимоотношения с другите. Те са спечелили най-близките до себе си за своята кауза.

 

„Дори ако видите самостоятелен акт като например изпълнение на един музикант, трябва винаги да отчитате, че зад кулисите има цял екип, който му помага“, обяснява идеята си Даниел Али.

 

Успешните хора знаят, че отнема време да се подбере правилния екип. Но още по-важни са правилните взаимоотношения.

 

Тези ежедневни навици не са трудни, но изискват дисциплина. Ако човек е достатъчно дисциплинират и ги изгради, със сигурност ще стане успешен, защото ще има цел, ще има план, ще има самоконтрол. А ако мечтае да стане милионер – защо пък да не постигне и тази своя мечта.

 

Даниел Али е предприемач, който пише често по темите за богатството и как човек да стане милионер. Самият той е бил много беден. Наблюдава живота на богатите, анализира кои са ценните им черти и започва да планира своя успех и своя път към забогатяването. Сега се смята за успял и богат човек и учи другите как да извървят този път.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".