Рубрики
Начало » Интересно » 12 правила за пестене на пари, които богатите следват

12 правила за пестене на пари, които богатите следват

 

people-1086110_640

 

1. 24-часовото правило

 

Милионерите следват 24-часово правило при скъпи покупки. Дори да знаят, че ще купят нещо, те си дават 24 часа за размисъл и вземане на решение. Импулсивните покупки се правят вследствие на емоции, а това не е необходимо. Преди да направите скъпа покупка, задайте си въпроса:

 

„Искам или трябва?“.

 

2. Диета „Всичко в кеш“

Богатите предпочитат да не ползват кредитните си карти за малки покупки. Плащат за тях в кеш. Това е стратегически ход. Можете да се възползвате от това правило със съвсем лесна първа стъпка – плащане в брой за хранителни продукти.

 

3. Оформяне на ясен бюджет

Оформянето на ясен бюджет за деня и придържането към него ще ви помогне много за спестяването на средства. Направете точен отчет за приходи и разходи и така ще поставите горна граница на разходите си. Финансовите експерти препоръчват метода: „50/30/20″.

50% за основните разходи – сметки, такси, храна, транспорт и др.

30% са лични разходи – за хобита, за забавления, за покупки, за неща, които ви правят щастливи.

20% – за спестявания.

 

4. Харчете за неща, които ще ви помогнат да печелите повече

Богатите харчат за неща, които да ползват дълго и гледат на тях като на дългосрочна инвестиция. Такива могат да бъдат добро оборудване за работа, хубав лаптоп, надеждна кола.

 

5. Инвестирайте в услуги, които Ви спестяват време

Богатите плащат за услуги, които им пестят време и нерви. За тях това е инвестиция, а не разход. Те наемат детегледачки, хора, които да ремонтират нещо, поръчват доставка до дома на хранителни стоки, използват перални услуги, наемат по-скъпи жилища, които са близо до офиса им. Това се прави с цел да подобрят качеството на живота си като не губят излишно време и нерви.

 

6. Опитът е безценен

Милионерите живеят разкошен живот, но не забравят да добавят житейски опит в календара си. Това е така, защото за тях са важни инвестициите, които са и опит, но и подобряват живота и здравето им. Обичат пътуванията.

 

7. Първо сметките, после всичко останало

Това е важен принцип на богатите – първо се плащат сметките, а след това – всичко останало.

 

8. Направете си „шопинг лист“ за годишните разпродажби

Всички обичат разпродажбите. Цените са много ниски и хората се изкушават да пазаруват много. Това се отразява сериозно на техните финанси. Затова е добре човек да си направи списък какво иска да купи по време на разпродажба и да се придържа към този списък. Също така могат да се купят скъпи продукти при разпродажба, за да се спестят допълнително средства.

 

9. Инвестирайте в неща, които ви правят щастливи и здрави

„Работете много, забавлявайте се още повече“ – богатите следват този принцип. Ако нещо ги прави щастливи, те инвестират много в него.

 

10. Дни без харчене на пари

Богатите хора са добри не само в изкарването на пари, но и в контрола на желанието си да харчат. Създайте си навик за дни без харчене на пари.

 

11. Всяка стотинка е спечелена стотинка

Никой не обича дребните монети. Ако ги пусне човек свободно в чантата си, ще ги загуби. Но правилото, което следват богатите е „Всяка стотинка е спечелена стотинка“. Постарайте се да запазите стотинките си и ги използвайте за кафе, закуски и други дребни покупки.

 

12. Поправете нещата преди да ги изхвърлите

Преди да посегнат да изхвърлят нещо, богатите се опитват да го ремонтират. Това пести много средства.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".