Рубрики
Начало » Интересно » 135 години от Освобождението на София

135 години от Освобождението на София

4Днес се навършват 135 години от Освобождението на София. На 4 януари 1878 година (23 декември 1877 година стар стил) влизат в София руските войски под предводителството на генерал Йосиф Гурко.

Българите посрещат много топло своите освободители. В катедралния храм „Св. Неделя“ е отслужен тържествен молебен в присъствието на ген. Гурко.

Топ 5 факта за генерал Гурко:

1. Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия.

2. Той е руски офицер, генерал-фелдмаршал, граф и участник е в Руско-турската война (1877 – 1878).

3. Командир на Предния отряд на Руската армия на Балканския полуостров. В неговия състав е и Българското опълчение.

4. В първите дни на войната превзема град Търново. Установява контрол над проходите в средната част на Стара планина във взаимодействие с Габровския отряд (командир генерал-майор Валериан Дерожински). Превзема Шипченския проход и гр. Стара Загора.

През м. октомври 1877 г. е назначен за командир на Кавалерийския корпус. Превзема с. Горни Дъбник и с. Телиш, с което се прекъсват снабдителните линии на обсадената в гр. Плевен Западна османска армия на Осман паша и се затваря блокадния пръстен.

Назначен е за командир на Западния Руски отряд. Отхвърля Орханийската османска армия от Орханийското поле. Преминава Стара планина в сурови зимни условия. Частите на отряда превземат гр. София и гр. Пазарджик.

Нанася последно поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превзема гр. Одрин, с което практически е сложен край на войната.

5. След Руско-турската война Йосиф Гурко е провъзгласен за граф и получава множество отличия. Умира на 28 януари 1901 г. в семейното си имение Сахарово.

източник: Уикипедия

Картина „Посрещането на генерал Гурко в София“ (1953) на Димитър Гюдженов

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.