Рубрики
Начало » Интересно » 20 мъдри мисли за математиката

20 мъдри мисли за математиката

 

Euclid

 

1. Не си въобразявайте, че математиката е трудна, неразбираема и отблъскваща за здравия разум. Тя просто е идеална реализация на здравия разум.

У. Томсън

 

2. Същността на математиката е в нейната свобода.

Г. Кантор

 

3. Математиката е една от най-старите науки. Тя също е и една от най-дейните, понеже нейната сила е в младежкия й жар.

А. Форсайт

 

4. Има много изкуства, които украсяват ума на човека. Нито едно от тях не го украсява и разхубавява така, както изкуствата, които се наричат математически.

Х. Билингзли

 

5. Математиката… идеал и образец за всяко грижливо мислене.

Г. Хол

 

6. Общо взето математиката е в основата си наука за очевидните от само себе си неща.

Ф. Клайн

 

7. Както Слънцето скрива звездите със своя блясък, така и знаещият човек ще засенчи славата на другите хора от обществото, ако постави алгебрични задачи, а още повече, ако ги разреши.

Брахмагупта

 

8. Математиката е толкова изкуство за броене и смятане, колкото архитектурата е изкуство за правене на тухли и рязане на греди, колкото живописта е изкуство за смесване на бои на палитра…

К. Кейсър

 

9. Не е имало толкова ценена и почитана наука, както математиката, нито наука, с която велики мъже да се занимават с такова прилежание и усърдие и от която да не странят властелините на света – императори, крале, принцове и пр.

Б. Франклин

 

10. Няма наука, която да разкрива по-ясно хармонията на природата, отколкото математиката.

П. Каръз

 

11. Математиката насочва ума към обектите, които разглежда. Тя постига това, като предлага голямо разнообразие от истини – приятни и нагледни, но не и очевидни. За ума истината е същото, каквото е музиката за ухото и красотата за окото.

Дж. Арбътнот

 

12. Историята прави хората мъдри, поезията – остроумни, математиката – проницателни, натуралната философия – дълбоки, етиката – сериозни, логиката и риториката – способни да спорят.

Ф. Бейкън

 

13. Голяма грешка е да се твърди, че за да се напредне в математиката, не е необходимо силно развито въображение.

Ф. Хофман

 

14. Омайният чар на математиката, който пленява всеки, отдал се на нея, и е сравним с опиянението, с което поетите завършват своите творби, винаги е оставал неразбираем за страничния наблюдател и често е бил причина ентусиазираният математик да става за смях пред обикновени хора. Класически пример е случаят с Архимед.

Е. Лампе

 

15. Математическият талант има общо с музикалния талант… – проявяват се още в ранна младост. Примерите са – от едната страна Блез Паскал, а от другата страна – Моцарт.

Е. Дьобоа-Раймонд

 

16. Способните математици в повечето случаи имат добър музикателен слух, докато великите музиканти не се сприятелявали лесно с математиката.

В. Прайер

 

17. Каквото важи за музиката, живописта и поезията, се отнася и за математиката. Всеки може да стане адвокат, доктор или химик и като такъв може да преуспее при условие, че е умен и трудолюбив. Но не всеки може да стане художник или музикант, или математик: обща интелигентност и трудолюбие сами по себе си тук значат малко.

П. Мьобиус

 

18. За красивото има място и в математиката… Математиката също има своите триумфи на творческо въображене, свои красиви теореми, свои доказателства и процеси, чието съвършенство на формата ги е направило класически. Онзи, който не може да види поезия в математиката, трябва наистина да е „практичен“ човек.

У. Уайт

 

19. Нито едно човешко изследване не може да се нарече истинска наука, ако не е минало през математически доказателства.

Леонардо да Винчи

 

20. Математиката – жрица на определеността и яснотата.

Й. Хербарт

 

източник: „За математиката и математиците“ (1972)

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.