Рубрики
Начало » Блог » Биляна Бонева и Милен Атанасов » 20 мъдри мисли от „Пътешествия за мечтатели“

20 мъдри мисли от „Пътешествия за мечтатели“

 

pateshestviq

 

„Ти само се движи“.

 

Отгръщате „Пътешествия за мечтатели“ и виждате точно този призив. И той ще остане до края на книгата, когато ще се запознаете със 109-годишен състезател по колоездене Робер Маршан, който не спира да се движи.

 

19 истории в един сборник и всяка от тях мотивира човек да прави нещо значимо, да се движи и да вижда красивото.

 

„Когато всичко ти се струва грозно, погледни го от друг ъгъл и там ще откриеш красотата“, казва мъдрият млад китайски режисьор Ю Лу и неусетно ни накланя главата в правилната посока, за да видим красотата.

 

Биляна Бонева и Милен Атанасов, авторите на „Пътешествия за мечтатели“, не само сладкодумно ни разказват за необикновените дела на обикновените на пръв поглед свои герои, но с книгата си поднасят на читателите своята философия за живот – движението, физическо и интелектуално. Всяка страница е изпъстрена не само с мотивиращи примери за развитие, но и с мъдри мисли:

 

Избери да се отърсиш от маловажното. Уважавай и ухажвай идеите си. Избери да се движиш нестандартно.

 

20 мъдри мисли от „Пътешествия за мечтатели“

 

1. Ти само се движи.

 

2. „Движете се, не спирайте да се движите! Движете се днес, защото можете! Движете се така, сякаш самият Бог ви гледа!“

 

3. Защо хората трябва непрекъснато да се движат? Защото могат. Те разполагат със способността да извършват неподозирано много движения, да създават разнообразни представи за тях в съзнанието си и да ги препращат като команди към телата си.

 

4. „Ако трябва да избирате между колата и велосипеда – вземете велосипеда. Ако има асансьор и стълби – качете се по стълбите. Тичайте, скачайте, танцувайте!“

 

5. Когато човек сънува мечтите си, възможностите са две – да се обърне на другата страна и да забрави или да отметне завивката и да се отдаде с пълно откровение и сподавени прозявки на споходилата го идея. Вторият вариант е по-трънлив, но открива нови пространства, които пренареждат мислите в уникален порядък.

 

6. Избери да се отърсиш от маловажното. Уважавай и ухажвай идеите си. Избери да се движиш нестандартно. Избери да извикваш усмивки по лицата на минувачите. Избери възхищението на хлапаците. Избери си прототип. Избери да се будиш с мисълта за него. Избери правилните хора, за да сглобиш мечтата си. Избери да помагаш на други като теб. Избери естествения допинг от удоволствието при добре свършената работа. Бъди откровен в избора си. И никога не се отказвай от него.

 

7. Има хора, на които планината им отива.

 

8. „Късметлия съм. В този побъркан свят, аз съм от малкото щастливци, които могат да кажат, че хобито им е работа и работата им е хоби.“

 

9. Колко ли е трудно да дърпаш правилните струни в сърцата на цял отбор?

 

10. Мокените никога не са умували как да изградят конкретен строй. Просто са следвали законите на природата. Резултатът е, че в езика им няма дума за „тревога“, защото през вековете не са имали причина за безпокойства. Морските номади ценят момента, не мислят нито за миналото, нито за бъдещето. В езика им липсват и думи за „искам“ и „трябва“.

 

11. „Можете ли да си представите свят без алчност? Е, такъв е светът на мокените! Алчността е свързана с материалния свят, а това е нещо ново за тях.“

 

12. Когато гледаш твърде напред във времето, опасността да останеш сам с идеите си е неизменен спътник.

 

13. Из коридорите на Българската национална телевизия човек може да научи какво ли не. Студията са запазена територия за новинарските емисии и предавания, а пространствата край машините за кафе са изпълнени с клюки и недовършени фрази. Фоайето обаче знае много повече от две и двеста.

 

14. Не може да не може.

 

15. „- Защо изграждаш нещо, което няма да използваш?

– Ако не оставя нещо за следващите поколения, животът ми няма да има смисъл.“

 

16. Тази гледка трябва да се заслужи.

 

17. Хубавото се гради бавно, за да трае дълго.

 

18. „Хората вече са привикнали към три принципа, от които няма да отстъпят: евтино, удобно, ново.“

 

19. „Нямам достатъчно време за всичко, което искам за теб.“

 

20. „Когато всичко ти се струва грозно, погледни го от друг ъгъл и там ще откриеш красотата.“

 

Още статии за книгата можете да прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".