Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » 20 неща, които тийнеджърите трябва да знаят за това какво е да си възрастен

20 неща, които тийнеджърите трябва да знаят за това какво е да си възрастен

 

fair-269504_640

 

 

1. Животът не е честен.

 

Животът си е живот. Можете да правите всичко по силите си и пак да не се получат нещата така, както сте планирали. Някой друг може да получи поощрението, възможността или наградата, която сте искали за себе си. Някои са родени на този свят „под щастлива звезда“ и имат всичко, други – често ги спохождат разочарования. Може това да ви изглежда несправедливо, но животът е точно такъв – несправедлив. Нямате правомощията да контролирате всичко, но вие имате силата да контролирате начина, по който реагирате на несправедливостта в живота.

 

2. Ако искате да сте възрастен, дръжте се като възрастен и поемайте отговорност като възрастен.

 

Когато си възрастен, имаш много свобода, но всяка свобода върви ръка за ръка с много отговорности. Ще трябва да правите неща, които не искате да правите, а така също ще трябва да се занимавате с неща, с които не искате да се занимавате. Научете бързо този урок и винаги ще имате пари, с които да плащате сметките си.

 

3. Развитието не спира, когато човек стане възрастен.

 

Да бъдете възрастен и да достигнете пълния си потенциал означава постоянно да учите и да се развивате. Прегърнете идеята всеки ден да научавате нещо ново. Предизвиквайте се всеки ден да отскочите отвъд границата, която смятате за предел на вашите възможности. Бъдете готови да приемате нови житейски философии. След 20 години вие ще сте натрупали богат житейски опит и много мъдрост.

 

4. Ако създадете бъркотия, научете се след това да я оправяте.

 

Не става дума за разхвърляна стая или неоправено легло. Става дума за поемане на отговорност за грешките. Всеки прави грешки, но когато поемем персонална отговорност за тях и ги поправяме – това ни прави по-зрели.

 

5. Възможностите няма да паднат директно в ръцете ви, но те винаги са някъде около вас.

 

От вас зависи да предприемете действия и да достигнете до различните възможности, които ще се появят.

 

6. Има разлика между „не мога“ и „не искам“.

 

Не можете или не искате?

„Не искам“ означава, че вие избирате да не правите нещо, което можете да правите или бихте могли да правите след като научите как се прави. Задайте си този въпрос и бъдете честни със себе си:

 

Това е нещо, което просто не искате да направите, или това е нещо, за което наистина не разполагате с нужните умения, за да го свършите?

 

7. Успешните хора ще направят неща, които неуспешните няма да направят.

 

Ако не сте готови да вършите работа или да правите това, което е необходимо, за да бъдете успешни, тогава вие никога няма да бъдете успешни. Ако нещо наистина си струва (нова образователна степен, нов бизнес, по-здравословен живот и здраво тяло), ще премахнете всички притеснения, пречки, опасения от пътя си, за да постигнете вашата цел.

 

8. Позволете си да трупате опит. Опитвайте и не се притеснявайте да грешите.

 

Страхът от провал спира много хора да започнат нещо или да реализират някоя своя идея. Но така могат да бъдат отхвърлени много успешни проекти. Трябва да знаете, че дори да не успеете, вие ще натрупате ценен житейски опит, който ще ви е от полза за следващи начинания.

 

9. Фокусирайте се върху това, което искате.

 

Вие притежавате силата да постигнете това, което искате. Фокусирайте се върху вашата цел. Ако искате позитивен живот, фокусирайте се върху всичко, което е позитивно.

10. Не чакайте някой друг да ви свърши работата.

 

Бъдете този човек, който я свършва.

 

Още по темата:

11 бащини съвета към учениците

Японският феномен „фритер“ – млади хора, които не искат да работят

Юкитата – новите млади, които искат да са креативни и печеливши

 

11. Правете нещо мило всеки ден.

 

Когато сте мил с някого, тази доброта се връща и на вас.

 

12. Бъдете благодарен.

 

Винаги има нещо, за което да сте благодарни. Колкото повече сте благодарни за това, което имате, толкова повече ще осъзнавате, че сте щастлив или че много малко ви трябва, за да бъдете щастлив.

 

13. Всеки има лош момент или ден. Не позволявайте на някаква лоша ситуация да определя възгледа ви за живота.

 

Не забравяйте, че всеки има и добри моменти в своя живот.

 

14. Няма нищо лошо и в това да се плаче.

 

Дори и силните хора стигат до „точка на пречупване“ и трябва да го преживеят. Позволете си да изпитате този момент. Не се притеснявайте да почувствате болката или да си позволите плач. Когато бурята отмине, ще осъзнаете, че и най-лошото има край и отново идват слънчеви дни.

 

15. Никога не се срамувайте от своето минало и от грешките, които сте направили.

 

Не можете да промените миналото, но трябва да се научите от него. Не позволявайте срамът да управлява живота ви. Почти всеки е направил нещо, което би искал да не прави.

 

16. Научете се да прощавате на себе си и на другите.

 

Всички правим грешки и никой не е съвършен. Да простите не означава да забравите. Когато простите, вие си давате възможност да се освободите от отрицателните чувства, така че да се движите напред със здрав разум.

 

17. Грижете се за себе си.

 

Имате само едно тяло и трябва да се грижите за него. Хранете се здравословно, спортувайте, ходете на редовни медицински прегледи, почивайте. Когато станете на средна възраст и по-късно, ще сте благодарни за всичко това, което сте правили за себе си.

 

18. Имайте страст към нещо.

 

Намерете си хоби. Радвайте се на живота. Страстта е гориво за позитивен живот, а така ставате и по-интересен за другите.

 

19. Не се сравнявайте с други.

 

Всеки има своите таланти и умения. Съсредоточете се върху това, в което сте по-добър вие, а не се сравнявайте с другите. Ще живеете по-щастлив живот, ако следвате тази логика.

 

20. Най-важното: не забравяйте, че сте достойни за любов и имате толкова много да предложите на света.

 

Не позволявайте на никого да се отнася зле с вас или да ви обяснява, че за нищо не ставате. Вие имате своите заложби и умения и можете да ги предложите на света.

 

Съветите са дадени от Полет Клайн за сайта Parent.co, която споделя, че й е отнело 40 години, за да стигне до тези 20 мъдрости. Съжалява, че преди години не ги е знаела.

 

„Животът може да бъде изпълнен с прекрасни преживявания. Самият живот не е нито хубав, нито лош. Всичко зависи с какво човек ще си го запълни и как ще реагира при различните ситуации, които ще направят живота му да бъде добър или лош.

Двама души могат да попаднат в една и съща ситуация и всеки да реагира по различен начин. Младите хора трябва да осъзнаят, че те имат крайния избор какво ще направят спрямо това, което животът им поднася. Когато се препънат (а те ще се препънат), добре е да се вдигнат, да изтупат прахта от себе си и да продължат по избрания път.“

 

Още по темата:

Как интелигентните хора превръщат провала във важна стъпка към успеха

8 особености от живота на младото поколение, формирани от новите технологии

10 ценни качества, които не изискват никакъв талант, но са важни за успеха

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".