Рубрики
Начало » Интересно » 28 научно доказани метода, които ни учат как да преодоляваме умората и да бъдем по-енергични

28 научно доказани метода, които ни учат как да преодоляваме умората и да бъдем по-енергични

 

guy-2617345_640

 

1. Кратка дрямка

 

Кратката дрямка от 10-20 минути през деня прави чудеса. Веднага ще ви освежи и ще се чувствате след това много работоспособен, но също така няма да наруши нощния ви сън.

2. Фитнес

 

Когато усетите, че се уморявате, направете упражнения или отидете във фитнеса. Това веднага ще ви освежи.

3. Похапнете шоколад

 

Шоколадът подобрява когнитивните умения и повишава доброто настроение.

4. Пийте кафе

laptop-1205256_640

 

Една чаша кафе е напълно достатъчна. Не прекалявайте с кафето. Чаша кафе е предостатъчна да държи буден шофьор, който пътува на дълги разстояния.

5. Излезте навън

 

20 минути навън са напълно достатъчни, за да ви освежат.

6. Яжте редовно

 

Тялото ни се нуждае от енергия (т.е. храна). Ако не се храним редовно, енергията ни намалява, а така също и влошава настроението ни. Редовното, здравословно ядене подобрява когнитивното ни мислене. Трябва да внимавате обаче с още нещо. Ако не спите достатъчно, това ви кара да ядете повече без да сте гладни.

 

7. Консумирайте сложни въглехидрати

 

Сложните въглехидрати стават на глюкоза в тялото и се използват за енергия от тялото и мозъка, за да работят правилно.

8. Пийте напитки без захар

 

Проучване показва, че енергийните захарни напитки всъщност влошават състоянието ни на умора след час, а не го подобряват.

9. Разтегнете се

Дори и да направите на бюрото няколко протягания, пак ще има ефект. Проучване показва, че йогата се бори ефективно с депресията, безпокойството и стреса.

yoga-3178198_640

10. Малко зеленина

 

Сложете растение в стаята, в която работите, за да се борите с главоболието и замръсяването на въздуха.

11. Смейте се

 

Смехът увеличава енергията на човека. Веселият смях бори напрежението и умората и е успешна противоотрова за стреса.

12. Дръпнете завесите

 

Няма нищо по-зареждащо от галещото слънце, което прониква през прозореца ви. Затова дръпнете завесите и позволете на слънцето да огрее стаята ви. Това ще подобри настроението ви.

 

architecture-2804083_640

13. Дъвчете дъвка

 

Вместо да кимате заспало на някое заседание, дискретно дъвчете дъвка или бонбон (ако ситуацията го позволява, разбира се). Проучване показва, че дъвката повиша бдителността, паметта и подобрява настроението.

14. Мислете бързо

 

Когато на човек му падат клепачите, едва ли е в състояние да мисли бързо, но си има трикове. Може да започне да чете бързо даден текст или да направи с колегите си бърза „мозъчна атака“ и така скоростта от бързото мислене на мозъка ще събуди и освежи тялото.

15. Вземете студен душ

 

Според учени 3-минутен студен душ би могъл чудесно да се справи с хроничната умора.

16. Направете няколко дълбоки вдишвания

 

woman-3053489_640

 

Този трик е удачен, когато някой ви ядоса, особено някой шофьор на пътя и ви идва да му изкрещите. Поете дълбоко въздух и се успокойте. Но този метод е много удачен и за по-голяма енергия. Отново на помощ идва йогата и нейните дихателни практики. Правилното дишане всъщност е дишането с диафрагма или както още го наричат – „коремно дишане“. То помага не само при борба със стреса, но и ни зарежда с енергия за целия ден.

17. Пийте достатъчно вода

 

Ако усетите умора, изпийте чаша-две с вода. Дехидратацията води до сънливост.

18. Червената и синята светлина ни държат бдителни

 

Проучване показва, че червената и синята светлина предизвикват бдителност и през нощта.

19. Усилете звука

 

coffee-2589167_640

 

Слушането на по-силна музика значително увеличава бдителността.

20. Пейте

 

Пеенето изисква умение да се контролира дишането. Поема се по-голямо количество кислород, а това влияе положително на енергията на човек. Пеенето зарежда човека с нови сили и енергия.

21. Правете нещо интересно

 

На човек най-често му се доспива около 15 часа. Планирайте точно тогава да свършите най-интересната задача. Проучване установява, че когато човек върши нещо интересно, това го държи буден.

22. Настройте температурата в стаята

 

Ако е прекалено студено, тялото може да получи сигнали, че е време за сън. По-добре температурата да е приятна, за да не ви се доспива.

23. Работете до прозореца

 

people-2605980_640

 

В офиса изберете място до прозореца. Дневната светлина, която идва през прозореца, кара човек да се чувства буден. Но ако има прекалено движение по улицата, това може да ви разфокусира.

24. Бъдете по-социален

russia-95311_640 

 

Проучване сочи, че тези, които са по-малко социални, са по-малко щастливи и спят по-лошо, а това влияе на работата.

25. Лимонът помага

 

На помощ може да ви дойде аромотерапията и по-специално миризмата на лимон. Лимонът се счита за стимулиращ аромат, а едно проучване доказва, че подобрява и настроението.

26. Гледайте червено

 

Червеният цвят е свързан с победата и самочувствието. Ако се чувствате уморен, насочете погледа си към червено или виолетово, това ще ви освежи бързо.

27. Изправете се

 

filmmaker-2838945_640

 

Стоенете изгърбено пред компютъра води до умора. Изправете рамене, заемете правилна стойка. Така хем ще изглеждате по-добре и уверено, хем няма да се уморявате.

28. Станете от компютъра

 

Не яжте пред компютъра. Това ще доведе не само до преяждане, но и до умора. Станете от компютъра, отидете да обядвате. Така че се разсеяте, поосвежите, поразходите. Всичко това ще ви помогне след това да работите по-ефективно и да сте по-енергичен.

 

 

jacket-3184773_640

 

 

 

Съветите са дадени Кели Фитцпатрик за сайта Greatist.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".