Рубрики
Начало » Интересно » 5 интересни истории, разказвани за живота на Фидел Кастро

5 интересни истории, разказвани за живота на Фидел Кастро

Възпитаник на частни училища, момче с феноменална памет и революционен дух, което пише приятелско писмо на американския президент Рузвелт и му иска 10 долара

 

fidelcastro1978

 

За интересните личности в историята на човечеството винаги се разказват интересни истории. Някои са базирани на факти и документи, други невинаги могат да бъдат доказани, но пък придават колорит към живота на дадената личност.

 

5 интересни истории, които се разказват за Фидел Кастро

1. Фидел Кастро (13 август 1926 – 25 ноември 2016) е син на заможен земевладелец, който от емигрант от Испания и от беден земеделски производител се превръща в собственик на голяма захарна плантация. Майка му е била готвачка и слугиня при баща му преди да стане негова втора съпруга.

 

2. Родителите му държали децата им да получат добро образование. Фидел Кастро е възпитаник на пансионни и престижни частни училища – La Salle boarding school, Dolores School – Santiago, Belen Jesuit Preparatory School. От малък се отличавал с феноменална памет, но и с революционен характер. Интересувал се от история, география и дебати, но повече наблягал на спорта. Бил изключително смел. Често казвал:

 

„Който следва Фидел, ще умре или ще спечели.“

 

Че Гевара и Фидел Кастро

Че Гевара и Фидел Кастро

 

След като Кастро идва на власт неговото училище Belen Jesuit Preparatory School се мести от Хавана в САЩ.

 

3. На 13-годишна възраст Фидел Кастро се включва във въстанието на работниците от плантацията на баща си, пише в руската версия на Уикипедия.

 

4. Като хлапе Фидел Кастро пише писмо до тогавашния американски президент Франклин Рузвелт. Писмото присъства в официалните американски архиви. Изпратено е през ноември 1940 г. Фидел поздравява Рузвелт за третия му мандат.

 

fidel-kastro-pismo-amerikanski-president

 

Момчето пише на английски:

 

„Мой добри приятелю Рузвелт,

Не знам много добре английски, но го знам толкова, колкото да ти пиша.“

 

Разказва, че е слушал радио и че е чул новината за преизбирането на Рузвелт за президент.

И продължава в средата на писмото:

 

„Ако искаш, изпрати ми 10 долара в писмото си, тъй като никога не съм виждал 10-доларова зелена банкнота, а искам да имам една от тях.“

 

След това оставя своя адрес, на който да получи парите. На финала обяснява отново, че не знае добре английски, но пък знае доста добре испански. Предполага, че американският президент не знае испански, но пък знае анлийски, тъй като е американец.

 

Накрая завършва с:

 

„Твой приятел, Фидел Кастро“

 

5. Фидел Кастро учи право в Хаванския университет. Кандидатирал се за президент на Федерацията на студентите, но кампанията му не е успяла. Платформата му се базирала на три основни ценности:
„честност, почтеност и справедливост“.

 

В обкръжението на Фидел Кастро е имало една изключителна дама – красивата и умна Вилма Еспин. Това е съпругата на брат му Раул Кастро, който в момента е начело на Куба. Раул Кастро (3 юни 1931) е по-малък с 5 години от Фидел Кастро.

 

vilma_la_guerrillera

 

Вилма Еспин (7 април 1930 – 18 юни 2007) е от богато семейство на кубинец и французойка. Баща й е бил известен адвокат. Завършва химическо инженерство (една от първите жени, изучавали тази специалност) в родината си, а след това продължава да учи в един от най-престижните университети в света – Масачузетския технологичен институт (MIT) в Бостън. Вилма Еспин и Раул Кастро имат 4 деца. Години наред я наричат неофициално „Първата дама на Куба“.

 

източници: 

1 история – родители – 1, 2

2 история – образовани – 1, 2, 3, 4

3 история – 1

4 история – 1, 2, CNN

5 история – 1, 2, 3, 4

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".